Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, virtual net metering, στη Δυτική Μακεδονία υπέβαλε την πρώτη αίτηση σύνδεσης φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 500KWh, στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ενεργειακή Κοινότητα Δημ. Υψηλάντη» η οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ σε έκταση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης που εκμισθώθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Η κοινότητα αποτελεί μια από τις τρεις ενός δικτύου κοινοτήτων, στις οποίες μετέχουν ως μέλη περί τους πενήντα πολίτες της περιοχής. Μάλιστα, ήδη δρομολογείται η υποβολή και νέων αιτήσεων ένταξης έργων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.
Η αίτηση σύνδεσης είναι η πρώτη που υποβάλλεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών για έργο Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού και από τις ελάχιστες αντίστοιχες σε όλη την Ελλάδα. Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή αλλαγή του οικονομικού μοντέλου από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ. Στόχος οι πολίτες που θα συμμετέχουν να απολαμβάνουν φθηνό και πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του συμψηφισμού της ενέργειας που θα παράγεται, με εκείνη που θα καταναλώνουν τα μέλη.
Παραμένει ωστόσο ως «αγκάθι» η έντονη δυστοκία στη διάθεση ηλεκτρικού χώρου για την ανάπτυξη μικρών έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες (δημοτικές και πολιτών).
Για αυτό τα μέλη του δικτύου των τριών κοινοτήτων της Κοζάνης καλούν όλους τους τοπικούς φορείς (Περιφερειακή Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια κ.λ.π.) να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, και συντεταγμένα να διεκδικήσουν τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού στην περιοχή από ενεργειακές κοινότητες.
Ανάγκη ξεκαθαρίσματος για 3.000 αιτήσεις
Σε κάθε περίπτωση το ερχόμενο διάστημα, όπως έχει δεσμευτεί με δηλώσεις του, τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έρχεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφενός διαχωρίζοντας τις και αφετέρου αίροντας τα προβλήματα που σήμερα θέτουν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους. Κι αυτό διότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αντί να αποτελέσει «εργαλείο» για τους …μικρούς, αποτελεί «όχημα» για επενδυτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως, μπορούν να επενδύσουν στις ΑΠΕ.
Έτσι, αναμένεται να οριστούν δύο νέες «οντότητες» οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών που θα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και όχι το οικονομικό κέρδος. Επίσης, θα αρθούν εμπόδια που θέτει ο νόμος 4315/2018 π.χ. στον τραπεζικό δανεισμό ή στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως τα τέλη του 2020, από τις 1.500 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από ενεργειακές κοινότητες, συνολικής ισχύος 1.200 ΜW, μόνο 30 ήταν πραγματικές κοινότητες πολιτών. Ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει πλέον τις 3.000 και μένει να εξεταστεί πόσες τελικά από αυτές είναι «πραγματικές».
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει ο κ. Σκρέκας από το βήμα της Βουλής, πέρα από τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών που πρέπει να υποστηριχθούν, θα στηριχθούν και οι δημοτικές ενεργειακές κοινότητες με την αξιοποίηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW) που θα παρέχουν δωρεάν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει ρύθμιση για να αυξήσει το όριο στο «net metering» αλλά και να περιλάβει στη ρύθμιση για το «virtual net metering» τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς σήμερα εικονική αυτοπαραγωγή μπορούν να κάνουν μόνον το Δημόσιο, οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες.
www.worldenergynews.gr
Συγχαρητήρια Λευτέρη.
Όταν άλλοι κοιτάζουν την πάρτη τους κάποιοι ενδιαφέρονται για το σύνολο…