Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Τοπικής Διοίκησης του 5ου ΠΤ του ΟΕΕ, η πρώτη δια ζώσης μετά από αρκετούς μήνες τηλεδιασκέψεων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ύστερα από πρόσκληση της Τοπικής Διοίκησης η Κάλη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος και ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα προγραμματισμού και ανάπτυξης, αμφότεροι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επίσης συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη όσα μέλη του ΟΕΕ το επιθυμούσαν.
Τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης ενημέρωσαν για τις εξελίξεις που αφορούν στο ΟΕΕ, καθώς και για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους οικονομολόγους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα εργασίας. Από τον πρόεδρο κ Κοεμτζόπουλο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Αναβάθμισης Λογιστών – Φοροτεχνικών που πρόσφατα εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Επιπλέον, στη δημιουργία του νέου επαγγελματικού μητρώου Εσωτερικών Ελεγκτών που θα διαχειρίζεται το ΟΕΕ. Σημαντική επιτυχία της Κεντρικής Διοίκησης και του Προέδρου Κωνσταντίνου Κόλλια που δίνει επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές στους Οικονομολόγους της χώρας.
Τα μέλη του ΟΕΕ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρωτοβουλίες και πολιτικές που αναπτύσσει η Περιφερειακή Αρχή στους τομείς αρμοδιοτήτων των προσκεκλημένων. Ενδεικτικά:
-
Το σχέδιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής πράσινου ή αλλιώς λευκού υδρογόνου (White Dragon). Οι σχετικές υποδομές εντάσσονται στη λίστα IPCEI, δηλαδή στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
-
Η σιδηροδρομική Εγνατία και η σημασία της για την εξωστρέφεια της ΔΜ
-
Η επαρχιακή οδός Καστοριάς – Εορδαίας (σήραγγα Κλεισούρας) και η διαπεριφερειακή Λάρισας – Κοζάνης
-
Οι εξελίξεις και σχεδιασμοί σχετικά με τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια και το πρόβλημα της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στις πόλεις της ΔΜ
Τα παραπάνω θέματα ανέπτυξε η κυρία Κυριακίδου.
Από την πλευρά του ο κύριος Μακρυγιάννης αναφέρθηκε στην σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή , στο πλαίσιο και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή. Η ισόρροπη ανάπτυξη των τομέων παραγωγής, καθώς και χωρικά σε όλη τη Περιφέρεια, είναι στρατηγικής σημασίας για να μη βρεθεί στο μέλλον η περιοχή στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα με την ύφεση στους κλάδους του λιγνίτη και της γούνας.
Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο σημείο αυτό προτάθηκε από τον κύριο Μακρυγιάννη η συνάντηση των Επιμελητηρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών, με την Διαχειριστική Αρχή ώστε να γίνουν προτάσεις για όσο το δυνατό πιο στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ ΔΑΜ.
Η Τοπική Διοίκηση επεσήμανε τον πολυδιάστατο ρόλο των οικονομολόγων στην προσπάθεια αυτή – ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα, τραπεζικοί υπάλληλοι…
Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στο διαχρονικό ζήτημα της κάλυψης θέσεων ευθύνης οικονομολογικού αντικειμένου στο δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στο ζήτημα αυτό η Τοπική Διοίκηση έχει παρέμβει στο παρελθόν συμμετέχοντας στη σχετική διαβούλευση κατάρτισης οργανογράμματος στην ΠΔΜ.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο εκφράζει την ικανοποίησή του για την συμμετοχή δυο άξιων συναδέλφων – μελών σε καίριες θέσεις ευθύνης στην Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία της οικονομικής επιστήμης σε θέματα ανάπτυξης και ευημερίας. Η υποστήριξη του ΟΕΕ σε όλα τα μέλη του είναι αυτονόητη.
Στη συνεδρίαση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Για το Π.Τ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Κοεμτζόπουλος