Την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, Δ’ Κυριακή από το Πάσχα, που λέγεται και του Παραλύτου (από τη γνωστή ευαγγελική περικοπή, που διαβάζεται στους Ναούς στη Θεία Λειτουργία) γιόρτασε και πανηγύρισε το νεόχτιστο Εξωκλήσι του Αγίου Θωμά (του Αποστόλου εκ των 12) Βελβεντού.
Το Εξωκλήσι του Αγίου Θωμά Βελβεντού χτίστηκε με πρωτοβουλία του συνδικάτου οικοδόμων Βελβεντού. Προαποφασίστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Σερβίων και Κοζάνης Αμβρόσιο Γιακαλή και την (τότε) ηγεσία του συνδικάτου. Και θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, τον Ιούλιο του 2005. Οι εργασίες αποπεράτωσης συνεχίζονται με τη φροντίδα της Επιτροπής και με την ενίσχυση όλων των χριστιανών.
Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία που τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα τον χαιρετισμό: ‘’Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!’’ και διάβασε τμήμα από την πασχαλινή Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Έψαλαν στο αναλόγιο ο Γιώργος Πιτσιούγκας, ο Βασίλης Καρανώτας, ο Γιάννης Παπαγόρας και ο Θωμάς Πουλιάνας.
Το πρωί της Κυριακής τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (προς τον οποίο ο πρόεδρος και η διαχειριστική επιτροπή του Εξωκλησιού εκφράζουν ευχαριστίες) και έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Πιτσιούγκας, Βασίλης Καρανώτας, Γιάννης Παπαγόρας, Αριστείδης Σταμάτης, Θωμάς Πουλιάνας, Λάκης Ζορμπάς.
Πολλοί πιστοί από το Βελβεντό προσήλθαν στην ιερή πανήγυρη του Εξωκλησιού, εκκλησιάστηκαν και λειτουργήθηκαν στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία. Και έγιναν ακροατές των ιερών ύμνων και αποδέκτες της σωτήριας ομολογίας του Αποστόλου Θωμά: ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.
Η ομολογία αυτή δεν αφορά μόνο στη μεταθανάτια προέκταση. Έχει ισχύ στο εδώ και στο τώρα. Έχει λόγο και παρουσία στην παρούσα διαδρομή. Και δυνατότητα διαμόρφωσής της.
Η ομολογία του Θωμά (που γίνεται και ομολογία των χριστιανών) είναι σωτήρια, γιατί μόνο η πίστη στο Χριστό και στην ανάστασή Του συγκροτεί, ολοκληρώνει και σώζει εν τέλει τον άνθρωπο (και τις κοινωνίες των ανθρώπων) από τον κίνδυνο της διάσπασης, του διχασμού, της εξόντωσης του άλλου.
Κίνδυνος, που δεν είναι θεωρητικός, αλλά που καραδοκεί έξω από την πόρτα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης (ο διάολος, λέει ο λαός, δεν κοιμάται κι έχει πολλά ποδάρια) και που καλλιεργείται συστηματικά και μεθοδικά μέσα στους λαούς και στα έθνη από πλείστα όσα οργανωμένα (αντιανθρώπινα και αντικοινωνικά) συμφέροντα.
Η πρόσκληση στην ενότητα είναι για όλους (δεν αποκλείει κανέναν) γιατί το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού συνέγειρε τον κόσμο: ‘’Χείλεσι καθαροίς, υμνείτε συν Αγγέλοις, βροτοί τον αναστάντα, τριήμερον εκ τάφου, και κόσμον συνεγείραντα’’. (Απόστιχο Προσόμοιο. Μικρός Εσπερινός. Κυριακή του Αντιπάσχα, ήτοι η ψηλάφησις του Αγίου Αποστόλου Θωμά’’.
Στη διαχειριστική επιτροπή του Εξωκλησιού (που αποτελείται από τους: Θωμά Πουλιάνα ταμία, Δημήτριο Μαγκουρέτσιο, Τηλέμαχο Κρήτο, Γιάννη Γκαμπράνη) αξίζουν συγχαρητήρια.
(Μια παράλειψή μου, που αφορά στην προηγούμενη ανάρτηση για το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στην Αγία Κυριακή: Το Πολύφυτο εκπροσωπήθηκε στην ιερή πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου (της Αγίας Κυριακής) από την πρόεδρο της Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
9-5-2017