Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα “ΝΟΜΕ” της κυβέρνησης της Ν.Δ για την διάθεση ποσοτήτων Η/Ε “λιγνιτικής” παραγωγής σε τιμές προφανώς κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.
Για την ιστορία, η επίκληση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Αύγουστο του 2009 για την δήθεν δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων οδήγησε τις κυβερνήσεις στην χώρα, σε μία σειρά από ρυθμίσεις σε βάρος της ΔΕΗ και προς όφελος των συμφερόντων των ανταγωνιστών της με κορυφαία την υιοθέτηση των δημοπρασιών Η/Ε τύπου ΝΟΜΕ, ακόμη από το δεύτερο μνημόνιο, τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Ωκτώβριο του 2016 μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, να διαθέτουν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής μέσα από τις διαδικασίες των δημοπρασιών.
Το μέτρο θεωρητικά ήταν προσωρινό για το άνοιγμα της αγοράς με ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί και ψηφίσει σχετικό νόμο 4533/ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.
Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε απολύτως καμία ουσιαστική προσφορά για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ πότε τους δεν ήθελαν να αγοράσουμε λιγνιτικές μονάδες, αλλά ενδιαφέρονται μόνο να κερδοσκοπούν μέσα από έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που τους τον εξασφαλίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών με την ανοχή των κυβερνήσεων.
Θυμίζω ότι οι ποσότητες Η/Ε κατά την προτελευταία δημοπρασία δεν διατέθηκαν αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ο λόγος γιατί οι ανταγωνιστές μπορούσαν να αποκτήσουν όσες ποσότητες Η/Ε ήθελαν από την αγορά ΟΤΣ, σε φθηνότερες τιμές από αυτήν των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και η τελευταία δημοπρασία του 2019, με τον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη, να εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες την κατάργησή τους Προς όφελος της ΔΕΗ.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα και τίθεται στο σημερινό Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα αλλά και την διοίκηση της ΔΕΗ είναι:
Η νέα συμφωνία antitrust όπως αποκαλείται που προβλέπει την πώληση από η ΔΕΗ ανά τρίμηνο Προθεσμιακά Προϊόντα Ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx)σε σταθερή τιμή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών, είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ;
Θα έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία της;
Είναι το ίδιο ζημιογόνα όπως και η εφαρμογή του απαράδεκτου μοντέλου ΝΟΜΕ;
Γιώργο προχωρα σε θέλει όλη η χώρα! !.
Όλες αυτές οι ελληνικές αλχημείες τύπου ΝΟΜΕ υπάρχουν γιατί εσείς δεν αφήσετε να απελευθερωθεί η πρόσβαση στον λιγνίτη.
Και επίσησς μην ξεχνάμε οτι η ΔΕΗ μια εταιρεία κατά 51% δημόσια εκμεταλλέυεται ΔΩΡΕΑΝ τον 100% δημόσιο λιγνίτη.
Άλλαξε πλευρό άκου 51% δημόσια!
Ρε που ζούμε στο 1990
Άντε καλά κρασιά
Αυτην την στιγμή αυτό ισχύει. Δεν είπα οτι είναι σωστό ή λάθος.
Αλλό θέλω να πω με το σχόλιο μου αλλά μάλλον έχεις δυσκολίες στην κατανόηση κειμένου
Ξέρεις εσύ από παλιές ΝΟΜΕ!!!!!
Την κυβέρνηση Τσίπρα που τα εφάρμοσε και άνοιξε το δρόμο του ξεπουλήματος μετά την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ εσύ την προσκύνησες… υποδεχόσουν με υποκλίσεις τους υπουργούς της και μετά βέβαια το ίδιο προστάτευες και τον Χατζηδάκι…. γιαυτο μη μιλάς γιατί μας ανεβάζεις το αίμα στο κεφάλι
Τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ κατήργησε, αλλά από σήμερα τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας από την ΝΔ. Όπως μπροστά μας βρίσκουμε και τεράστιες αυξήσεις λογαριασμών στη ΔΕΗ, που η ΝΔ για να την σώσει από την κατάρρευση είχε αυξήσει τους λογαριασμούς πάνω από 10 % μόλις βγήκε κυβέρνηση και τώρα πάει άλλο ένα 50%. Και τις μονάδες στην περιοχή να κλείνουν αύριο. Βεβαια θα θυμάσαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να πουλήσει 2 εργοστάσια για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ο Αδαμίδης την πολέμησε μιλώντας για προδότες για δυο μελη του ΔΣ ΣΥΡΙΖΑ απο την περιοχή και τον δεξιούλη Μαστορα να περιφέρει φέρετρα και να τραγουδάει μαντινάδες. Αμ, πως.
Ποιο είναι το κόστος;
Πουλήθηκε κάτω του κόστος η κάτω , σχεδόν στην ίδια τιμη,από την ημερήσια Ο.Τ.Σ ;σχεδόν σε διπλάσια τιμή και μεση ετήσια Ο.Τ.Σ .