Εμβολιασμοί: Το «φάουλ» στη Φλώρινα και οι διπλοί αριθμοί

12 Ιούλιος 2021
13:06

Με ρεπορτάζ του στις 19 Ιουνίου, το iatronet αναδείκνυε το «παράδοξο της Φλώρινας», σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη. Στον διαδραστικό χάρτη του ιστότοπου covid19.gov.gr, ο ακριτικός νομός εμφανιζόταν ως η «μαύρη τρύπα» της Ελλάδας, καταγράφοντας ανεξήγητα χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση με κάθε άλλη περιοχή της χώρας, σε βαθμό που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Την ημέρα εκείνη εμφανιζόταν να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση μόλις το 23,51% του πληθυσμού της Π.Ε. Φλώρινας και το 18,13% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, την ώρα που όλοι οι γειτονικοί της νομοί (Καστοριά, Κοζάνη, Πέλλα, Γρεβενά) εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσια ποσοστά, της τάξης του 44% στην πρώτη δόση και 34% στη δεύτερη.  Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Γιάννης Κιοσές μιλούσε από τότε για πλασματική εικόνα, που αδικούσε την περιοχή και τους κατοίκους της, ενώ αποκάλυπτε πως είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας, τόσο με επιστολή όσο και με προφορικές οχλήσεις, ζητώντας αποκατάσταση. Τρεις εβδομάδες μετά, ο κ. Κιοσές δέχτηκε τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε πως το λάθος εντοπίστηκε και διορθώθηκε. Αυτομάτως η Φλώρινα έπαψε να είναι ουραγός της χώρας και είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται κατά σχεδόν 80%: από το 24,51% της 1ης δόσης και 21,59% της δεύτερης, έφτασε στο 42,16% και 37,79% αντίστοιχα.

Πού εντοπίστηκε το λάθος

Όπως έγινε γνωστό, αιτία ήταν ένα στατιστικό σφάλμα αναφορικά με την αναγωγή του αριθμού των εμβολιασθέντων στον πραγματικό πληθυσμό του ακριτικού νομού. «Από την επεξεργασία στοιχείων που είχαμε και εμείς και το υπουργείο Υγείας, προέκυπτε το ίδιο: ότι είχαν εμβολιαστεί περίπου 21.000 κάτοικοι της Π.Ε. Φλώρινας. Το πρόβλημα βρισκόταν στην αναγωγή του αριθμού αυτού στο σύνολο του πληθυσμού μας. Με την απογραφή του 2011, η Π.Ε. Φλώρινας έχει 51.400 κατοίκους. Δεν μπορεί το 21 στο 51 να είναι 20% που μας παρουσίαζαν. Είναι 40%.
Εγώ έστειλα και επιστολή, ήρθα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας το γεγονός και ζητώντας να βρεθεί το λάθος και να διορθωθεί», είπε στο iatronet o κ. Κιοσές και πρόσθεσε: «Εκτιμώ -μια υπόθεση κάνω, χωρίς να ξέρω- ότι ίσως έγινε κάποιος αναγραμματισμός και ο πληθυσμός της Π.Ε. Φλώρινας αντί για 51.400 εμφανιζόταν να έχει 91.400. Δηλαδή το 5 να έγινε 9. Ίσως πάλι τα στοιχεία να ήταν από τότε που δόθηκαν τα ΑΜΚΑ, πριν από 20 χρόνια, και να υπήρχε ένα μπέρδεμα με τα στοιχεία. Σημασία έχει ότι έστω και έτσι ήρθε, δεν θα πω η δικαίωση, αλλά η αποκατάσταση της αλήθειας για έναν τόπο που δυσφημίστηκε, γιατί εμφανιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα άδικα ως ο ουραγός των εμβολιασμών. Ας ελπίσουμε η πανδημία να αποτελέσει την αφορμή για εκσυγχρονισμό κάποιων πραγμάτων που έχουν μείνει πίσω».

Οι εμβολιασμοί σε άλλη Π.Ε. και οι διπλοί αριθμοί

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας είναι πρώην στρατιωτικός και όπως όλοι οι συνάδελφοί του έχει υπηρετήσει σε πολλά μέρη της χώρας. «Μέχρι πρόσφατα ο ΑΜΚΑ μου εμφανιζόταν στην Αττική, στο ΓΕΣ. Αν δεν το άλλαζα, θα φαινόμουν ως εμβολιασμένος στην Αττική», λέει, και επισημαίνει το ζήτημα που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα με τους εμβολιασμούς που γίνονται ή εμφανίζονται να έχουν γίνει σε διαφορετικό νομό από αυτόν της μόνιμης κατοικίας.

Εδώ και λίγες μέρες, ο διαδραστικός χάρτης έχει προσαρμοστεί και σε αυτό το δεδομένο και καταγράφει δύο διαφορετικούς αριθμούς σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη της κάθε περιοχής: Ο πρώτος αριθμός, σημασμένος με ένα αστεράκι (*), αναφέρεται στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου, που όπως διευκρινίζεται μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας. Ο δεύτερος αριθμός, με δύο αστεράκια (**), εμφανίζει την κάλυψη όπως προκύπτει από τη διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας.

Έτσι, για παράδειγμα, η Φλώρινα εμφανίζεται σήμερα να έχει εμβολιαστική κάλυψη 1ης δόσης 42,99% με βάση το εμβολιαστικό κέντρο και 37,55% με βάση τους διαμένοντες εντός της Π.Ε. Τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 39,26% και 33,21%, αντίστοιχα.

Σε περιοχές όπως της Αττικής, οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα η Ανατολική Αττική εμφανίζεται να έχει κάλυψη 1ης δόσης 22,97% με βάση το εμβολιαστικό κέντρο και 40,69% με βάση τους διαμένοντες κατοίκους, ενώ στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 17,66% και 30,05%.

iatronet.gr – Βασίλη Ιγνατιάδης

Ένα σχόλιο

  • Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε . Πολύ καλή ανάλυση για να καταλάβουμε ποια πραγματικά είναι η εμβολιαστική κάλυψη κάθε νομού.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι