Έξυπνους» κάδους βιοαποβλήτων απέκτησε ο Δήμος Κοζάνης: Συλλέγουν & καταγράφουν δεδομένα για τη θερμοκρασία, τη σύνθεση και την πληρότητα του κάθε κάδου

7 Οκτώβριος 2021
13:55

 

Την ανακύκλωση των αστικών βιοαποβλήτων υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας προωθεί ο Δήμος Κοζάνης, συμμετέχοντας μέσω του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, στο έργο SCALIBUR (Scalable Technologies for Bio-urban Waste Recovery) συνεργαζόμενος με άλλους είκοσι ευρωπαϊκούς φορείς.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο διευρυμένο σχήμα από εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, φορείς τεχνολογίας και ερευνητικούς οργανισμούς της Ευρώπης που συνεργάζονται με τέσσερις περιοχές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κοζάνης. Στόχος η ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για τη μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών κυκλικής οικονομίας, στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων ποικίλλουν στην Ευρώπη, ενώ μόνο ορισμένες πόλεις συλλέγουν χωριστά τα οικιακά βιοαπόβλητά τους. Το SCALIBUR συνεργάζεται με τους Δήμους της Μαδρίτης (Ισπανία), του Αλμπάνο Laziale (Ιταλία) και της Κοζάνης (Ελλάδα) για για την βελτιστοποίηση του τρόπου συλλογής των βιοαποβλήτων και την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας τους.

Μια από τις δράσεις του έργου SCALIBUR είναι η τοποθέτηση αισθητήρων στους καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, που ως στόχο έχει τη βελτιστοποίηση του τρόπου συλλογής τους και την καταγραφή χρήσιμων δεδομένων για τη λειτουργία τους. Οι αισθητήρες αυτοί θα καταγράφουν και θα αποστέλλουν επιπλέον σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση (CH4 καιCO2), τη θερμοκρασία και το ποσοστό πληρότητας σε κάθε κάδο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Κοζάνης αποκτά μια βάση με σημαντικά στοιχεία για το αναπτυσσόμενο δίκτυο βιοαποβλήτων. Επιπλέον, θα διαθέτει καθημερινά έναν χάρτη βέλτιστων προτεινόμενων διαδρομών, που θα ανανεώνεται ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες του κάθε καφέ κάδου. Ο εν λόγω χάρτης θα βοηθά άμεσα στη βελτιστοποίηση της εκτέλεσης των δρομολογίων και έμμεσα στη μείωση της όχλησης από κάθε πιθανή δυσλειτουργία του δικτύου.

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των πρώτων αισθητήρων στους καφέ κάδους των βιοαποβλήτων από τους τεχνικούς του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Κέντρο ITENE της Ισπανίας, όπου είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου SCALIBUR, καθώς και τη ΔΙΑΔΥΜΑ που θα έχει τη γενική επίβλεψη της πλατφόρμας.

Από τις αρχές του Οκτώβρη του 2021, τέτοιοι κάδοι βρίσκονται πλέον σε λειτουργία στο Δήμο Κοζάνης, ενώ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με τον καφέ κάδο, με προτεραιότητα αλλά όχι αποκλειστικά, σε περιοχές και σημεία που γειτνιάζουν με αυτές που ήδη εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής τους.

Ο Δήμος Κοζάνης, ολοκληρώνοντας την προμήθεια της Πράξης «Ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και προώθηση οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Κοζάνης» θα προμηθευτεί για την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου του καφέ κάδου:

  • Δύο (2) Απορριμματοφόρα οχήματα με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας, χωρητικότητας 12,0 m3

  • Δύο (2) Απορριμματοφόρα οχήματα με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας, χωρητικότητας 8,0 m3

  • Τετρακόσιους (400) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 240lt,

  • Διακόσιους (200) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 360lt,

  • Πενήντα (50) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 660lt

  • Χίλιους (1000) καφέ κάδους προσωρινής αποθήκευσης βιοαποβλήτων 10lt, τύπου κουζίνας (θα διανεμηθούν στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων).

Η χρηματοδότηση είναι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Άξονα προτεραιότητας: 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο« Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» και ιδία συμμετοχή του Δήμου.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι