Ένταξη του έργου δημιουργίας Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου ΟΡΛΙΑΚΑ στο Νομό Γρεβενών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020 (Δελτίο τύπου)

6 Σεπτεμβρίου 2021
18:34

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020 το έργο για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου ΟΡΛΙΑΚΑ στο Νομό Γρεβενών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Α’ Φάση, προϋπολογισμού 1,55 εκ. ευρώ, με Δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικής δομής επί του όρους Όρλιακα στην περιοχή του Ζιάκα και του Σπηλαίου Δήμου Γρεβενών, η οποία θα είναι ενταγμένη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, του οποίου θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες. Πέραν τούτου, θα εξυπηρετεί ανάγκες και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας, θα διαδίδει την Αστρονομία και άλλες επιστήμες. Εκτός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα απευθύνεται και στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς και στους σπουδαστές πανεπιστημίων και ιδρυμάτων και στους μαθητές της δευτεροβάθμιας αλλά και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στην κοινότητα των Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Το  Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ) πρόκειται να αναπτυχθεί σε μία έκταση 28 στρεμμάτων στην κορυφή του όρους Όρλιακας της Ανατολικής Πίνδου, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με σκοτεινό ουρανό και σταθερή ατμόσφαιρα, και πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θα είναι εξοπλισμένο με προωθημένης τεχνολογίας μέσα παρατήρησης και καταγραφής, όπως τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπιο, φίλτρα, φασματογράφους, κάμερες κλπ, τα οποία θα στεγάζονται σε σύγχρονες υποδομές παρατηρητηρίων και θα υποστηρίζονται από κεντρικό θάλαμο ελέγχου υποστηριζόμενο με προωθημένο εξοπλισμό τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επίσης θα είναι εφοδιασμένο με συστήματα προστασίας από αντίξοες καιρικές συνθήκες, εργαστήριο κατασκευών και συντήρησης, καθώς και εξοπλισμό επεξεργασίας και διαβίβασης δεδομένων.
Στις υποδομές του, εκτός των τεσσάρων επιβλητικών οπτικών αστρονομικών παρατηρητηρίων με θόλους και του ραδιοτηλεσκοπίου, συμπεριλαμβάνονται το κτήριο του Εκπαιδευτικού Κέντρου με αίθουσα παρουσιάσεων και πολυμέσων, ηλιακό παρατηρητήριο και εργαστήρια καιρού και ατμόσφαιρας και διαστημικού καιρού, το Πολυλειτουργικό κτίριο με κέντρο ενημέρωσης φυσικών επιστημών, εργαστήριο γεωλογίας και σεισμών και ένα μεγάλου μεγέθους οριζόντιο ηλιακό ωρολόγιο στον προαύλιο χώρο του, κ.ά.

Παράλληλα με τα κτίρια θα υπάρχουν και λυόμενες κατασκευές και διατάξεις: ραδιοτηλεσκόπιο, παρατηρητήριο παρακολούθησης (τεχνητών αντικειμένων σε γήινες τροχιές), σταθμός παρατήρησης ατμόσφαιρας, σεισμολογικός σταθμός, γεωδαιτικός δέκτης, σταθμός παρακολούθησης του γήινου μαγνητικού πεδίου. Εντός του οικοπέδου δημιουργούνται επίσης οι παρακάτω υποστηρικτικές υποδομές: η αστρομαρίνα, που αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο για την εξυπηρέτηση επισκεπτών ερασιτεχνών αστρονόμων οι οποίοι θα έρχονται και θα στήνουν εκεί το δικό τους εξοπλισμό και χώροι στάθμευσης. Εκτός του οικοπέδου θα δημιουργηθούν οι υποδομές για την προσπέλαση του ΕΑΠΟ, καθώς και για την ύδρευσή του και τη σύνδεσή του με το διαδίκτυο.

Το έργο εντάσσεται στα τμηματοποιημένα (phasing) έργα και θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις.

Η Α’ Φάση του έργου προϋπολογισμού 1,55 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

Υποέργο 1: Εκπόνηση Μελετών για η Δημιουργία του ΕΑΠΟ. Περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, τη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτού, την στατική μελέτη, τη μελέτη Η/Μ και την απαραίτητη γεωτεχνική μελέτη – έρευνα.

Υποέργο 2: Υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας στην επίβλεψη της εκπόνησης των μελετών για τη δημιουργία του ΕΑΠΟ. Αφορά στην υποβοήθηση της διευθύνουσας υπηρεσίας και στην επίβλεψη της εκπόνησης των μελετών. Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του έργου και των ειδικών κατασκευών, οι τεχνικοί σύμβουλοι θα παρέχουν επιπλέον επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στη Διευθύνουσα υπηρεσία του δικαιούχου.

Υποέργο 3: Κατασκευή δρόμου προσπέλασης της θέσης εγκατάστασης του ΕΑΠΟ. Αφορά στην κατασκευή δρόμου 1.200,42 μέτρων (κυρίως τμήμα) συν 151,22 μέτρων (διακλάδωση) με πλάτος του οδοστρώματος 7,50 μέτρα, για την προσπέλαση του ΕΑΠΟ.

Η Β’ Φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, την προμήθεια και εγκατάσταση του τηλεσκοπίου και του λοιπού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 11,9 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Η υλοποίηση του έργου προβλέπεται να συμβάλλει αφενός στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αφετέρου στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 11 «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020 και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, καθώς και τις δράσεις και τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 στη διεύθυνση www.pepdym.gr.

5 σχόλια

  • Μπράβο φτιάξε τώρα κι ένα μεγάλο κηπακο με καμιά 10αρια κότες μέσα να τις ταιζουν τα σανοφαγα που ακόμα σε πιστεύουν.

    Υ.γ. το εμβόλιο πότε θα το κάνεις βρε πρωτε πολίτη του νομού; ?????

  • Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα”. Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης την επικείμενη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας του δήμου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του “Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα” Γρεβενών

    Η προσπάθεια για την ίδρυση αστεροσκοπείου στην περιοχή (του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός από τα σημαντικότερα της Ευρώπης) ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, με πρωτοβουλία του γρεβενιώτη αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου, συνεργάτη της ΝΑΣΑ, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια για τον νομό Γρεβενών, τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.
    Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών μιλώντας στην 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε στην Κουρούνα Φιλιππαίων από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2011, “είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο του φορέα τον ίδιο τον πρύτανη, κάτι που αποδεικνύει την τεράστια αξία αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος”, τόνισε και συμπλήρωσε “ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε υπογράψει με το ΑΠΘ και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε ένα απόλυτα αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα απογειώσει την ορεινή περιοχή των Γρεβενών και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη Δυτική Μακεδονία. Ένα έργο το οποίο θα μας ταξιδέψει παγκόσμια και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο προσέλευσης επισκεπτών&rdquo.
    Όρλιακα του Άρη
    Μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις επιστημόνων στην περιοχή και τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους αστροφυσικούς του ΑΠΘ και τους ερασιτέχνες αστροφυσικούς, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη η περιοχή για να γίνει το αστεροσκοπείο, καθώς είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, διότι έχει ελάχιστη φωτορύπανση και η πρόσβαση είναι άριστη.
    Η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων, στο όρος Όρλιακας του δήμου Θεοδώρου Ζιάκα.
    Σύμφωνα με τον πυρηνικό φυσικό της ΝΑΣΑ και καθηγητή του πανεπιστημίου Αστροφυσικής του Σικάγου Θανάση Οικονόμου, το αστεροσκοπείο των Γρεβενών θα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα στην Ευρώπη, αφού θα διαθέτει όχι μόνο τηλεσκόπια για παρακολούθηση και έρευνα από τους επιστήμονες, αλλά και τηλεσκόπια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ερασιτέχνες αστρονόμους.
    Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη περιοχή θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε από τον Όρλιακα των Γρεβενών τον Όρλιακα του Άρη, ονομασία που έδωσε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου σε περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη σε ανάμνηση της περιοχής όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
    Το κόστος κατασκευής του αστεροσκοπείου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι