Τροπολογία: Οικονομικά κίνητρα σε νεο-εισακτέους στα Πανεπιστήμια Δυτ. Μακεδονίας, Δημοκρίτειο κι Αιγαίου

26 Ιουλίου 2021
08:21

Κινητροδοτείται, μέσω στεγαστικού επιδόματος η φοίτηση των νεοεισακτέων φοιτητών στα  περιφερειακά στα Πανεπιστήμια  Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας, με τροπολογία   η οποία κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας “κινητροδοτείται η φοίτηση σε περιφερειακά πανεπιστήμια που βρίσκονται σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, καθιστώντας αυτά εξίσου ελκυστικά με τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα”.

Ειδικότερα, η τροπολογία έχει ως εξής:

Στο άρθρο 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), Περί του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:

«2Α. Κατ’ εξαίρεση, στους προπτυχιακούς Φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της Παρ. Ι χορηγείται εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο Φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία σι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης Θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, Θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας Περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες Θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα Θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.

γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν Είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87)».

Πηγή esos.gr

11 σχόλια

  • Σε λίγο θα τους “κόψουν” και μισθό για να έλθουν…
    Έτσι συμβαίνει όταν έχεις ένα απαξιωμένο “ίδρυμα”

  • Το μέτρο αυτό ήδη ισχύει για τα εισοδήματα έως 30.000 και τώρα απλά επεκτάθηκε έως 40.000. Δεν αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο σοβαρό, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

  • αφού σφάζει τους υποψήφιους με βάση το 9,4 και αφήνει πολλά τμήματα χωρίς φοιτητές, τώρα δίνει δήθεν επιδόματα. αυτοί είναι λίγοι αλλά εμείς περισσότεροι, τους χρειάζεται ένα μάθημα γιατί από ιντερνέτ δεν ξέρουν…

      • Για κάθε παιδί που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις να συμμετέχει και ο ένας γονέας με λευκές κόλλες για να καταργηθεί στην πράξη το έκτρωμα της ΕΒΕ και οι παράλογες συνέπειες που φέρνει στις ζωές των παιδιών μας.

  • η σταδιακή απαξίωση του μορφώματος ΤΕΙ+Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο δυστυχώς θα γίνει πραγματικότητα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι