Πώς διατηρείται η γονιμότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

29 Οκτωβρίου 2021
16:48
Κανένα σχόλιο

 

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών είναι ο καρκίνος του μαστού, το λέμφωμα και η λευχαιμία. Παρότι οι σύγχρονες ογκολογικές θεραπείες έχουν εξελιχθεί, η επίδρασή τους στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και να προκαλέσει υπογονιμότητα και πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ογκολογική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, πρέπει να ενημερωθούν διεξοδικά από τον ογκολόγο τους σχετικά με τις επιπτώσεις της θεραπείας στη γονιμότητά τους. Ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γυναικολόγος σε συνεννόηση με τον ογκολόγο μπορεί να προσφέρει θεραπεία διατήρησης γονιμότητας πριν την έναρξη της ογκολογικής θεραπείας.

Κρυοσυντήρηση

για γυναίκες και άντρες

Η διατήρηση γονιμότητας περιλαμβάνει την κρυοσυντήρηση των ωαρίων μετά από διέγερση ωοθηκών. Η γυναίκα λαμβάνει ορμονικά σκευάσματα που διεγείρουν τις ωοθήκες, ενώ η πορεία της διέγερσης παρακολουθείται υπερηχογραφικά και ορμονικά. Στη συνέχεια διενεργείται η ωοληψία υπό ήπια μέθη και συλλέγονται τα ωάρια, τα οποία καταψύχονται, για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η γονιμότητα της γυναίκας, καθώς τα ωάρια συλλέγονται πριν εκτεθούν οι ωοθήκες στην ογκολογική θεραπεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στη λειτουργία και το απόθεμά τους.

Σε περιπτώσεις γυναικών με όγκους θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων εφαρμόζονται εξειδικευμένα πρωτόκολλα διέγερσης που διασφαλίζουν τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει η λήψη σε φυσικό (χωρίς χορήγηση φαρμάκων) ή φυσικό τροποποιημένο κύκλο (χορήγηση ήπιων σκευασμάτων μη ενέσιμων). Όταν επείγει η ογκολογική θεραπεία, μπορούν να εφαρμοσθούν πρωτόκολλα επείγουσας διέγερσης από εξειδικευμένους στο θέμα ειδικούς αναπαραγωγής, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας και εξασφαλίζουν τη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε η γυναίκα να συνεχίσει αμέσως την ογκολογική της θεραπεία.

Παρόμοια είναι η διατήρηση της γονιμότητας στους άντρες που πρόκειται να υποβληθούν σε ογκολογική θεραπεία με πιθανές βλαπτικές επιδράσεις στην ποιότητα του σπέρματός τους. Έχουν τη δυνατότητα πριν την έναρξη της ογκολογικής θεραπείας να καταψύξουν το σπέρμα τους και να το διατηρήσουν για μελλοντική χρήση.

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων διατηρεί την ποιότητά τους αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και προσφέρει τη δυνατότητα τεκνοποίησης, όταν ολοκληρωθεί η ογκολογική θεραπεία.

Στη Fertilia by Genesis δεσμευόμαστε για τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε κάθε ζευγάρι να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη στη σημερινή εποχή, προκειμένου να γευτεί τη χαρά της τεκνοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis στον αριθμό επικοινωνίας 2310 984 585

INFO!

Fertilia by Genesis

Εντός Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

Τέρμα 17ης Νοέμβρη Πυλαία,

Θεσσαλονίκη,

555 35

[email protected]

www.fertiliabygenesis.com

τηλ. 2310 984585

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.