Στη λογοτεχνία και στην «αγάπη που δεν ξέρει» ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή βράδυ στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα στην Κοζάνη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών με το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση» και το Συν-Βιβλιοπωλείο.
Το κτήριο, κτισμένο το 1743, ανακαινίστηκε στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε από την πρώην 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χάρη στη συνεργασία των τριών υφιστάμενων σήμερα Εφορειών, Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης.
Σε μια ατμόσφαιρα μαγική, ποτισμένη από τις αναμνήσεις του χθες, παρουσιάστηκε η τελευταία ποιητική συλλογή της αρχαιολόγου (της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης) και ποιήτριας Κατερίνας Κούσουλα, ζωντανεύοντας και πλημμυρίζοντας με αγάπη το μνημείο.
«δεν ξέρει η αγάπη να βαδίσει
μικρό παιδί απέμεινε
στα τρίστρατα αφέθηκε σκληρά…
… ποιος βιαστικός ν’ ασχοληθεί μαζί της;…»
«το παλιοφέγγαρο ανέβηκε ψηλά
όψη να σου πετύχει – όλο ρόζους…
γυναίκα είπες; όχι πια…
ανοίγει το παράθυρο
να μετρηθεί μαζί του …»
Την παρουσίαση της ποιήτριας και του έργου της έκαναν με εκπληκτικές ομιλίες τους, οι φιλόλογοι Δήμητρα Καραγιάννη (συγγραφέας), Γιώργος Δελιόπουλος (ποιητής) και η Άννα Μαμάτσιου, ενώ με σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισαν το κοινό οι προϊσταμένες των δύο Εφορειών Σόνια Δημάκη και Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Βασίλης Καραγιάννης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Χριστίνα Καραντώνη, φιλόλογος, ποιήτρια και φωτογράφος, η οποία φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου. Ποιήματα της Κατερίνας Κούσουλα περιλαμβάνονται στο περιοδικό «Παρέμβαση».
Την εκδήλωση έκλεισε η ίδια η ποιήτρια, με ποιήματα από την τελευταία της συλλογή, της οποίας πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η Αιανή και οι ανασκαφικές δραστηριότητες της Εφορείας Κοζάνης, προτάσσοντας και αφιερώνοντας στην περιοχή ποίημα για τον προϊστορικό οικισμό της Βασιλάρα Ράχης Βελβεντού: «βασιλάρα ράχη – 5500 χρόνια προ Χριστού». Τον οικισμό επισκέφθηκε το 2015, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εφορείας, στην οποία υπηρετούσε ως Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα διοργανωθούν στο προσεχές μέλλον από την ΕΦΑ Κοζάνης, η οποία φέρει και την αρμοδιότητα χρήσης του, αποτελεί σήμερα προσωρινή έδρα της ΕΦΑ Γρεβενών. Εκτός από τη λειτουργία του ως επισκέψιμου αρχοντικού, που είναι ήδη (κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες), προγραμματίζεται και η χρήση του ως χώρου εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (που ήδη υλοποιούνται), δράσεις που δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα του μνημείου και δεν δρουν ανταγωνιστικά προς αυτό, σύμφωνα με τις βασικές αρχές επανάχρησης των μνημείων.
Τι ομορφος χωρος!!! Πρεπει σε καθε διατηρηταιο αρχοντικο να λειτουργησει ενα μινι shop & coffee που θα τα κρατα ανοιχτα και θα τα χαιρομαστε! Τι λετε κ. Δημοπουλε;
Τα μνημεία δεν είναι καφετέριες. Είναι επισκέψιμα και μπορούν να φιλοξενούν επιλεγμένες εκδηλώσεις. Ο μόνος αρμόδιος για την επιλογή τους είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι άλλοι φορείς της πόλης