Από το Βελβεντό και το Συνεταιρισμό ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκινούν οι ψηφιακές εφαρμογές για τα τρόφιμα – Το καινοτόμο έργο BBTWINS θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά συστήματα παραγωγής τροφίμων

12 Οκτωβρίου 2021
09:39
Κανένα σχόλιο

 

Έγινε η πρώτη επί της ουσίας επαφή των εταίρων του έργου: «Ψηφιακά Δίδυμα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας και την προμήθεια ποιοτικής βιομάζας  για βιο-επεξεργασία». Μάλιστα η εν λόγω συνάντηση έγινε στο πεδίο ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα στις Εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (Clube), φορέας με πολύ μεγάλη διαχειριστική εμπειρία σε αντίστοιχα έργα, αποτελεί τον κύριο εταίρο του έργου στη Δυτική Μακεδονία. Εταίρος του έργου είναι και το ΕΚΕΤΑ, το οποίο θα υποστηρίξει την όλη προσπάθεια στα ερευνητικά ζητήματα και ειδικότερα στις αναλύσεις που θα χρειαστεί να γίνουν.

Στόχος ήταν η συλλογή απαραίτητων πληροφοριών που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα βελτιστοποιήσει την παραγωγική διαδικασία. Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με υψηλή τεχνογνωσία, άντλησαν πληροφορίες και δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τα υφιστάμενα μοντέλα παραγωγής, τις πιθανές χωροθετήσεις του ερευνητικού εξοπλισμού. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού αλλά και τις καλλιέργειες, να ενημερωθούν για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και να κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων. Ακολούθησε μία διεξοδική συζήτηση για το σύνολο του έργου και τα επόμενα βήματα, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το ένα από τα δύο ψηφιακά δίδυμα του έργου, θα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ που επίσης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο, κ έτσι ο Συνεταιρισμός θα έχει τη δυνατότητα να «δοκιμάσει» και φυσικά να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες του σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρότζεκτ με ευρωπαϊκό μανδύα. Όπως είναι φυσικό, ο απόηχος του έργου θα προσδώσει τεχνογνωσία και υπεραξία στην περιοχή.

Το άλλο ψηφιακό δίδυμο του έργου, θα είναι Portesa, μια καινοτόμα μονάδα παραγωγής κρέατος από την Ισπανία.Η Portesa είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική εταιρεία που υλοποιεί διάφορα έργα για την αξιοποίηση των πρώτων υλών, μεταποιώντας τα στον τόπο όπου παράγονται, σε προϊόντα διαφοροποιημένης ποιότητας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την πρώτη τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση, θα ξεκινήσει να στήνεται η ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα, και θα γίνει η μοντελοποίηση του συστήματος. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση του εξοπλισμού, και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα αρχίσουν να εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα και αποτελέσματα του έργου.

Ποιος είναι ο σκοπός του έργου BBTWINS 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα, ο τομέας αυτός βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, παρέχοντας θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη δημόσια ζήτηση για ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η λύση σε αυτήν την πρόκληση θα βρεθεί εν μέρει μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων. Το έργο BBTWINS θα αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στη λεγόμενη τεχνολογία «ψηφιακού διδύμου». Δηλαδή τη διαδικασία να παραχθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο σε πραγματικό χρόνο μιας φυσικής διαδικασίας που μπορεί να εξεταστεί, να τροποποιηθεί και να δοκιμαστεί χωρίς να αλληλεπιδρά με αυτήν στον πραγματικό κόσμο και να αποφεύγονται αρνητικές συνέπειες. Χρησιμοποιώντας δύο περιπτώσεις χρήσης – παραγωγή κρέατος και φρούτων – θα δείξει πώς να ενσωματώσει, σε μια μόνο αλυσίδα αξίας, τόσο ολόκληρη την αλυσίδα αξίας γεωργικών τροφίμων (από καλλιέργεια έως τελικό προϊόν) όσο και τις πρώτες ύλες που παράγονται σε όλα τα στάδια.

Αυτή η ψηφιακή διπλή προσέγγιση θα συνδυάσει τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, και το Internet of Things. Θα είναι σε θέση να προβλέψει τη βέλτιστη προεπεξεργασία και διαδρομή για κάθε πρώτη ύλη υπό διαφορετικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσει τη διαθέσιμη βιομάζα, θα μειώσει τις απώλειες βιομάζας και θα αυξήσει τους χρόνους αποθήκευσης βιομάζας χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα. 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι