Θέμης Μουμουλίδης: «Η κοινωνία έχει κουραστεί δεκαετίες τώρα με τα «ωραία λόγια» και περιμένει έργα».

2 Μαΐου 2017
17:16

Συνέντευξη, στην ΕΡΑ Κοζάνης και στον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη. [Αποσπάσματα]

Πρόσφατα, είχατε τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιες νέες προτάσεις έχουμε για την ανάπτυξη της ευρύτερης λεκάνης της λίμνης Πολυφύτου;

  • Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην Π.Ε.Κοζάνης, μέσα στον Μάϊο σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το Υπουργείο. Είναι κοινή διαπίστωση πως η Δυτική Μακεδονία είναι μια διαχρονικά αδικημένη περιοχή. Σήμερα οι εξελίξεις στην περιοχή της Π.Ε.Κοζάνης είναι σημαντικές . Η περιοχή μπαίνει σε μια νέα εποχή και ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πολιτική βούληση και επιθυμία να βοηθήσει ουσιαστικά.

  • Ποιοι είναι οι άξονες προτεραιότητας που θέτουμε ως περιοχή;

  • Θα σας υπενθυμίσω τις θέσεις που δημόσια διατύπωσα τον Ιούλιο του 2016 σε ανοιχτή επιστολή μου. Η αξιοποίηση και ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου, είναι στην κορυφή ενός αναπτυξιακού οδικού χάρτη για την περιοχή, παράλληλα με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα [γεωργία, κτηνοτροφία, γούνα]. Ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η συμβολή της ΔΕΗ, σε καινοτόμες αναπτυξιακές δραστηριότητες της περιοχής, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας.

  • Σχετικά με την λίμνη Πολυφύτου, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα του αρδευτικού του βόρειου τμήματος της λίμνης Πολυφύτου, εξέλιξη που κρίνεται καθοριστικής σημασίας. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η συγκροτημένη και ελεγχόμενη αλίευση της λίμνης , η δημιουργία ιχθυόσκαλας, καθώς και μια σειρά αναπτυξιακών έργων .

  • Πως φαντάζεστε την λίμνη στο μέλλον;

  • Ως μια περιοχή χτισμένη γύρω από την λίμνη, ή καλύτερα μια πόλη που στο κέντρο της θα υπάρχει η λίμνη Πολυφύτου. Πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο. Μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Η λίμνη είναι ένα δώρο που η περιοχή δεν πρέπει να χάσει. Ίσως για κάποιους ακούγεται πολύ μακρινό σχέδιο, αλλά ξέρετε, ακόμη και το πιο μακρινό μέλλον είναι πάρα πολύ κοντά μας και ως κοινωνία οφείλουμε να συμβάλλουμε στην καθημερινή οικοδόμηση του μέλλοντος. Επίσης είναι σημαντικό να αποδοθούν στις τοπικές κοινότητες γύρω από τη λίμνη , τα εδάφη που καταγράφονται ως ιδιοκτησίες του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική χειρονομία. Πρότασή μου παραμένει, ένας διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση ανάπτυξη και ανάδειξη της λίμνης Πολυφύτου, με στόχο να στραφούν τα φώτα στην περιοχή μας. Νομίζω πως αυτό επιβάλλει η ρεαλιστική και σύγχρονη αντιμετώπιση της πρότασης.

  • Σχετικά με τις καινοτόμες προτάσεις που οφείλουμε να δημιουργήσουμε, εκτιμώ πως ήρθε η στιγμή και είναι ώριμες οι συνθήκες, η ΔΕΗ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ένας άμεσος και απλός τρόπος είναι, η διάθεση από την πλευρά της ΔΕΗ μιας έκτασης στα αποκατεστημένα εδάφη της, στα οποία με την συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μπορεί να δημιουργηθεί μια καινοτόμα ζώνη γεωργικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να δοθεί σε νέους ακτήμονες αγρότες και με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύγχρονο αλλά κυρίως ρεαλιστικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή μας.

  • Ο κόσμος έχει κουραστεί να περιμένει. Τώρα ζητά επιμόνως να δει πράξεις. Πως το βλέπετε αυτό χρονικά, μπορεί να προχωρήσουν αυτά όλα τα ζητήματα όπως τα αναφέρετε και με τον διεθνή διαγωνισμό και με τις υποδομές που έχετε προσδιορίσει, μπορούν να προχωρήσουν σύντομα όλα αυτά; Ή θα χάσουμε πάλι μία γενιά;

-Καταρχάς, οφείλω να συμφωνήσω με το εύλογο παράπονο και δυσαρέσκεια της κοινωνίας. Είναι έτσι, ακριβώς. Η σύνθετη εποχή που διανύουμε, επιβάλλει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες, αλλά και με παράλληλο σχεδιασμό. Δυστυχώς για την περιοχή χάθηκαν σπουδαία χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, χωρίς σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Το δικό μας στοίχημα είναι να μην επαναλάβουμε το κακό μοντέλο του παρελθόντος πολιτικού συστήματος και να αποδειχτούμε παραγωγικοί. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, προφανώς χρειάζονται συγκλίσεις, απαιτείται διάλογος και επομένως συνεννόηση. Η κοινωνία έχει κουραστεί με τα «ωραία λόγια» και περιμένει έργα. Εκτιμώ λοιπόν ότι στην περίπτωση της λίμνης Πολυφύτου θα έχουμε συγκεκριμένα βήματα και εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από κει και πέρα η πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο με την συνάντηση στην Αιανή, συνεχίζεται και αποτελεί δέσμευση όχι μόνο πολιτική αλλά κυρίως ηθική. Η αξιοποίηση της λίμνης αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας.

Ωστόσο οφείλω να επαναλαβω την πάγια θέση μου, πως καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, αν θέλουμε να προχωρήσει η περιοχή μας. Το πέρασμά από την πολιτική δεν είναι εκδρομή στη λιακάδα και σε απλή διαδρομή, αλλά περιπέτεια ζωής που σε συνθήκες δυσχερείς και σε ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, οφείλουμε να είναι ωφέλιμο στην κοινωνία.

  • Υπάρχουν αναπτυξιακά έργα που μπορούν να αλλάξουν θεαματικά το μέλλον της περιοχής μας. Απλό παράδειγμα η εξέλιξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

  • Δεν υπάρχει κανένας στόχος γύρω από την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Τη στιγμή που η ΔΕΗ περνάει σε μια νέα εποχή, δεν δικαιούμαστε να είμαστε εσωστρεφείς. Ταυτόχρονα κάποιοι δυστυχώς αρέσκονται στην καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού, με αποδέκτες κυρίως τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Βλέπετε κανείς δεν στρέφεται εναντίον εκείνων που επί δεκαετίες οδηγούσαν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε αδιέξοδο και δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο μοντέλο ανάπτυξης , με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα να απογειώνονται τα ποσοστά ανεργίας κυρίως στους νέους ανθρώπους. Και όλο αυτό ως αποτέλεσμα της «μονοκαλλιέργειας» της ΔΕΗ, γιατί απλά κάποιοι μας «πούλησαν» μια αίσθηση αθανασίας.

  • Απεχθάνομαι κάθε μορφή κοινωνικού αυτοματισμού. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, είναι απλά εργαζόμενοι , αυτό είναι μία πραγματικότητα, η περιοχή μας στηρίχτηκε επί δεκαετίες στην ΔΕΗ, και οι εργαζόμενοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην οικονομία της περιοχής.

  • Το αιτούμενο της περιοχής είναι να ακούσουμε το σχέδιο της ΔΕΗ στην καινούρια εποχή και ταυτόχρονα να πούμε ως κυβέρνηση και πολιτικό προσωπικό ,καθένας από την θέση της δικής του ευθύνης, ποιο είναι το παράλληλο-με την ΔΕΗ- μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. Χωρίς αυτά η περιοχή δεν έχει μέλλον και επομένως οφείλουμε να ξεπεράσουμε άμεσα τις αδυναμίες μας.

  • Χρειάζεται όμως να εξαλειφθούν ενδεχομένως και κάποιες ιδεοληψίες που υπήρχαν ή και που υπάρχουν ακόμη στην περιοχή, να ξεφύγουμε λίγο από τα κομματικά αν θέλετε στεγανά των αρνήσεων . Πρέπει όλοι μαζί μία γροθιά ενωμένοι με συνεργασίες και συνέργειες να προχωρήσουμε.

  • Έχετε δίκιο. Δεν μπορεί μονίμως να κυνηγάμε την ουρά μας. Το πολιτικό προσωπικό της περιοχής έχει διαχρονικά τεράστιες ευθύνες. Το στοίχημα είναι για μας να τιμήσουμε με ανιδιοτέλεια, αλλά και δημιουργικότητα, την ευθύνη που μας έχει αναθέσει η κοινωνία και τοπικά και πανελλαδικά . Να μην αφεθούμε σε μια μίζερη αντιπαράθεση. Προφανώς και υπάρχουνε ευθύνες στο παρελθόν, ωστόσο αυτές αυτές έχουν μερικώς αποδοθεί και θα αποδίδονται καθημερινά στη συνείδηση του πολίτη, αρκεί εμείς να αποδεικνύουμε πως ακολουθούμε έναν άλλο δρόμο που βγάζει την περιοχή από τα αδιέξοδά της. Όμως εδώ χρειάζεται και ένα όραμα που δυστυχώς απουσιάζει.

  • Η περιοχή οφείλει να σχεδιάσει και να διεκδικήσει κάποια μεγάλα «έργα ομπρέλες» . Να προχωρήσει με βάση αυτά και να ακολουθήσουν όλα τα άλλα. Η περιοχή οφείλει να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται και να αποφύγει το κακό σενάριο.

  • Η αξιολόγηση κλείνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η κατάθεση του αναπτυξιακού της σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου είναι μονόδρομος. Οι ευθύνες όλων μας είναι σημαντικές για το μέλλον της περιοχής. Οφείλουμε να ομονοήσουμε. Είναι αυτονόητο πως δεν χωράνε προσωπικές μικροστρατηγικές. Οφείλουμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα ξεπερνώντας τα λάθη του παρελθόντος και το διαχειριστικό μοντέλλο που ακολούθησε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Ή θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ή θα περιμένουμε για αρκετά χρόνια την πραγματική ανάπτυξη.

  • Η έλευση δύο υπουργών, που έχουν την ευθύνη δύο νευραλγικών υπουργείων , θα πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ της περιοχής. Δεν αρκούν τα δελτία τύπου και οι φωτογραφήσεις. Τίποτε δεν διαρκεί πολύ και κάποτε τα φώτα σβήνουν και τότε, μένει γυμνή η αλήθεια και γίνεται ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

[2.5.17]

8 σχόλια

  • Πέρασαν κιόλας περισσότερο από δυο χρόνια. Σε εποχές μεγάλης πυκνότητας, δύο χρόνια είναι πάρα πολλά. Σ’ αυτό το διάστημα, η διάλυση της χώρας έχει ενταθεί.

  • Για δες ποιος μιλάει για την κοινωνία και τα έργα θαρρείς και τους εμποδίζουμε να τα
    κάνουν Μα δεν ντρέπεστε λίγο να κορόιδευετε τον λαό που τον αποκαλείτε ταλεπωριμενο δεν σας αντέχουμε άλλο μας έχετε γεμίσει ψέματα και μας λυπάστε
    Κιόλας

  • Ο κόσμος κουράστηκε περισσότερο από τα ψέματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις σας τα δύο τελευταία χρόνια Κ. Μουμουλίδη!!!!!! Φτάνει δεν σας πιστεύουμε πια ………

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι