Για πρώτη φορά με 50% οι ξένοι θεσμικοί στην ΔΕΗ – Πως διαμορφώνεται το νέο μετοχολόγιο μετά την αύξηση

5 Νοέμβριος 2021
08:04

Η επομένη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ βρίσκει μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση. Το νέο της μετοχολόγιο θα απαρτίζεται κατά 34% από το Δημόσιο, 16% τους ιδιώτες εγχώριους και ξένους με το υπόλοιπο 50% στα χέρια ξένων θεσμικών. Εως σήμερα οι ξένοι θεσμικοί είχαν… μόλις το 27% των μετοχών. Τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Δημιουργείται μια νέα ΔΕΗ όπου η κάθε κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι η ισορροπία που χρειάζεται η ΔΕΗ για να πάει μπροστά. Ζητήματα μανατζμεντ, κρίσιμων πολιτικών, στρατηγικών επιλογών, προσλήψεων, πλέον περνούν από την «κρησάρα» των ξένων μετοχών στη γενική συνέλευση. Η ψήφος τους θα έχει πλέον άλλο βάρος, χωρίς να απομειώνουμε το ρόλο του Δημοσίου μέσω του 34%.

Τα πλεονεκτήματα για τη ΔΕΗ από αυτό το νέο σκηνικό, πάρα πολλά. Βελτιώνεται η εταιρική διακυβέρνηση, αμβλύνεται ο ρόλος των συνδικάτων, ενώ εφόσον μπει στις 11 Νοεμβρίου στο δείκτη MSCI, θα μπει και στο στόχαστρο πολλών ESG funds. Με τέτοια μετοχική σύνθεση θα μπορεί να τραβήξει με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους κεφάλαια από τις αγορές, ενώ τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια θα τη δουν πλέον με άλλο μάτι. Επίσης, κάποια από τα funds που μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου να επιλέξουν ενδεχομένως να πουλήσουν τις μετοχές τους με υπεραξία σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το ποιόν των funds

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα funds Covalis και Zimmer ανήκουν στα εξειδικευμένα που επενδύουν σε κορυφαία utilities. H Wellington είναι από τα πιο ακριβοθώρητα funds στον κόσμο, σπάνια εισέρχεται σε εταιρείες, θεωρείται εξαιρετικά επιλεκτικό. Πολύ περισσότερο από τη Blackrock που επίσης εισήλθε στην ΔΕΗ. Στην πράξη, το μετοχολόγιο της επιχείρησης αποκτά ένα «πολυεθνικό» χαρακτήρα, στίγμα που θα τη βοηθήσει σημαντικά στις από εδώ και πέρα κινήσεις της.

Τυχαίο δεν είναι ότι το business plan που εγκρίθηκε παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2026. Το νέο όμως business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προβλέπει σχεδόν 1 δισ. επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια. Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55%) θα κατευθυνθούν σε ΑΠΕ, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7% σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3% στη λιανική.

Γεωγραφικά το 85% προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15% (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.

3 σχόλια

  • Έχει ξεπουληθει η Ελλάδα στους ξένους. Όλοι απλά ακολουθούν τις ίδιες εντολές, τις ίδιες οδηγίες. Και έχουν από πάνω το θράσος να παριστάνουν τους σωτήρες, τους ειδικού.

  • Επειδή κάποιοι καμαρώνουν που είχαν τα ξένα φανς..τα ξένα φανς και τα ντόπια έχουν ένα σκοπό και μόνο το μέγιστο κέρδος…όταν θα διπλασιαστεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ και ο χαμιλοσυνταξιουχος δε θα ζει να πληρώσει..ο άνεργος τα ίδια ο εργαζόμενος με τα 500 ευρώ τα ίδια βγείτε να ξανά γράψετε ξαναρωτάω για τα φανς τα ξένα που είναι και δυσκολία και δεν πάνε όπου οπου

  • “Δημιουργείται μια νέα ΔΕΗ όπου η κάθε κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.”

    Η κυβέρνηση καλή ή κακή είναι η άποψη του λαού,το γεγονός ότι δεν θα έχουμε λόγο είναι εξαιρετικά άσχημο.
    Ακόμη δεν μπήκε ο ιδιώτης βάρεσε double price το τιμολόγιο των καταναλωτών.
    Καλά θα πάει και αυτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι