Μικρά ιστορικά Σερβίων – Το πέτρινο γεφύρι μας (Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας)

12 Ιουνίου 2021
07:36

Φωτογραφία από τις εργασίες αναστήλωσης του μονότοξου πέτρινου γεφυριού των Σερβίων, Απρίλιος 2015. Αποτελούσε την κύρια πρόσβαση των βυζαντινών καστροπολιτών Σερβιωτών προς τον κάμπο τους και από εκεί προς τη Βέροια και Θεσσαλονίκη. Η άλλη δύσκολη πρόσβαση ήταν λίγο πιο ψηλά στη θέση Κουκουμπέτσι, μέσω αβαθούς περάσματος στη Μαύρη Πέτρα (ανατολικής επιφανειακής απόληξης του γεωτεκτονικού ρήγματος των Σερβίων).
Το γεφύρι βρίσκεται στη νότια έξοδο των σημερινών Σερβίων , δεξιά και κάτω πριν την ανηφόρα για τη βυζαντινή Καστρόπολη , στην παλιά χριστιανική συνοικία Βλαχολιβαδιωτών (από το 1800 ) και Νεοχωριτών (από το 1860 ) Ισνάφι , στην εκτόνωση του μικρού φαραγγιού του Αη Γιώργη του Κρεμαστού. Στη λαογραφική παράδοση που διέσωσε ο αείμνηστος Μηνάς Μαλούτας συναντάμε τον θρύλο του παπά Χούπου , τον Αράπη , τις λίρες σε κάποιο ιερό ναού λίγο μετά την κατάκτηση και κυρίως τα γεφύρια των βυζαντινών Σερβίων .
Το γεφύρι χρησιμοποίησαν και οι Οθωμανοί κατακτητές γιατί ναι μεν έκαναν την πρώτη συνοικία τους στη θέση των σημερινών Σερβίων ( Bayezid , Mποιατζή σήμερα λόγω προφορικής παραφθοράς , στη θέση μεταξύ Β Δημοτικού Σχολείου και πλατείας παλιάς λαχαναγοράς) , αλλά διατηρούσαν τουλάχιστον απ το 1500 ως το 1850 φρουρά (διοικητή , στρατιωτικό μουσουλμάνο ιερέα και δέκα στρατιώτες) ψηλά στην Ακρόπολη της βυζαντινής μας πόλης .
Φωτογραφία από fb Mixalis Photiou

6 σχόλια

  • Περιμένουμε από τον κ Μπουκουβάλα να μας δωσει περισσότερες πληροφορίες για τον “Νούρο” και τον “Λουμά” μίλησε γι αυτά στο προφίλ του στο Facebook αλλά περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες…

  • Εμείς περιμένουμε ακόμα να μας δείξει το περιβόητο σχόλιο που προέτρεπε σε λιντσάρισμα εναντίον του, που χρησιμοποίησε για να καθυστερήσει 5 ώρες την απόφαση του ΔΣ κατά της χωροθέτησης χυτά αμιαντου στο ζιδανι

  • Το έργο είχε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα επί θητείας Κωνσταντόπουλου και συνεχίστηκε επί θητείας Κοσματόπουλου.
    Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
    Κυρίως όμως διέσωσε το γεφύρι από την διάβρωση και την καταστροφή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι