Επίσκεψη του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο «νέο» ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

21 Οκτωβρίου 2021
22:23

 

Στη συζήτηση για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της Μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή, ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ αποτελεί ατράνταχτο παράδειγμα και επιχείρημα.

Είναι μία Μονάδα για την οποία όλοι ξέραμε ότι είχε εκπνεύσει η ημερομηνία λήξης της, ότι λειτουργούσε με μονομερή παράταση, ότι ήταν ζημιογόνα για τη ΔΕΗ, ότι, πρακτικά, έμενε ανοιχτή για να υποστηρίζει την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Κι όμως, μέχρι πριν λίγο καιρό, λύση για το τι θα την διαδεχόταν, δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογη αγωνία στις τοπικές κοινωνίες και σκεπτικισμός για τη λεγόμενη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Τελικά, βρέθηκε λύση και έτσι η Πτολεμαΐδα δεν έμεινε από καύσιμο.

Στη θέα του κλειστού ΑΗΣ, κάποιοι βλέπουν την ερήμωση της περιοχής μας, άλλοι το αποτέλεσμα της απρονοησίας μας και κάποιοι άλλοι ότι, αντί να σκιαμαχούμε, πρέπει να βρούμε απαντήσεις στα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που φέρνει μαζί της η Μετάβαση.

Αυτό συμβαίνει και με τον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Όπως τον ξέραμε πράγματι έκλεισε, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος λειτουργίας του. Όμως, κάτι νέο γεννιέται στη θέση του. Ηλεκτρολέβητες που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση στη μεταβατική περίοδο και αμέσως μετά συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, που θα τροφοδοτεί τρεις πόλεις και τα περίχωρά τους, πιο κάτω λέβητες φυσικού αερίου, ένα Φ/Β πάρκο, ίσως μια αντλησιοταμίευση, μία μονάδα μπαταριών.

Κι έτσι, στη θέση του παλιού ατμοηλεκτρικού σταθμού, μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο και μοναδικό για τον πλουραλισμό του ενεργειακό hub, παράδειγμα γι’ αντιγραφή.

Συνεπώς, ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ στην πραγματικότητα ξανανοίγει!

Ως περιοχή αποδείξαμε για μία ακόμα φορά ότι διαθέτουμε το δυναμικό και την τεχνογνωσία για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις.

Μπήκε, λοιπόν, άλλη μια κρίσιμη ψηφίδα στο πολύπλοκο ψηφιδωτό της ενεργειακής και αναπτυξιακής μετάβασης του τόπου μας. Θα χρειαστούν και άλλες πολλές. Με ομοψυχία και κοινή προσπάθεια θα μπουν και οι υπόλοιπες, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα νέα δεδομένα στη δυναμική αυτή διαδικασία.

Για την αναλυτική ενημέρωση στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο νέο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή Δραστηριοτήτων Αλέκο Σουμελίδη, τον Τομεάρχη Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη Δ.Ν.Δ.Π. Αθανάσιο Τσαλιάνη και τον Τομεάρχη Μελετών και Τεκμηρίωσης Παντελή Χατζή, και να συγχαρώ όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι στην κρίσιμη αυτή καμπή και σε συνθήκες αβεβαιότητας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

31 σχόλια

  • Οκ πες ο βουλευτής δεν ξέρει και δεν οφείλει να γνωρίζει κιόλας τα μέτρα ασφαλείας σε έναν βιομηχανικό χώρο.

    Οι υπόλοιποι ούτε καν παπούτσι ασφαλείας φοράνε.

  • Ο κ. Κωνσταντινίδης τα λέει έξω απ’ τα δόντια και είναι ο μόνος που είπε κι ένα μπράβο σε μας τους εργαζομένους.

  • Ας μην κοροϊδευόμαστε την Καρδιά δεν την έκλεισε ο Μητσοτάκης. Θα έκλεινε ετσι κι αλλιώς. Και πάλι καλά που προλάβαμε να βρούμε τρόπο για την κάλυψη της Πτολεμαΐδας.

  • Μπράβο κ Κωνσταντίνιδη που τολματε να πάτε στο πρόβλημα χωρίς να προσπαθείτε να τα κρύψετε κάτω από το χαλί να δειτε από κοντά ψάχνοντας τις
    Καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος της κοινωνίας μας!

  • πραγματικά ο νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ, ο σταθμός μπαταριών (ο PTOLEMAIDA BESS που ήδη πήρε άδεια από ΡΑΕ), το white dragon και η έλευση του ΦΑ στην περιοχή μας είναι κάποια από τα στοιχεία που και πάλι θα μας βάλουν στο σύγχρονο ενεργειακό κάδρο.

    Κύριε Κωνσταντινίδη πολύ ουσιαστικός ο λόγος της επίσκεψής σου εκεί και συνέχισε έτσι με παρεμβάσεις. Καιρός είναι να μεταδοθεί και το μήνυμα αλλά και το όραμα και όχι να κρύβονται οι εκπρόσωποί μας πίσω από την βολική θέση του “δεν αγγίζω το θέμα γιατι κάνει τζιζ”.

    Εαν δεν διεκδικήσουν τώρα και δεν μεταδώσουν όραμα αυτοί που είναι υπεύθυνοι να το κάνουν τότε και μόνο τότε θα γίνονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς όπως πολλοί λέμε εδώ γυρώ.

    • Για να ξέρουμε και τι λέμε. Όταν ο Κασαπίδης μιλούσε στα κοίλα για το white dragon ο κ. Κωνσταντινίδης μαζί με την κ. Σπυράκη και τον κ. Φάμελο του ΣΥΡΙΖΑ μειδιούσαν περιπεκτικά…

      • ναι βρε παπαγαλάκι και κάποιος στην τρίτη σειρά είχε ξυθεί και ένας άλλος στην τέταρτη φταρνίστηκε. να τα λέμε όλα χαχαχα

  • Πάντα υπάρχουν λύσεις για την περιοχή. Απλώς να μην μας τρώει η μιζέρια και να μην μας παρασέρνουν οι μίζερο που βγαίνουν και γράφουν την κακομοιριά τους. Πάντως για μας τους ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ είναι σημαντικό ότι ο συγκεκριμένος Βουλευτής, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρουν και αναγνωρίζει την προσφορά των εργαζομενων.

  • καλως τον αθηναιο με το ωραιο κοστουμακι,πως απο τα μερη μας ,αχ πονηρουλη εκλογες μυριζεστε και ειπες ας κανω ακομη μια γκεστ εμφανιση,κριμα βρε δεν ζει και ο φωσκολος καπου θα σε αξιοποιουσε

  • Τι πήγες να κανεις ρε Σταθικο στον Αης Καρδιας?
    Να πουλησεις σανο στους δεητζηδες και καλα ενδιαφερον μπας και σε ψηφισουν παλι για να συνεχισεις την προπαγανδα του αφεντικου σου να καταστρεψει και το αλλο εχει απομεινει?
    Ρε…παρτο χαμπαρι και εσυ και ολα τα μπλε παιδακια
    εχετε τελειωσει κι ακομα χαμπαρι δεν το πηρατε οχι μια…αλλα σαραντα μια επισκεψεις να κανετε ο λαος θα σας μαυρισει στην καλπη!

  • Ειλικρινή ερώτηση: εσείς από το “γραφείο Στάθη”, πληρώνεστε ανάλογα με τα ποσά “μπράβο Στάθη” γράφετε σε κάθε δελτίο τύπου; Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας.

  • Ό,τι και να λέτε, θέλει θάρρος και τέχνη να δίνεις θετική διάσταση στο πρώτο ορατό μνημείο της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή.

  • Κ. Κων/νίδη, έχει κι η σκοπιμότητα και η ..ασχετοσύνη τα όριά της. Σήμερα 22/10/2021 η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, 242 ευρώ, επειδή καίμε φυσικό αέριο και στη Γερμανία και στην Πολωνία είναι στα 73 ευρώ επειδή καίνε κυρίως κάρβουνο. Επομένως, η Πτολ/δα 5 πρέπει να λειτουργήσει με λιγνίτη μέχρι το 2050!!!. Τόσο απλό.

    • Γράψε ένα άρθρο κι εσύ με το όνομά σου να πάρεις την απάντηση όταν σε λίγο ο λιγνίτης θα είναι πάλι στη διπλάσια τιμή από το φυσικό αέριο. Κακό πράγμα να ψάχνεις τη δικαίωση στην ακραία κατάσταση.

      • Με την πρώτη ενεργειακή κρίση 1973-74 αποφασίστηκε η εκμ/ση του λιγνίτη στο Ν. Πεδίο κι η ανέγερση του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Με τη δεύτερη, μεγαλύτερη, κρίση το 1979 (3πλασιασμός της τιμής του πετρελαίου) αποφασίστηκε αντίστοιχα η ανέγερση και λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου με λιγνίτη από το Ορυχείο Αμυνταίου και αργότερα στη 10ετία του 1990 ο Αγ. Δημήτριος 5 (1997) και στη συνέχεια ο ΑΗΣ Μελίτης (2003). Χάρις, λοιπόν, στο λιγνίτη υπήρξε ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή για 50 περίπου χρόνια. Σήμερα έχουμε την τέταρτη μεγάλη ενεργειακή κρίση που σφυροκοπά την υπερχρεωμένη οικονομία της Ελλάδας, κι όχι μόνο, που είναι ανοχύρωτη, προτιμώντας να εισάγει φυσικό αέριο κλείνοντας εσπευσμένα-πρόωρα και βίαια τις λιγνιτικές μονάδες. Αυτό ζούμε αυτές τις ημέρες με την τιμή της ηλεκτρικής μεγαβατώρας στη χώρα μας να ανεβαίνει σε ύψη ρεκόρ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αν υιοθετούσαμε τη λογική σου πριν 40 χρόνια είναι αμφίβολο αν μπορούσαμε να γράψουμε ανώνυμα ή κι επώνυμα σχόλια στα ελληνικά γιατί οι γονείς μας θα είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία, αυτό δηλ. που θα πάθουν σήμερα τα παιδιά μας γιατί δεν διεκδικούμε και δεν αγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις για τα συμφέροντα της χώρας μας. Καληνύχτα σας και στη Δ .Μακεδονία, επίσης!!!!

  • Σταθικα περιμενουμε πως και πως τις επομενες εκλογες να δου δωσουμε το ποσοστο σου!!!! Αξιος!!! Μπραβο! Ευγε!!! Ακουραστος!! Απιστευτος!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι