Για άλλη μια χρονιά, με απόφαση της κυβέρνησης, κουτσουρεμένο το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Του Λευτέρη Ιωαννίδη)

1 Νοεμβρίου 2021
10:09
Η μπίλια τελικά έκατσε στο 4,5% για τη Δυτ. Μακεδονια και τη Μεγαλόπολη από την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για το 2021, και περίπου 45 εκκ ευρώ, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/100628/1904 ΦΕΚ 5029 Β.
Τα φαινόμενα δυστυχώς δεν απατούν και το ελάχιστο όριο του 6% παραβιάστηκε για δεύτερη φορά με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που συνεχίζει να κρατά μειωμένη την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών
Να υπενθυμίσουμε πως με τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, για το 2018 και το 2019 το ποσοστό κατανομής ήταν 6% και για το 2020 1%.
Παρά την ενεργοποίηση της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως το Green Tank, αλλά και των Τοπικών Φορέων, απουσίαζε ο συντονισμός και η σύμπνοια ούτως ώστε οργανωμένα να διεκδικηθεί η διατήρηση τουλάχιστον του ποσοστού 6% στην κατανομή των εσόδων για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Καλές οι διακηρύξεις και οι αποφάσεις, εντούτοις, όσο δεν υπάρχει συντεταγμένη, τεκμηριωμένη και οργανωμένη διεκδίκηση και στάση των φορέων του τόπου, η περιοχή θα είναι έρμαιο αποφάσεων υπουργών, συντονιστών και επιτροπών που θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.
Παρόλα αυτά, θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος το ποσοστό του 4,5% (σε σχέση με το 1% για το 2020) θα αποφέρει για τις περιοχές μας περίπου 45 εκκ.
Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει αν αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό πυλώνα για την στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Μια πραγματικά δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση δυο περιοχών που στήριξαν την εθνική οικονομία τα τελευταία 70 χρόνια απαιτεί περισσότερους πόρους από το 1 δις ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία.

7 σχόλια

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μισθώθηκαν από τον δήμο Κοζάνης 6.000 στρέμματα έναντι 25 ευρώ το στρέμμα. Σήμερα ένας ιδιώτης νοικιάζει την έκτασή του έναντι 200 ευρώ το στρέμμα. Επομένως οι επενδυτές θα πληρώνουν για τα 6000 στρέμματα 150.000 ευρώ το χρόνο ενώ αν νοίκιαζαν από ιδιώτες θα πλήρωναν 1.200.00 ευρώ. Η διαφορά είναι 1.050.000 ευρώ το χρόνο!

    • Τι εννοείτε; Να απαξιώσουμε την εύφορη καλλιεργούμενη γεωργική γη για εγκατάσταση Φ/Β; Αν αυτό πράγματι εννοείτε τότε έχουμε τον τέλειο ορισμό της ανοησίας!

      • Δεν νομίζω να είναι ΑΝΟΗΣΙΑ να νοικιάσει ο δήμος την έκταση έναντι 200 ευρώ το στρέμμα και να εισπράττει ετησίως 1.200.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ. Όσο για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις χωρίζονται σε υψηλής και χαμηλής παραγωγικότητας.-

    • Ποιά χωράφια θα σου δώσουν παραγωγικότητα τόσων ευρώ; μερικοί δεν έχετε ιδέα από γεωργία και αρέσκεται να λέτε όμορφα λόγια περί ψηλής παραγωγικότητας.

  • Να βάλει τους λαλίστατους δημοτικούς συμβούλους που είχε προερχόμενους από την ΝΔ και να μιλήσουν με το αρμόδιο Υπουργείο αφού δεν φτουρά ο λόγος των τοπικών εκπροσώπων μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.