Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου στις 13 του μήνα ν΄ ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει νέο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων όλη τη χρονιά και να μην χρειαστεί να κλείσουν, για άλλη μια φορά, λόγω κοροναϊού.
Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα οριστικοποιήσει τους κανόνες διαχείρισης των κρουσμάτων, όταν αυτά εκδηλώνονται στα σχολεία, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο, όπως γινόταν στο πρώτο και σε μερικές περιπτώσεις στο δεύτερο κύμα, ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση.
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ούτε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, καθώς το ποσοστό μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικό και αυξάνεται συνεχώς.
Διαφορετικά μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, σε περίπτωση κρούσματος, θα είναι διαφορετικά για εμβολιασμένους και διαφορετικά για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
«Εάν εμφανιστεί κρούσμα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους εμβολιασμένους», ξεκαθάρισε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
«Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα έχουν περισσότερα εργαστηριακά τεστ πια, εφόσον υπάρχει κρούσμα στην τάξη, για το επικίνδυνο διάστημα, περίπου 7 ημερών. Για τα παιδιά που θα έχουν άμεση επαφή με το κρούσμα, πιθανόν να υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση, πάντως μόνο το κρούσμα θα μπαίνει σε καραντίνα», σημείωσε μιλώντας για το τι θα ισχύσει φέτος στις σχολικές αίθουσες, στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο ίδιος επανέλαβε πως το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα.
«Χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης»
«Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός», τόνισε ο κ. Κόπτσης.
Κατά τα άλλα, ό,τι ίσχυε πέρσι θα ισχύσει και φέτος σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, δηλαδή χρήση μασκών, αντισηπτικών.
Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για τα παιδιά, «το χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσει το σχολείο δια ζώσης, όπως είναι στην κανονικότητά του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης, ενώ πρόσθεσε πως εκδόθηκε και σήμερα στέλνεται στα σχολεία ένας οδηγός για διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και παρεμβάσεων που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί.
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς στην σχολική κοινότητα, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό εμβολιασμένων μαθητών.
Πώς θα αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί
Αναφορικά με το πώς θα αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Κόπτσης, σημείωσε πως «έχουμε δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα και αν δημιουργούνται κενά στα σχολεία λόγω εκπαιδευτικών που νοσούν ή δεν μπαίνουν στην τάξη για άλλους λόγους, μέσω της πλατφόρμας, τους καλούμε αυθημερόν, ανάλογα με την ετοιμότητά τους, να παρουσιαστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες, ώστε να κλείσουμε τα κενά αυτομάτως».
Οι εισηγήσεις
Όσο αφορά το πώς θα μπαίνουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές, η γενική γραμμή είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν στο σχολείο, αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Αν όχι, με δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Για τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα επιδεικνύουν αρνητικό αυτοδιαγνωστικό (self test) τεστ δύο φορές την εβδομάδα, που θα δίνονται δωρεάν από το δημόσιο.
Ειδικότερα οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση, τα εξής:
- οι εμβολιασμένοι μαθητές από 12 έως 17 ετών να μην υποβάλλονται σε τεστ για την είσοδό τους στο σχολείο. Θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου)
- οι ανεμβολίαστοι μαθητές όλων των βαθμίδων, να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος
- Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους δασκάλους και καθηγητές, με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τα τεστ θα είναι rapid και η δαπάνη για τη διενέργειά τους θα επιβαρύνει τους ίδιους.
Οι μάσκες αναμένεται να παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.
Λουκέτο θα μπαίνει ότι σημειώνονται κρούσματα σε πάνω από τους μισούς μαθητές της τάξης
Εκτός από την περίπτωση, οι άνω των μισών μαθητών ενός τμήματος να έχουν κολλήσει κοροναϊό, το τμήμα δεν θα κλείνει.
Λουκέτο θα μπαίνει όταν σημειώνονται κρούσματα στο 50% + 1 κρούσμα, στους μαθητές όλης της τάξης.
Τα κρούσματα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες.
Οι στενές επαφές και η καραντίνα
Οι ειδικοί εισηγούνται συγκεκριμένους κανόνες και για τις επαφές κρουσμάτων.Στενές επαφές κρούσματος του κοροναϊού είναι: όσοι μαθητές μοιράζονται το ίδιο θρανίο, όσοι βρίσκονται στις θέσεις πίσω, μπρος και πλάγια του κρούσματος.
Για τις στενές επαφές θα ισχύσουν τα εξής:
Οι εμβολιασμένοι μαθητές, εφ’ όσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε δύο self test: ένα την 1η και ένα την 7η ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που μοιράζονται το ίδιο θρανίο θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.
Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές που βρίσκονται στις θέσεις πίσω μπρος και πλάγια στο απέναντι θρανίο από τον «μαθητή – κρούσμα», εάν δεν κάνουν σωστή χρήση της μάσκας.
Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος, θα κάνουν: ένα rapid test την πρώτη ημέρα της διάγνωσης του κρούσματος, δύο self test ανά δύο ημέρες ενδιάμεσα στην εβδομάδα, ένα rapid test κατά την 7η και τελευταία ημέρα κατά την οποία λήγει η καραντίνα και πριν επιστρέψουν στο σχολείο.
in.gr
Παγούρια δεν θα έχει φέτος;
Τα παράθυρα θα τα ανοίγουμε με χαμηλές θερμοκρασίες εν ώρα μαθήματος; ??????
Επειδή κορόϊδευες πλήρωνε τώρα…. Εμείς καφέ μέσα και εσύ μόνος έξω στο κρύο!!!!
Τα διάβασες τα μέτρα για τα σχολεία; Δεν είναι να τα κοροϊδεύει; Βούτυρο στο ψωμί τους.
Εσύ δεν φωναζες γιατί τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως; τώρα φωνάζεις γιατί θα γίνονται δια ζωσεις; δεν βγαίνουν τα νούμερα και φωνάζεις;
Έχω πάψει να είμαι μαθητής βρε σκερβελε εδώ και πάνω από 20 χρόνια καταρχάς! Κατά δεύτερον…. ψήνεσαι να βάλουμε ένα στοιχηματακι με ότι θες εσύ…
Αν αντέξουν τα σχολεία ανοιχτά μέχρι τα Χριστούγεννα με αυτά τα μέτρα και την κατάσταση που φέρατε τη χώρα τους τελευταίους μήνες σου δίνω ότι θες. Αχαχαχαχ για γέλια είστε ρε μπλε ανθρωπακια
Απ’τον Οκτώβρη το πολύ Νοεμβριο πάλι σε τηλεκπαίδευση θα γυρίσει το όλο θέμα η οποία θα τραβήξει για μήνες κι εκεί κοντά στον Μάρτιο με Απρίλιο πάλι θα τα ανοίξετε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα ξανά.
Και ψεκασμένος και μέντιουμ!!! Μήπως λες και τα μερομήνια;
Μην μπερδευεσαι νουΔΟΥΛΟΣ δεν είμαι ούτε και αρνητής οπότε το ψεκασμενος δεν υφίσταται.
Απλά γελάω με το χάλι σας και λυπάμαι για τα καημένα τα παιδάκια που για άλλη μια χρονιά θα φάνε ζόρι με τις παπαρολογιες του μπλε τσίρκου.
ΟΥΣΤ ρε συριζοτρολ,που χαιρεσαι αν υπαρχουν κρουσματα μονο και μονο για να κανεις αντιπολιτευση.
Γιωργάκη αντε πήγαινε καμία βδομάδα στο Σούνιο να ηρεμήσεις. Εσύ τι στεναχωριεσε σε κάθε περίπτωση έχεις τον κορυφαίο να σε σώσει, τον δρ. Πολακη.
Κουλη παρε την παρέα σου και μαστο!Το παρακάνατε είστε τραγικοί!
Το κουλή όπως τον λες θα τον ανέχεσαι θες δεν θες αρκετά χρόνια,οσο θα έχετε ανύπαρκτους και εκτός πραγματικότητας πολιτικούς στο κόμμα σου. Αναλογιστηκες τι είδε και κατάλαβε ο λαός σε μια θητεία του νταουλιερη Αλέξη και τον πέταξε εκτός; αυτό έπρεπε να σε απασχολεί, η αιτία είναι εκεί.
Για τις στενές επαφές του κρούσματος: Ο δίπλα, ο μπροστά, ο πίσω, ο μπροστά και πλάγια… Άλαλα τα χείλη των ασεβών. Στο διάλειμμα το παιδί παίζει μόνο με τον πίσω, τον μπροστά, τον δίπλα και τον παραδίπλα; Καμία διαφοροποίηση για δημοτικά (όλα τα παιδιά ανεμβολίαστα) και νηπιαγωγεία. Στη Γαλλία, όπου τα σχολεία έμειναν ανοιχτά στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, το τμήμα δημοτικού θα κλείνει με το πρώτο κρούσμα. Βέβαια εκεί έχουν άλλους ειδικούς, αυτοί δεν ξέρουν, άσε που σίγουρα θα είναι και τεμπέληδες…