Restart: άρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (Γράφει η Πηνελόπη Μελίδου)

10 Οκτώβριος 2021
15:45

Μια ευχή: να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία όπως φροντίζουμε τα υλικά αγαθά!

Αυτή τη στιγμή διαβάζεις αυτό το άρθρο είτε μέσα από το κινητό σου είτε μέσα από το laptop σου, σωστά; Θέλω, λοιπόν, να σε προσκαλέσω να σκεφτείς εκείνη την ημέρα που πήγες να αγοράσεις το κινητό σου. Είμαι σίγουρη ότι δεν αγόρασες μόνο τη συσκευή. Πήρες μαζί και μια θήκη. Ενδεχομένως μια καλή θήκη, ανθεκτική, ώστε αν πέσει να μην πάθει τίποτα. Ίσως αγόρασες κι ένα προστατευτικό τζάμι, καθώς η θήκη (ειδικά αν αγόρασες πλάτης) δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως και το μπροστινό μέρος του κινητού. Νοιάστηκες να προστατεύσεις αυτό που αγόρασες, αυτό για το οποίο ξόδεψες χρήματα που μπορεί να τα μάζευες με κόπο και ιδρώτα. Είναι ωραία να προσέχουμε τα πράγματά μας, ώστε να μην τα χάσουμε.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σε προσκαλέσω να σκεφτείς κι εκείνη τη φορά που το κινητό σου μπορεί να μην άνοιξε στα καλά καθούμενα. Εκείνη τη στιγμή που έπεσε κάτω και η οθόνη έσπασε και γέμισε γρατζουνιές. Εκείνη τη στιγμή που έπεσε μέσα σε νερό. Τι έκανες μετά; δεν έτρεξες γρήγορα να βρεις ένα μαγαζί που επισκεύαζει κινητά; δεν googlαρες ώστε να βρεις τρόπους να το φτιάξεις; δεν το πήγες πίσω στο μαγαζί που το αγόρασες ώστε να δεις αν μπορείς να το φτιάξεις ή αν έχει εγγύηση; Πάντως σίγουρα έκανες κάτι ΑΜΕΣΑ. ΓΡΗΓΟΡΑ ώστε να μπορέσεις να το ξαναέχεις στα χέρια σου και να είναι λειτουργικό το συντομότερο δυνατό. Σωστά; Κάποιες φορές μπορεί να έκανες ακόμη και προληπτικό service ή αναβάθμιση, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα συνεχίσει να δουλεύει καλά στο μέλλον. Κάπως έτσι κάνουμε όλοι σχεδόν ο άνθρωποι με όλα τα σημαντικά υλικά πράγματα της ζωής μας. Με το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, το laptop μας. Ό,τι μας είναι χρήσιμο για την καθημερινή μας λειτουργικότητά το φροντίζουμε μην τυχόν και πάθει κάτι. Βέβαια το περίεργο είναι ότι μιλάμε για υλικά αγαθά τα οποία ακόμη κι αν πάθουν κάτι μπορούν να φτιαχτούν ΑΜΕΣΑ. Και το πιο σοβαρό πράγμα να πάθουν, μπορούν να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν. Ειδικά σήμερα που πλέον μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα κινητό με πολύ χαμηλό κόστος.

Ισχύει το ίδιο, όμως, με την ψυχική μας υγεία;

Την φροντίζουμε με τον ίδιο τρόπο; προσέχουμε; προλαμβάνουμε; γνωρίζουμε; γιατί ξέρεις ποια είναι η σημαντική διαφορά; αν σπάσει το κινητό μας μέσα σε μια ώρα μπορούμε να έχουμε καινούργιο. Αν σκάσει το λάστιχο από το αυτοκίνητο μέσα σε λίγες ώρες μπορούμε να τοποθετήσουμε καινούργιο. Αν χαλάσει το laptop μέσα σε κάποιες ώρες μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ολοκαίνουργιο ή να το πάμε σε έναν τεχνικό και την επόμενη ημέρα να δουλεύει σαν καινούργιο.

Αν «χαλάσει», όμως η ψυχική μας υγεία θέλει πολλή παραπάνω από λίγες ώρες για να «φτιαχτεί».

Δυστυχώς, θεωρούμε πολύ αυτόνόητο ότι η ψυχική μας υγεία θα είναι πάντοτε σταθερή. Τα δεδομένα, όμως, μας διαψεύδουν. Ραγδαία αύξηση των ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικίες. Σε ΟΛΕΣ. Από τα μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους. Και τι κάνουμε γι’ αυτό; κινητοποιούμαστε; απευθυνόμαστε σε ειδικούς; αναγνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά; ενημερωνόμαστε για τα σημάδια και τα καμπανάκια που πρέπει να προσέξουμε; Ή απλά θεωρούμε ότι δεν είναι τίποτα και θα περάσει; ή απλώς λέμε «καλά και ποιος δεν έχει άγχος;» Η ψυχική υγεία δεν έχει απτά σημάδια. Έχει, όμως, βαθιά. Που μένουν και διαρκούν πολύ περισσότερο από έναν σωματικό πόνο που με ένα δυνατό παυσίπονο μπορεί να περάσει. Η ψυχική μας υγεία όταν παραγκωνίζεται θυμώνει και βρίσκει διέξοδο στο σώμα μας. Μας μιλά μέσω αυτού ότι χρειάζεται να την προσέξουμε. Χρειάζεται βοήθεια. Μας στέλνει σημάδια. Τα γνωστά σε όλους μας ψυχοσωματικά. Πολλές φορές, όμως, ακόμη και τότε τα αγνοούμε. Κι εκεί είναι που πεισμώνει ακόμη περισσότερο (η ψυχική μας υγεία) και τα κάνει ακόμη πιο έντονα, μέχρι πλέον να μας αναγκάσει να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Γιατί, όμως, για να ζητήσουμε βοήθεια θα πρέπει να αναγκαστούμε να το κάνουμε; γιατί θα πρέπει να φτάσουμε στο αμήν για να μας φροντίσουμε;

Εύχομαι από σήμερα και στο εξής να προσπαθήσεις να αγαπήσεις και να προσέξεις την ψυχική σου υγεία όπως ακριβώς φροντίζεις τα σημαντικά υλικά πράγματα στη ζωή σου. Γιατί αν η ψυχική σου υγεία «χαλάσει», κανένα από αυτά δεν θα έχει αξία! Κανένα από αυτά όσο καλά κι αν δουλεύουν, όσο καινούργια κι αν είναι δεν θα μπορείς να τα απολαύσεις. Φρόντισε, λοιπόν, τον εαυτό σου και μην τον τιμωρείς. Αγκάλιασε όλες τις πλευρές σου και θύμισε στον εαυτό σου ότι η πραγματική δύναμη είναι να αποδέχεσαι ότι κάποιες στιγμές στη ζωή σου θα είσαι αδύναμος/η. Και είναι πολύ οκ αυτό.

Με πολλή αγάπη,

Πηνελόπη Μελίδου – MSc Ψυχολόγος Υγείας

Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων & ενηλίκων

Βας. Σοφίας 30, Πτολεμαιδα

2463400494

www.pinelopimelidou.gr

Ένα σχόλιο

  • Πόσοι πάσχουν απο Ιδεοψυχαναγκατικη Διαταραχή, Ναρκισιστική Διαταραχή, Διπολική Διαταραχή, Αγχώδεις Διαταραχές, και δεν έχουν ιδέα ότι αυτά τους κατευθύνουν, η κατάθλιψη είδα κάπου μέχρι το 2030 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου αν κάνω λάθος διορθωσέ με, οι Αγγλοι την λένε Black Dog, και φοβάται ο κόσμος να πάει σε ψυχολόγο λες και είναι ντροπή δεν κλέβεις φιλε/η απλά πας σε ψυχολόγο, και δεν είναι αναγκη να το μάθουν όλοι, μην πνίγεσαι μίλα σε κάποιον αγαπητε/η αναγνώστη/τρια και μην βγάζεις μόνος σου διαγνώσεις δεν είσαι ψυχολόγος, θα σου πεί ο ειδικός τι έχεις αν έχεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι