Συζήτηση για την «Κλιματική Αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα» με τη δημοσιογράφο κα Λιάγγου και τους: Κ.Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ.Αντωνακάκη, Διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ε.Βιδάλη, Πρόεδρο Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ και κ. Χ.Χαρπαντίδη, Πρόεδρο & ΔΣ της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Στην ερώτηση: “Είναι επαρκείς οι πόροι που διατίθενται; Είναι ικανές οι κρατικές δομές για να εξασφαλίσουν την υλοποίηση του σχεδίου και των επενδύσεων έγκαιρα;” o Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης απάντησε:
“Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο τέτοιου μεγέθους είναι η επάρκεια των πόρων. Εάν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν θα υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση. Όμως για τους λόγους που προανέφερα, η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχιζόταν ούτως ή άλλως. Να σημειώσω ότι το ισχύον ΕΣΕΚ κινητοποιεί επενδύσεις ύψους 44 δισ. Ευρώ για τον αρχικό στόχο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα κατευθύνει πάνω από 6 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση.
Θα αναφέρω συνοπτικά τους πόρους που κινητοποίησε το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.
Το εθνικό σκέλος έχει μέχρι στιγμής «κλειδώσει» πόρους ύψους 200 εκατ. Ευρώ, ενώ έως το τέλος της περιόδου 2021-2027 το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει σε 400 εκατ. Ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνω την αυξημένη χρηματοδότηση που αναμένουμε από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης έχει «κλειδωμένο» προϋπολογισμό 1,63 δις Ευρώ και θα χρηματοδοτήσει σειρά εμβληματικών έργων που μπορούν να κινητοποιήσουν νέους πόρους για επενδύσεις. Χρηματοδότηση θα προέλθει επίσης και από άλλα Προγράμματα, όπως για παράδειγμα το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επιπλέον 300 εκατ. Ευρώ έχουν «κλειδώσει» από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των ορυχείων, ενώ σημαντική μόχλευση αναμένουμε και από το ειδικό καθεστώς InvestEU. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη χορήγηση πολύ γενναίων κινήτρων τα οποία θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. Ευρώ και αυτό μόνο για τις επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε σε μια αρχική δανειακή διευκόλυνση ύψους 325 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στρατηγικού χαρακτήρα, η οποία συνοδεύεται και από επιχορηγήσεις απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Να προσθέσω ακόμα τις σημαντικές επενδύσεις δικτύων, όπως για παράδειγμα του ΔΕΣΦΑ ο οποίος θα χρηματοδοτήσει με 110 εκατ. Ευρώ την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, του Υπουργείου Υποδομών που ήδη κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ε65, αλλά και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η οποία υλοποιεί ένα τεράστιο έργο 1,2 δισ. Ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2 GW στο Αμύνταιο και στην Πτολεμαΐδα.
Όλες οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, αυτές που σχεδιάζονται και εκείνες που προγραμματίζονται, αυτές που ωριμάζουν και εκείνες που ήδη υλοποιούνται, θα αλλάξουν την κοινωνική «οικολογία» των λιγνιτικών περιοχών και θα προσφέρουν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους κατοίκους τους.
Και για να έρθω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα κριθεί στην εφαρμογή του, όπως συμβαίνει με κάθε αναπτυξιακό σχέδιο. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι να υπάρξει έλεγχος των γεγονότων, «command of events» όπως λέγεται, και κυρίως του «χρόνου», γιατί τίποτε δεν μπορεί να γίνει αυτόματα: να απελευθερωθούν οι εκτάσεις, να απορρυπανθούν, να αποκατασταθούν και να οργανωθούν για άλλες χρήσεις, ιδίως όταν ο σχεδιασμός του χώρου δεν είναι από τα δυνατά μας σημεία, να κατασκευαστούν ταχύτερα οι υποδομές, να ενσωματωθούν ευκολότερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να τρέξει ταχύτερα η διοίκηση κ.λπ.
Από πλευράς διακυβέρνησης έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα. Με το νέο σχέδιο νόμου συγκροτούμε ένα ισχυρό σύστημα, στο οποίο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν δυο νέα θεσμικά όργανα: η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, ως ΝΠΙΔ δημοσίου συμφέροντος, με την επωνυμία «Μετάβαση ΑΕ». Οι δομές αυτές θα έχουν την ευθύνη της χρηστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, της ανάπτυξης των εδαφών και της υποστήριξης των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων. Η κύρια ευθύνη παραμένει όμως σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους φορείς αυτούς.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι οι κύριες προϋποθέσεις ώστε η εφαρμογή του Σχεδίου να είναι οικονομικά αποδοτική, κοινωνικά δίκαιη αλλά και ταχύτερη, έχουν εξασφαλισθεί. Εφόσον εξασφαλισθεί και ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης, και η πράσινη μετάβαση μείνει -κατά την προτροπή του Πρωθυπουργού- εκτός κομματικού ανταγωνισμού, είμαι βέβαιος ότι και το Σχέδιο θα αποδώσει περισσότερους καρπούς, αλλά και η χώρα θα είναι συνεπής προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις”.
δεν εχετε καταλαβει ενα απλο πραγμα οτι η ιδια η πραγματικοτητα σας προσπερνα γιατι και τον προηγουμενο βαρυ χειμωνα και αυτο το ζεστο καλοκαιρι που περασαμε και αυτον τον χειμωνα που ερχετε παντοτε θα πρεπει να υπαρχουν συμφωνα με τους ειδικους οι μοναδες λιγνιτη σε ετοιμοτητα γιατι αλλιως το ηλεκτρικο συστημα της χωρας θα καταρευσει,τωρα τα περι πρασινης αναπτυξης και πρασινης μεταβασης ολα αυτα γινονται για να καρπωθουν το χρημα οι συγκεκριμενοι ομιλοι που διοικουν την χωρα,ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε
Του χρόνου;δυο χρονια τωρα μας ζαλισε με τη δικαιη μεταβαση;τωρα;
Πιο ψεύτες ουτε στην κόλαση του Δάντη!!
Ψεματα!ψεματα!ψεματα!!
Άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις κύριε με τα ψέματα σου. μουσουρούλη μας ζάλισες .έχεις γίνει κουραστικός ,?
Ο Μουσουρουλης μας ζαλίζει με αόριστα κείμενα. Μιλάει για χρήματα 200 € τα οποία είναι ψίχουλα για την περιοχή και μάλιστα για το 2027.
Θα έπρεπε ο μισθός του να του δίνεται σύμφωνα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί και όχι γράφοντας κείμενα. Να διακοπεί άμεσα ο μισθός του μέχρι να φέρει θέσεις εργασίας.
τα διαλυσατε όλα!!! Υγεία, αγροτιά, ηλεκτρική ενέργεια, μικροπωλητές, μεροκάματα,κτλ.Μονο τις τράπεζες στηρίζεται και τους ομίλους.
Η σημερινή πραγματικότητα στον ενεργειακό τομέα ακυρώνει στην πράξη την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση δεδομένου ότι ακόμα και οι παλιές λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από τις μονάδες αερίου, ενώ οι ΑΠΕ αποδεδειγμένα δεν εξασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις επί χάρτου και πως θα εξασφαλιστούν κονδύλια για τις εταιρείες των ημέτερων, για όποιον καταλαβαίνει πως παίζεται το παιχνίδι στη χώρα μας!!
Γέμισε προφήτες ο τοπος γι αυτο παει πίσω ολοταχώς!