Το Κουκουμπέτσι Σερβίων και οι συνοικίες (Γράφει ο Ν. Μπουκουβάλας)

9 Αυγούστου 2021
06:21

.
Το Κουκουμπέτσι , μια γειτονιά των Σερβίων σε ύψωμα , νοτιοανατολικά και νότια των παρυφών της πόλης . Κατά την οθωμανική περίοδο δεν αποτέλεσε ποτέ συνοικία ( mahalle ) , όμως μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως τοπωνύμιο μας . Στην τελευταία φορολογική απογραφή που γνωρίζουμε με αναφορά συνοικιών , το1846 , οι χριστιανικές συνοικίες των Σερβίων είναι :
– το Βαρόσι ( Αγίας Κυριακής ) , απ το 1528
– το Ισνάφι Βλαχολιβαδιωτών -Νεοχωριτών ( πάνω απ το Ταχυδρομείο σήμερα ) , απ το …
– το Κιπτιγιάν ή Τσιγγενέ ( πάνω απ το Φυτώριο ) , απ το 1613
– το Ντεκίρ ( αλευρόμυλοι κατά σειρά μετά τη Χούνη , δεν ήταν ακριβώς συνοικία αλλά εισπράττονταν φόρος ) .
Ένας Σερβιώτης σήμερα θα αναρωτηθεί , τα Νταμπάχανα , το Τασλίκι , τα Ζευγαλατιά , το Κουκουμπέτσι , δεν καταγράφτηκαν ;
Τα Νταμπάχανα ( συνοικία του βυρσοδεψείου ) ,ήταν μουσουλμανική ,απ το 1613 . Το Τασλίκι επίσης ( τόπος με πέτρες ) , νεώτερη συνοικία καταγράφεται το 1846 . Τα Ζευγαλατιά δεν καταγράφονται το 1846 ως συνοικία της πόλης των Σερβίων, αποτελούν χωριστό χωριό , δυτικά του Βαροσίου και του Τσιγγενέ. Το Κουκουμπέτσι είναι ακριβώς πάνω απ το Ισνάφι και δεν καταγράφεται πουθενά όπως ανέφερα ως συνοικία. Για την ετυμολογία του τοπωνυμίου εκφράστηκαν δύο εκδοχές : α ) επειδή ήταν στο ύψωμα ( κούκος ) και β ) επειδή εκεί λαλούσε ένας κούκος ( πουλί ). Η εκδοχή την οποία εισάγω προς συζήτηση είναι ότι αποτελεί ανθρωπωνύμιο , δηλαδή προέρχεται από κάποια οικογένεια ή πρόσωπο . Το ευκατάστατο ζεύγος Βασιλικής και Κωνσταντίνου Κουκουμπέση , κατοικεί στην Κοζάνη σε ιδιόκτητη πολυτελή οικία περί το 1900 και πριν . Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες , απλά το καταθέτω στην έρευνα επειδή το επώνυμο Κουκουμπέση είναι βλάχικο και το
Κουκουμπέτσι ήταν η ορεινή απόληξη της βλάχικης συνοικίας των Σερβίων Ισνάφι .
Φωτογραφία Σερβίων : Frederic Boissonnas ,1913, Ελβετός περιηγητής

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.