Το φαράγγι της Πορτίτσας είναι από τα εντυπωσιακότερα και μοναδικότερα φυσικά τοπία της Μακεδονίας.
Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα. Σε ύψος όμως, τα βουνά που το περιβάλλουν φτάνουν τα 200, προκαλώντας δέος σε όποιον βρεθεί στην είσοδό του.
Ο Βενέτικος, που διασχίζει το φαράγγι, είναι παραπόταμος του μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδας, του Αλιάκμονα. Τα καταπράσινα νερά του κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μέχρι να φτάσουν στο «στόμα» των συμπληγάδων βράχων του φαραγγιού, η ροή τους είναι ήρεμη. Δεξιά και αριστερά στα βράχια βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη ορνιθοπανίδας.
Οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι στενεύουν απότομα σαν συμπληγάδες. Φωτο: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος
Ο άνθρωπος ελάχιστα έχει επέμβει στο φυσικό αυτό τοπίο. Άλλωστε, η διάσχιση του φαραγγιού είναι δύσκολη υπόθεση.
Περί τα μέσα του, εκεί που οι δύο πανύψηλοι βράχοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, και τα νερά είναι ορμητικά, υπάρχει ένα επιπλέον φυσικό εμπόδιο. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, μέρος ενός σπηλαίου -του Κελιού της Καλόγριας- κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες πέτρες να πέφτουν στο φαράγγι και να ανεβάζουν τη στάθμη του ποταμού.
Για τους τολμηρούς που θέλουν να το εξερευνήσουν, το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά των Γρεβενών. Είναι η απόληξη της κοιλάδας Κάναβη στους πρόποδες του Όρλιακα.
Η είσοδος του φαραγγιού είναι εύκολα αναγνωρίσιμη, καθώς εκεί δεσπόζει ένα πανέμορφο γεφύρι 280 ετών.
Το δίτοξο γεφύρι
Μπροστά από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού, υψώνεται το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Χτίστηκε περί το 1743, με προσφορές από το Μοναστήρι του χωριού Σπήλαιο.
Για την κατασκευή του, χρειάστηκε να γίνει ταυτόχρονη γεφύρωση και από τις δύο πλευρές έως ότου τοποθετηθεί ο θολίτης, η τελευταία δηλαδή κεντρική πλάκα. Σκοπός ήταν να διευκολυνθεί η επικοινωνία ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Τρίκωμο.
Πέρα όμως από τον πρακτικό στόχο, που επιτεύχθηκε, το γεφύρι αποτελεί πλέον στολίδι και κειμήλιο της περιοχής. Η όψη του είναι εντυπωσιακή. Είναι δίτοξο, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μέτρα και του μικρού τα 5. Το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μέτρα και το ύψος του στα 7,80.
Για να φτάσει κανείς στο γεφύρι, μπορεί να ακολουθήσει το λίθινο μονοπάτι μήκους 2 χλμ. που ξεκινά από το χωριό. Εναλλακτικά, υπάρχει χωματόδρομος, όπου περνάει και αυτοκίνητο.
Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration από το εντυπωσιακό φαράγγι:
mixanitouxronou.gr
Ευτυχώς υπάρχουν ιδιώτες που διαφημίζουν τον τόπο δωρεάν, γιατί αν περιμέναμε από αυτούς που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά για αυτή τη δουλειά, ζήσε Μάη μου…..
Μπορείτε να δείτε την εκπληκτική έκδοση της Νομ/κης Αυτοδιοίκησης Γρεβενών,για τα πέτρινα γεφύρια.Μην τα μηδενίζουμε όλα Καταλαμβάνει ξεχωριστό χώρο το συγκεκριμένο γεφύρι.Ενας Κοζανίτης.