Σ’ ένα καινοτόμο έργο για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

26 Αυγούστου 2021
15:13
Κανένα σχόλιο

Σε ένα καινοτόμο έργο για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο NEWFEED (Turn Food Industry Byproducts into secondary Feedstuffs via CircularEconomy Schemes) αποτελεί μέρος του προγράμματος PRIMA και στοχεύει στην ανάπτυξη και τελικά στην υιοθέτηση από τις εκτροφές παραγωγικών ζώων, εναλλακτικών ζωοτροφών. Η μετατροπή των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων σε δευτερογενείς, υψηλής αξίας ζωοτροφές θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας. Το έργο επικεντρώνεται στην αύξηση της βιωσιμότητας των εκτροφών παραγωγικών ζώων Μεσογειακών χωρών, μέσω της αξιοποίησης των υποπροϊόντων της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων για την ανάπτυξη προϊόντων που θα οδηγήσουν σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του κόστους.

Έχουν επιλεγεί τρεις διαφορετικές αλυσίδες αξίας της περιοχής της Μεσογείου, για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών:

Αξιοποίηση των υποπροϊόντων των οινοποιείων (στέμφυλα), ως ζωοτροφές δεύτερης γενιάς, για την παραγωγή νέων συστατικών ζωοτροφών για μηρυκαστικά (πρόβατα και βοοειδή). Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία.

Αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας παραγωγής χυμών (πορτοκάλι) για την παραγωγή βελτιωμένων συστατικών ζωοτροφών για μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα). Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελαιουργίας (ελαιοπυρήνας) για την παραγωγή συστατικών ζωοτροφών για πτηνά. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Στο έργο NEWFEED, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2021 και θα έχει διάρκεια 48 μηνών, συνεργάζονται 14 φορείς (ερευνητικά & πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύνδεσμοι, επιχειρήσεις και οργανισμοί) από 4 χώρες (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία). Την Ελλάδα εκπροσωπούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Γεωπονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Κασαπίδου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι