Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν πλέον οι λιγνιτικές μονάδες στον ημερήσιο προγραμματισμό – Οι προβλέψεις και οι φόβοι του ΑΔΜΗΕ για το χειμώνα

21 Οκτωβρίου 2021
07:54

Με τη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων επιλύεται καθημερινά ο προγραμματισμός για την αγορά ηλεκτρισμού, παρά το γεγονός ότι τα φορτία παραμένουν σε κανονικά επίπεδα με τη ζήτηση να μην ξεπερνά τα 6200MW. Ενδεικτικά χθες συμμετείχαν στην αγορά 3 λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 2,3,4) οι οποίες μαζί με τις μονάδες αερίου, την παραγωγή από ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τις εισαγωγές κάλυψαν τη ζήτηση των 128,545GWh.

Η τρέχουσα εικόνα του ηλεκτρικού συστήματος εξηγεί και την αναθεωρημένη εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος φέτος το χειμώνα, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστής θεωρεί ότι η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες θα είναι απαραίτητη σε συνθήκες υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή, που εστάλη όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στη ΡΑΕ, σε συνθήκες ισχυρού ψύχους στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς 8,8 – 9,5 GW και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180 – 190 GWh για την κάλυψη της ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα από τις 7 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1800MW (Αγ. Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) που θα πρέπει να θεωρούνται διαθέσιμες. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Δημήτριος 5 αναμένεται να μπει στο σύστημα στο τέλος του έτους καθώς γίνονται εργασίες αποθείωσης. Επίσης η Μεγαλόπολη 3 θα είναι διαθέσιμη από το 2022 για λειτουργία με μέγιστο όριο τις 120 ώρες ετησίως.

Αντίστοιχα σε συνθήκες υψηλού φορτίου θα είναι απαραίτητη η παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου ισχύος 4400MW. Για τις μονάδες αερίου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης, ωστόσο προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα θα πρέπει να διασφαλιστεί εγκαίρως η επάρκεια καυσίμου, με τον αναγκαίο προγραμματισμό φορτίων.

Σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά, το απόθεμά τους στους ταμιευτήρες ανέρχεται σε περίπου 1550GWh, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2020, που όμως είναι στα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τέλος για τις εισαγωγές ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι αποτελούν προϊόν αγοράς που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις. Ο διαχειριστής παρατηρεί ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διαστήματα σημαντικών εξαγωγών γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της επάρκειας το επόμενο διάστημα.

energypress.gr

3 σχόλια

  • Το ερώτημα είναι αν είναι σε θέση τα ορυχεία και οι ΑΗΣ να “βγάλουν” το χειμώνα, εάν δηλ. υπάρχουν επαρκή αποκαλυμένα αποθέματα λιγνίτη κι αν οι ΑΗΣ είναι λειτουργικά έτοιμοι για τούτο, ακόμη δε κι αν υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία των ορυχείων και των ΑΗΣ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευθεί η παραβολή των μωρών παρθένων που ξέχασαν να πάρουν μαζί τους λάδι για τα καντήλια τους για να δουν το νυμφίο που θα ερχόταν τα μεσάνυχτα!!

  • Να καταλάβουν ολοι κάποια στιγμή ότι χωρίς μονάδες βάσης δεν στέκεται το σύστημα, όταν με το καλό προχωρήσει η αποθήκευση οκ να το συζητήσουμε το θέμα της ολικής μετάβασης μέχρι τότε ο λιγνίτης πρέπει να συνδράμει

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.