Τα Σέρβια κι η έναρξη της εποχής των Παλαιολόγων, το 1259 (Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας)

21 Ιουνίου 2021
11:39
Κανένα σχόλιο

Από τη βυζαντινή ιστορία των Σερβίων διαβάζουμε στο Χρονικόν του Μορέως :
” Ἐκεῖ ἕναν κάστρον ηὕρασιν, τὸ λέγουσιν τὰ Σέρβια· ἀνθρώπους γὰρ ἐπιάσασιν ἐκ τὸ καστέλλι ἐκεῖνο “
Είναι μόλις πριν την κρίσιμη μάχη της Πελαγονίας το Φθινόπωρο του 1259 . Αντιμέτωποι το Δεσποτάτο της Ηπείρου και η Αυτοκρατορία της Νίκαιας . Τα δύο απ τα τρία απόδημα βυζαντινά κράτη -ηγεμονίες , το τρίτο ήταν η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στον Πόντο , σχηματίστηκαν μετά την πρώτη και πιο σημαντική Άλωση της Κωνσταντινούπολης απ τους Φράγκους το 1204 στην Δ΄ Σταυροφορία.
Ο σύζυγος της Θεοδώρας Πετραλείφα ( οσίας Θεοδώρας των Σερβίων ) Μιχαήλ Β΄ Δούκας Άγγελος Κομνηνός είναι απ το 1230 ο ηγέτης του κράτους της Ηπείρου και έχει έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές με την Νίκαια . Το περιστατικό μας αφηγείται τη στρατοπέδευση στα Σέρβια των δυνάμεων της Ηπείρου και του γαμπρού της οσίας Θεοδώρας ( στην κόρη της Aννα – Agnes ) Γουλιέλμου Βιλλαρδουίνου Β΄, ηγέτη του φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαίας , λίγο πριν τη μάχη της Πελαγονίας . Συμμετείχε και μια δύναμη 100-200 σιδερόφρακτων πολεμιστών που έστειλε ο Μάνφρεντ Χοεστάουφεν , βασιλιάς της Σικελίας και νότιας Ιταλίας , επίσης γαμπρός της οσίας Θεοδώρας στη δεύτερη κόρη της Έλενα – Helena .
Στα Σέρβια οι ενωμένες αυτές δυνάμεις έδωσαν τον όρκο της νίκης και της ανακατάληψης της Κωνσταντινούπολης . Ηττήθηκαν όμως απ τους Νικαιώτες στη μάχη της Πελαγονίας ( υπάρχουν δύο εκδοχές για το αίτιο της ήττας ) , οι οποίοι μετά από λίγο απελευθέρωσαν την Κωνσταντινούπολη και έδιωξαν τους Φράγκους . Ξεκινά η εποχή των Παλαιολόγων .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι