Απολιγνιτοποιηση: Εντός Οκτωβρίου το σχέδιο στις Βρυξέλλες, τέλη Σεπτεμβρίου το κοινωνικό πακέτο των 107 εκατ. ευρω

22 Σεπτεμβρίου 2021
09:19

Το δρόμο για τις Βρυξέλλες και την τελική έγκριση πρόκειται να πάρει μετά τις 12 Οκτωβρίου, μαζί και με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), μαζί με τα εδαφικά σχέδια για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικων περιοχών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι επειδή η Κομισιόν έχει περιθώριο 3 μήνες για να το εγκρίνει,  καλώς εχόντων των πραγμάτων, λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς, το ελληνικό σχέδιο, θα έχει πάρει το πράσινο φως.

Έτερα ορόσημα για την πορεία του φιλοδοξου project για το οποίο συνεδρίασε χθες στην Μεγαλόπολη, η συντονιστική επιτροπή, η έναρξη -μάλλον από εβδομάδα- της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, με στόχο μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες να έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Κομβικό σημείο στα πρώτα στάδια της μακράς αυτής διαδρομής, η στήριξη της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες της Δ.Μακεδονιας και της Μεγαλόπολης με ένα κοινωνικό “πακέτο”, 107 εκατ. ευρώ.

Το “πακέτο” αυτό του ΟΑΕΔ, αφορά την επόμενη διετία, προκηρύσσεται λογικά στα τελη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα προγράμματα : 

1. Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Αφορά τη πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

2. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και τη κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4. Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους.

Το νομοσχέδιο

Το νομοθέτημα είχε παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο, αφορά επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρω και διέπεται από μια σύνθετη δομή, από την αποτελεσματική λειτουργία της οποίας θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του.

Το νομοσχέδιο, προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας «Μετάβαση ΑΕ» – κάτι σαν την «Ελληνικό ΑΕ»- στην οποία και θα περάσουν 164.000 στρέμματα ζωνών εξόρυξης λιγνίτη μαζί με τα πάγια, πλην εκείνων που διατηρεί η ΔΕΗ για δικές της πράσινες επενδύσεις. Δηλαδή ένα 66% επί του συνόλου των 247.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Εκτάσεις που θα αποσχιστούν και για τις οποίες η αξία τους θα συμψηφιστεί με τα κόστη αποκατάστασης. Η «Μετάβαση ΑΕ», ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), αναλαμβάνει να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει τα 164.000 αυτά στρέμματα που σήμερα φιλοξενούν ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες.

Η νέα Διαχειριστική Αρχή

Κλειδί φυσικά οι εμβληματικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 5 δισ ευρώ, για τις οποίες θα δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση Ειδική Διαχειριστική Αρχή στο υπ. Ανάπτυξης. Αντικείμενό της η δρομολόγηση όλων εκείνων των απαιτούμενων ενεργειών που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» (ΣΔΑΜ).

Το τόνο στο φαραωνικό σχέδιο δίνουν τέσσερα – πέντε εμβληματικά έργα, από το πρώτο project παραγωγής υδρογόνου «White Dragon» στην Ελλάδα, έως τις νέες μεγάλες μονάδες τηλεθέρμανσης και το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65.

energypress.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι