Oρεξη, γνώσεις και εμπειρία συνθέτουν, στην περίπτωση της Χαράς Παπαδοπούλου, το τρίπτυχο για την εξέλιξη της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης στο Καρπερό Γρεβενών.
Η 29χρονη Χαρά αποτελεί την τρίτη γενιά αγρότισσας, καθώς μετά τον παππού της και τον πατέρα της έχει μπει δυναμικά στο επάγγελμα, επιστρέφοντας το 2018 από τη Θεσσαλονίκη στα Γρεβενά και από τις σπουδές γεωπονίας στην καλλιέργεια οσπρίων, σιτηρών και βιομηχανικής ντομάτας.
«Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τον αγροτικό τομέα έχει ξεκινήσει από τον παππού μου, ο οποίος καλλιεργούσε όσπρια. Έπειτα, ανέλαβε ο πατέρας μου, ενώ το 2018, και με τη δική του βοήθεια και καθοδήγηση, μπήκα και εγώ επαγγελματικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ξεκινήσαμε με την παραγωγή οσπρίων, όπως φάβα, φασόλι μαυρομάτικο και μαύρη φακή μπελούγκα, και επεκταθήκαμε έπειτα στα σιτηρά και στη βιομηχανική ντομάτα», αναφέρει στην «ΥΧ».
«Όσπρια Χασίων»
Με τη συμμετοχή και της ίδιας στην επιχείρηση ξεκίνησε και η επεξεργασία των οσπρίων και της βιομηχανικής ντομάτας. Όπως εξηγεί, «από το 2016, μέσω του Leader, έχουμε δημιουργήσει εγκαταστάσεις στις οποίες καθαρίζουμε τα όσπρια και τα σιτηρά, τα συσκευάζουμε και τα προωθούμε στην αγορά με την επωνυμία “Όσπρια Χασίων”. Επίσης, στις ίδιες εγκαταστάσεις επεξεργαζόμαστε τη βιομηχανική ντομάτα, από την οποία φτιάχνουμε σάλτσα και η οποία από το χωράφι μέχρι και το ράφι είναι δικής μας παραγωγής. Πρόσφατα, επεκταθήκαμε και στα ζυμαρικά, φτιάχνοντας χειροποίητο τραχανά. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν στην αγορά με την ίδια επωνυμία».
Εκτός από τα παραπάνω, η οικογένεια ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά και μία σειρά από βιολογικά όσπρια, καθώς η παραγωγή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας.
Από τη γεωπονία στην παραγωγή
Αν και προέρχεται από αγροτική οικογένεια, η ίδια δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο επάγγελμα. Οι σπουδές της στη γεωπονία, όμως, την έκαναν να αγαπήσει το κομμάτι της παραγωγής και της φύσης. «Σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Γεωπονίας και παρόλο που μπήκα κατά τύχη στη συγκεκριμένη σχολή, τελικά μου άρεσε πολύ.
Αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρουσα, με ένα ευρύ πεδίο γνώσεων που δεν τελειώνει ποτέ. Επίσης, η σχολή ήταν αυτή που με έκανε να έρθω σε επαφή με τον αγροτικό τομέα, τον οποίο μόλις γνώρισα αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά», αναφέρει η ίδια. Η εκπαίδευση στη γεωπονία ήταν, εκτός των άλλων, αυτή που την έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα να έχει τον έλεγχο της παραγωγής και να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της καλλιέργειας.
Όπως αναφέρει η ίδια, «είναι σημαντικό σήμερα οι αγρότες να διαθέτουν γνώσεις, όπως επίσης και να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στο αγροτικό επάγγελμα, καθώς με την καθοδήγηση των προηγούμενων γενιών και της εμπειρίας, σε συνδυασμό με την πιο σύγχρονη νοοτροπία που διαθέτουν, μπορούν να εξελίξουν τον αγροτικό τομέα. Οι νέοι είναι πιο ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι, ενημερώνονται πιο εύκολα για τις απαιτήσεις της αγοράς και τις ακολουθούν πιο γρήγορα. Για αυτό πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα παραγωγική. Το δύσκολο, όμως, είναι να ξεκινήσει κάποιος από το μηδέν σήμερα, να κάνει την αρχή».
Προώθηση προϊόντων
Το δίκτυο προώθησης των προϊόντων στήθηκε σιγά σιγά καθώς, όπως εξηγεί η Χαρά, «χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βρει κάποιος τους κατάλληλους συνεργάτες, αλλά και να γνωρίσει ο κόσμος τα προϊόντα. Εμείς καταφέραμε να βρούμε συνεργάτες και να δοκιμάσει το καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα μας μέσω των εκθέσεων. Σήμερα, προωθούμε τα προϊόντα μας στη Θεσσαλονίκη, σε κάποιες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη, στην Αθήνα και σε κάποια νησιά. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές προϊόντων, όπως οι φακές και ο τραχανάς, στη Γερμανία».
Επόμενα σχέδια
Η επέκταση του δικτύου προώθησης των προϊόντων και η προσθήκη νέων κωδικών βρίσκεται ανάμεσα στα σχέδια της οικογένειας. Εκτός από αυτά, «στόχος είναι να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες όσον αφορά τις εξαγωγές, κρατώντας όμως πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας. Για αυτό τον λόγο δεν κάνουμε βιαστικά βήματα, για να ισορροπήσουμε την ποιότητα με την ποσότητα».