Με την προβολή της ταινίας για μικρούς και μεγάλους “Η Παναγία των Παρισίων” αρχίζουν και πάλι την Δευτέρα 23 Αυγούστου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών της εκδηλώσεων. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Από τις 23 μέχρι και τις 27 Αυγούστου θα προβληθούν πέντε συνολικά ταινίες.
Η ταινία της 23 /8.
Η ταινία “Η Παναγία των Παρισίων” (The Hunchback of Notre Dame) είναι ιστορικό δράμα παραγωγής του 1939 σε σκηνοθεσία του Γουίλιαμ Ντίτερλε. αποτελεί μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου μυθιστορήματος του Βίκτορ Ουγκώ που κυκλοφόρησε το 1831. Την διασκευή του βιβλίου σε σενάριο έκαναν οι Σόνια Λεβιέν και Μπρούνο Φρανκ.
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Τσαρλς Λότον στο ρόλο του Κουασιμόδου και η Μορίν Ο’Χάρα στο ρόλο της Εσμεράλδας, ενώ πλαισιώνονται από τους Έντμουντ Ο’Μπράιεν, Τόμας Μίτσελ, Γουόλτερ Χάμπντεν, Άλαν Μάρσαλ και Σερ Σέντρικ Χάρντγουικ.
Σε μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του κινηματογράφου, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των φιλμ που παρήχθησαν τότε, η ταινία προτάθηκε για δυο βραβεία Όσκαρ. Έχασε όμως και τα δυο βραβεία από το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”. Ήταν επίσης η μόνη ταινία που πρόλαβε και παρουσιάστηκε στην πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ των Καννών, καθώς την επόμενη της προβολής της η διοργάνωση ακυρώθηκε αφού συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Η υπόθεση.
Στη Γαλλία του 15ου αιώνα η Εσμεράλδα, μια πανέμορφη ζητιάνα ζητά ακρόαση από τον Βασιλιά Λουδοβίκο τον 11ο προκειμένου να βοηθήσει τους τσιγγάνους του Παρισιού που διώκονται συνεχώς. Η συνάντηση του αρχιδούκα Φρόλο με την Εσμεράλδα, ξυπνάει μέσα του βδελυρά πάθη. O Φρόλο απεχθάνεται τους τσιγγάνους και πιστεύει ότι η Εσμεράλδα είναι μάγισσα. Όταν ξανασυναντά την κοπέλα στην “Παναγία των Παρισίων” στέλνει τον κωδωνοκρούστη Κουασιμόδο να την πιάσει. Ο Κουασιμόδος πιάνει την Εσμεράλδα, αλλά ο Φοίβος, ο επικεφαλής των φυλακών, ελευθερώνει την όμορφη κοπέλα. Ο Κουασιμόδος μαστιγώνεται και ο μόνος άνθρωπος που θα του δώσει νερό κατά τη διάρκεια της επίπονης δοκιμασίας του, είναι η Εσμεράλδα. Αργότερα, ο Φρόλο και ο Φοίβος ξαναβλέπουν την Εσμεράλδα σε μια γιορτή στο παλάτι. Ο Φοίβος μαγεύεται από την ομορφιά της τσιγγάνας και η Εσμεράλδα ανταποκρίνεται στην προσέγγισή του. Ο Φρόλο παρακολουθεί από μακριά το ζευγάρι και κυριεύεται από τη ζήλεια. Όταν ο Φοίβος μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου, η Εσμεράλδα κατηγορείται για τον φόνο και καταδικάζεται σε απαγχονισμό. Ο Κουασιμόδος, θα κάνει τα πάντα για να την σώσει.
Μνημειώδες λογοτεχνικό έργο.
“Η Παναγία των Παρισίων” θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία έργα της ρομαντικής λογοτεχνίας και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών.
Πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, η περίφημη Νοτρ Νταμ, της οποίας ο επιβλητικός όγκος ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλα όσα διαδραματίζονται, δίνοντας παράλληλα στον Βίκτορ Ουγκώ την ευκαιρία να περιγράψει με ιδιαίτερη ενάργεια το μεσαιωνικό Παρίσι αλλά και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της εποχής του.
Το έργο έχει ανέβει κι άλλες φορές στον κινηματογράφο, ενώ παρήχθη και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Το λογοτεχνικό αυτό έργο, σε διάφορες εκδόσεις, υπάρχει στις συλλογές της Κ.Δ.Β.Κ. και μπορείτε να το αναζητήσετε επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση opac.kozlib.gr.
Μέτρα προστασίας
Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, στο χώρο θα υπάρχουν πενήντα (50) θέσεις, στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, καθώς και απολυμαντικά σκευάσματα, ενώ οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.