Από την χθεσινή περιήγηση ‐ επιθεώρηση μας στο εμβληματικό έργο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ», που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας μας 2014-2020, με προϋπολογισμό 50 περίπου εκατ. ευρώ.
Μετά την διαγωνιστική διαδικασία και την έκπτωση 60% που δόθηκε, υπογράφηκε η σύμβαση 20 εκατομμυρίων ευρώ με την ανάδοχο κοινοπραξία, τον Αύγουστο του 2016, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα τρία έτη.
Όμως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο υπέδαφος με την παρουσία εγκοίλων, προκάλεσαν αναπόφευκτη καθυστέρηση στις εργασίες.
Παράλληλα, προέκυψε και νέα καθυστέρηση από την πανδημία covid-19, με τα παρατεταμένα και διαδοχικά lockdownστην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στην Κοζάνη.
Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από την ύπαρξη εγκοίλων κάτω από τη στάθμη θεμελίωσης των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης, πλέον οι εργασίες για την ανέγερση των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης μπαίνουν στην τελική φάση και η πρόβλεψη είναι να παραδοθεί μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.
Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, ως πιστοποιημένου φορέα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου, που είναι ο “κύριος του έργου”, στον οποίο θα παραδοθεί για χρήση μετά το πέρας της κατασκευαστικής φάσης.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιρίου Διοίκησης και του συγκροτήματος κτιρίων εκπαίδευσης. Το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα επίπεδο υπογείου.
Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελείται από τρία κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν γραφεία, χώρους εκπαίδευσης (αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες εργαστηρίων), αμφιθέατρα, υπόγειους χώρους στάθμευσης, και χώρους Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των κτιρίων είναι 16.572,43 μ2, ενώ των υπογείων 7.151,13m2.
Ως Γενικός Διευθυντής και των Υποδομών, θέλω να τονίσω, ότι αξίζει συγχαρητήρια η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και ειδικά το Τμήμα Υποδομών, που αν και υποστελεχωμένο, υλοποιεί έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Πασχάλης Οικονομίδης
Βλέπω πολλές εσωτερικές λίμνες – πισίνες, για ψάρεμα ή για βαρκάδα θα πάνε στο “πανεπιστήμιο”;
Στις λίμνες “πιράνχας” θα κάνουν μακροβούτια;
Πόσο πονάει…
τα “πιράνχας” και τα “χρυσόψαρα” στα ελληνικά πανεπιστήμια όντως πονάνε…
…και “πιράνχας” και “χρυσόψαρα”!
Προβλέπω να γεμίζουν από τραπεζάκια πολιτικών παρατάξεων τα ισογεια των κτιρίων.
Μάρμαρο, γυψοσανίδα, κάγκελο, μπετό, χωρίς φοιτητές βέβαια όλα αυτά και να ναι καλά οι εργολάβοι.
Σε 10 χρόνια περιστερώνας με σπασμένο το σύμπαν. Μετά τη Λευκοπηγή χωρίς ομάδες και το Πανεπιστήμιο χωρίς τμήματα, βάλτε μπρος για το νέο νοσοκομείο χωρίς γιατρούς, ένα νέο σταθμό τραίνων χωρίς τραίνα, ένα νέο αεροδρόμιο χωρίς πτήσεις και φυσικά μια πλαζ στον Αρίνταγα και κλείσαμε.
Τα κλασικά “έργα ανάπτυξης” η Κοζάνη μονίμως στο 1990 και τη μακέτα με ξένα κόλλυβα. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
Κάτι ανάμεσα στο ΤΕΙ του 70 και την Περιφέρεια του 90. Συγχαρητήρια. Θα έχει κανέναν μαθητή ή θα είναι για να παραγγέλνει καφέ η “Σύγκλητος”;
H Ελληνικη κλασικη αναπτυξη που κανουν τα κομματα, πανεπιστημια, σχολες ΤΕΙ, απιθανες δομες χωρις ουσιαστικο αντικειμενο, εργα χωρις ανταποδοτικοτητα, με δυο λογια χρημα στον βροντο!.
Πανεπιστημιούπολη για ανυπαρκτους φοιτητές!!!!! Χαχαχαχα χαχαχαχα έχουμε πλάκα όμως!!!!!
καλη σκεψη το εργο, αλλα εκει που φυτρωσε να δουμε τι θα γινει με τις διερχομενες αρκουδες, χαθηκε να γινει στα εγκετελειμενα στρατοπεδα; αρκουδεηδες;
Πολύ αισιοδοξία έχετε όλοι εσείς οι ανώνυμοι!!!!
….. Καλή επιτυχία στο νέο κτίριο με νέες ιδέες καί έρευνες…
Καλή σύνδεση με την πόλη και την Εγνατία…….
…..και καλο ακαδημαϊκό έτος…..
Το Τελεφερίκ λείπει
ότι και να γράψω βγαίνει πικρόχολο….. μακάρι να μην αποδειχθούν πεταμένα τα λεφτά