Με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών * συνδιοργάνωσε με το Δήμο Κοζάνης, στο διήμερο Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Κοζάνη, το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Ο διαρκής Αγώνας για την Απελευθέρωση στη Δυτική Μακεδονία 1821 – 1912». Η διάρκεια του περίπου έντεκα ώρες. Ήμουν εκεί , το παρακολούθησα απο την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να αισθανθώ καμιά κούραση και “απόλαυσα” τις είκοσι τέσσερις εξαιρετικές εισηγήσεις-ανακοινώσεις των επιστημόνων , απο τις οποίες δεκατρείς έγιναν δια ζώσης και έντεκα διαδικτυακά . Εξίσου χρήσιμες και ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις που έγιναν και ο διάλογος που ακολούθησε , αλλά και οι παρεμβάσεις του κ. Χαρίτωνα Καρανάσιου, Διευθυντή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Όλα όσα ειπώθηκαν σχετίζονταν με τον γεωγραφικό χώρο της Δυτικής Μακεδονίας ή με καταγόμενους από αυτή που δραστηριοποιήθηκαν και εκτός αυτής .
-Άργησε η επανάσταση στη Δ.Μ.;
-Όχι δεν άργησε, ίσως όμως μπορούσε να γίνει λίγο νωρίτερα.
-Γιατί δεν έγινε επανάσταση στην Κοζάνη; Δεν ήθελαν;
-Ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Εξάλλου η ελευθερία δεν κατακτιέται μόνο με αίμα , αλλά και με ….μελάνι.
-Συμμετείχαν Κοζανίτες και γενικά Δυτικομακεδόνες στον απελευθερωτικό αγώνα;
-Ναι πάρα πολλοί σε όλη τη διάρκεια.
-Ποια κυρίως απο τα πρόσωπα που μνημονεύτηκαν πέρασαν στην ιστορία για την συνεισφορά τους;
-Βλαχάβας Ευθύμιος , Τσόντζας Ιωάννης , Λασσάνης Γεώργιος , Κασομούλης Νικόλαος , Θεόδωρος Ζιάκας.
Πρόεδρος του Συνεδρίου η κ. Δεληκάρη Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών του Α.Π.Θ. , η οποία παρουσίασε στη λήξη τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και ανακοίνωσε πως τα πρακτικά θα κυκλοφορήσουν στους επόμενους τρεις μήνες.
Όπως μου είπε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, που ήταν τη 2η ημέρα στο συνέδριο, την δαπάνη για έκδοση των πρακτικών ανέλαβε ο Δήμος.
Παρούσα βέβαια την1η ημέρα και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κουιμτζίδου Ελπίδα.
Οφείλω πάντως να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους εισηγητές (αρκετοί απο αυτούς νέοι στην ηλικία) , οι οποίοι με τις μελέτες και τα νεα στοιχεια από τις έρευνες τους διευρύνουν τη γνώση μας για την ιστορία της περιοχής μας και να αναγνωρίσω οτι έμαθα πάρα πολλά , νοιώθω περισσότερο περήφανος για αυτή και ότι πέρασα ένα θαυμάσιο διήμερο.
Ήταν ένα γοητευτικό ταξίδι το χρόνο.
*Πρόκειται για μια εταιρεία, με σκοπό την επιστημονική έρευνα, μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Δυτ. Μακεδονίας με Πρόεδρο την κ Βασιλική Διάφα- Καμπουρίδου . Στις δράσεις της περιλαμβάνεται και η ετήσια έκδοση του τόμου “Αλιάκμονος ρους”.
Nαι Ναι Ναι..Χα Χα Χα!!.