Αναβίωσε το έθιμο «Μάης», ανήμερα της «Πρωτομαγιάς» 2017, στο πάρκο Αγίας Παρασκευής στον Κρόκο Κοζάνης. Aκολουθούν φωτογραφίες:
Λίγα λόγια για το έθιμο: Οι γυναικες και οι κοπελες του χωριου το πρωι της πρωτομαγιας, σηκωνονται τα χαραματα πριν βγει ο ηλιος, φορανε τις πλουσιες και ομορφες τοπικες φορεσιες τους, βαζουν στο στομα τους ενα κομματι φρεσκο σκορδο η μια μπουκια ψωμι για να μην τις (τσακισει ο κουκος) η <<του γουμαρ>>,πιανουν ενα σιδερο για να ειναι γερες ολο το χρονο και κατεβαινουν επειτα παρεες-παρεες στους λακκους και τα ρεματα του χωριου.
Εκει μαζευουν,πρασιναδες και κυριως λυγαριες,τις οποιες δενουν γυρω στη μεση τους,για να μην τους ποναει οταν σκυβουν στο θερισμο,στο πλυσιμο των ρουχων,στο ζυμωμα και σε καθε αλλη εργασια. Βρεχουν στη συνεχεια το μετωπο τους με δροσια των πρασινων χορτων για να ειναι δροσερες ολο το χρονο. Τελος ξεριζωνουν απο καποιο αυλακι τη μποσνια δηλαδη,μια χερια πρασιναδες μαζι με το χωμα τους,να το βαλουν κατω απ το αμπαρι. Αυτο πιστευουν οτι, θα βοηθησει να βλαστησει και να κανει πλουσιο καρπο το σιταρι που εσπειραν στα χωραφια τους. Στολιζουν επισης το μαντηλι που φορουν στο κεφαλι με λουλουδια του αγρου,καθως επισης και τα γκιουμια που κρατουν για να φερουν νερο στο σπιτι. Μαζευοντας λουλουδια και τραγουδωντας τραγουδια της ανοιξης και του Μαη συγκεντρωνονται ολες οι παρεες, στην πλατεια της Αγιας Παρασκευης και στηνουν το χορο. Εκει τραγουδουν τα παλια ανοιξιατικα τραγουδια του Κροκου,που μαθανε απο τις μανες τους και τις γιαγιαδες τους.
Χορευουν ωρες ολοκληρες μεχρις οτου κουραστουν,ενω οι ανδρες και οι νεοι παρακολουθουν απο γυρω,τις γυναικες τους,τα κοριτσια τους,τις νυφες τους,που χορευουν τους λεβεντικους Ελληνικους χορους και τις καμαρωνουν.Γινεται τη μερα αυτη ενα σωστο πανηγυρι.Mετα το τελος των χορων και ολης της γιορτης,οι γυναικες τσουγκριζουν μεταξυ τους κοκκινα αβγα που εχουν μαζι τους γι αυτη την ωρα και ευχονται η μια στην αλλη: <<χρονια πολλακαι να ειμαστε γεματες υγεια και κοκκινες οπως τ αβγα>>.
Ξεχασατε τα ρυζογαλα…
Δεν θυμάμαι αν οι εν λόγω κυρίες που χορεύουν “λεβεντικους Ελληνικους χορους”, συμμετείχαν και στις πολυγλωσσικές πολυπολιτισμικές γιορτές της Φάνης και της παρέας της….
Μπορεί κάποιος (όχι κακόβουλος) να μου θυμίσει?