Η ανάπτυξη τεχνολογικών υδρογόνου, που εκτιμάται ότι μπορούν να καταστήσουν την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας επίκεντρο των σχετικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια της προωθούμενης απολιγνιτοποίησης, είναι στο επίκεντρο της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Η στενή συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων επισφραγίστηκε πρόσφατα και με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία σηματοδοτείται και η έναρξη υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ – Υδρογόνου και ωρίμανσης σχετικών επενδυτικών σχεδίων, με φορείς υλοποίησης το ΙΤΕ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Ζητούμενο το έργου είναι η εργαστηριακή και ερευνητική υποστήριξη σε των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, καθώς και η μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας, για τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ωρίμανση σχετικών ανταγωνιστικών έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά, η υπογραφείσα προγραμματική σύμβασης προβλέπει τα εξής:
-παροχή συμβουλευτικών ερευνητικών υπηρεσιών αναφορικά με την ενσωμάτωση Τεχνολογιών Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου στον Ενεργειακό της Σχεδιασμό με σκοπό τη δυνητική εξειδίκευση των στόχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον καθορισμό των πιθανών πλάνων στρατηγικής,
-εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις διάφορες Ερευνητικές Ομάδες Εργασίας που θα δημιουργούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, και στις αντίστοιχες συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
-παροχή συμβουλευτικών ερευνητικών υπηρεσιών για τον καθορισμό τρόπων επιτυχούς υλοποίησης επιδεικτικών έργων.
Η ομάδα του ΙΤΕ που συμμετέχει στην πρόταση, αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο ιδρύθηκε το 2019, με έδρα τα Χανιά. Το ΙΠΕ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα έρευνας παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης υδρογονανθράκων, βιώσιμης Ενεργειακής Μετάβασης & Εναλλακτικών καυσίμων συμπεριλαμβανομένου και του υδρογόνου.
Η ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας. Το Ινστιτούτο διακρίνεται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υψηλής ποιότητας έρευνα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των τεχνολογιών υδρογόνου.
energypress.gr
Κ. Κασαπίδη ο λαός της δυτικής Μακεδονίας περιμένει τις 18000!! χιλιάδες θέσεις εργασίας με υψηλό μισθό που τάξατε μέσω του «άσπρου δράκου» σας. Μάλιστα είχατε για 5000! χιλιάδες θέλεις άμεσα στις αρχές του 2022! Αλήθεια ποια είναι η συνταγή σας και θα δημιουργήσετε 18000!! χιλιάδες θέσεις εργασίας σε δυο τρία χρόνια ; Μια νέα ΔΕΗ λοιπόν (όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας) θα μας φέρεται στο νομό Κοζάνης σωστά ; Ποιο μαγικό ραβδί κρατάτε μόνο δεν ξέρουμε .. θα μπορέσει να σας σώσει αυτό το ραβδάκι εάν αποδειχθεί άμεσα πως ούτε 5000!! Θέσεις εργασίας θα δούμε σε λίγους μήνες ούτε τις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες σε δυο τρία χρόνια … σας παρακαλώ πολύ εάν είναι θα κοροϊδευτεί και πάλι ο λαός μας με παροχολογία παλιάς πολιτικής κοπής να σταματήσετε τώρα ! Σε διαφορετική περίπτωση μη τολμήσετε να κατεβείτε σε εκλογές . Θα σας πάρουν με τις πέτρες . Με σεβασμο όλα αυτά παρά τα πολιτικά ψεύδη που ακούω .
Δηλαδή να μην γίνει η επένδυση του υδρογόνου , έστω και αν φέρει λιγότερες θέσεις ;
Εκεί στην περιφέρεια θυμάστε ότι έχουμε και ένα πανεπιστήμιο στην περιοχή; Μήπως, λέω μήπως, να έμπαινε και αυτό στα σχέδια σας και να μας μείνει τουλάχιστον η υψηλή εξειδίκευση; Γιατί δηλαδή μόνο ο Δημόκριτος να έχει την τεχνογνωσία; Ας δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο ερευνητικό τμήμα στο Πανεπιστήμιό μας με την συμμετοχή του Δημόκριτου, να εκπαιδευτούν κατάλληλα φοιτητές του πανεπιστημίου και στο μέλλον να υπάρχει ΕΔΩ και όχι στην Αθήνα αντίστοιχο τμήμα υψηλής εξειδίκευσης που θα μπορεί να αντλεί κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη.
Αυτό κάνουν αυτοί που νοιάζονται για τον τόπος τους.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου ακούει;
Το ΙΤΕ δεν είναι του πανεπιστημίου ;
Το ITE αποτελείται από 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα. Στο Ηράκλειο βρίσκεται η έδρα του και η Κεντρική του Διεύθυνση.
Τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ
Στο Ηράκλειο:
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ)
Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ)
Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα (TBE-IMBB)
Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ)
Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ)
Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΑ) – ιδρύθηκε το 2018
Στο Ρέθυμνο:
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ)
Στα Χανιά:
Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) – ιδρύθηκε το 2019
Στην Πάτρα:
Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ)
Το ΙΤΕ επίσης έχει ιδρύσει τις κάτωθι Δομές:
Τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ)
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ
Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ)
Απαράδεκτο. Έχουμε Πανεπιστήμιο και Ερευνητικό Ίδρυμα δικά μας και πάμε αλλού;
Λυπάμαι πολύ Κασαπίδη.
Σσσσσσ, ησυχία, κοιμούνται. Μην τους ταράζετε!
Καλά τώρα, σοβαρα περιμένετε λύσεις από τον περιφερειάρχη ή τον πρύτανη;