Το πρωί της Κυριακής 31ης Οκτωβρίου επισκέφθηκα με οξύ πόνο στην κοιλιά τα Επείγοντα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου. Αφού έγιναν όλα τα διαδικαστικά για την είσοδο στο κτήριο και αφού μια νοσηλεύτρια μου πήρε ένα σύντομο ιστορικό για τους λόγουw που με οδήγησαν εκεί περίμενα τη σειρά μου στην αίθουσα αναμονής.
Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου, ήρθαν δύο τρία ορθοπεδικά περιστατικά. Στους ανθρώπους αυτούς εξηγούσαν πολύ ευγενικά έως ταπεινά ότι θα πρέπει να περιμένουν για μια αρχική εκτίμηση από χειρουργό αλλά αν χρειάζεται κάτι περισσότερο όφειλαν να τους παραπέμψουν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο που είχε εφημερεύοντα ορθοπεδικό.
Όταν ολοκληρώθηκαν και οι δικές μου εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, οι γιατροί διέγνωσαν ότι επρόκειτο περί σκωληκοειδίτιδας που έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Ωστόσο, όπως μου είπαν, επειδή το Μαμάτσειο δεν διέθετε αναισθησιολόγο όφειλαν να με διακομίσουν στο Νοσοκομείο της Φλώρινας. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να ολοκληρωθεί η θεραπεία μου εντός του Ε.Σ.Υ..
Όπως ίσως γνωρίζετε, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει πέντε Νοσοκομεία, δύο στην Π.Ε. Κοζάνης και από ένα στις υπόλοιπες τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Όπως ίσως επίσης θα καταλάβατε κανένα από όλα αυτά ή τουλάχιστον αρκετά από αυτά δεν λειτουργούν ως νοσοκομεία αλλά ως κλινικές νοσοκομείων, παθολογική πάνω κάτω σε όλα, χειρουργική σε κάποια, ορθοπεδική σε λιγότερα κοκ. Αυτή τη δημόσια υγεία θέλουμε; Φυσικά και όχι. Μπορούμε να απαιτούμε πέντε πλήρως στελεχωμένα γενικά νοσοκομεία για έναν πληθυσμό μικρότερο των τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων; Επίσης όχι.
Η έλλειψη γιατρών είναι το μεγαλύτερο – τουλάχιστον το πιο ορατό – σε εμάς τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας. Γιατί όμως να έρθουν οι γιατροί στα νοσοκομεία μας; Για να εφημερεύουν 10 και 15 ημέρες τον μήνα, με τους όποιους κινδύνους για την κρίση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την επιβάρυνση της κοινωνικής τους ζωής; Ή να ασκούν περιστασιακά την επιστήμη τους γιατί δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα συναδέλφων τους των άλλων ειδικοτήτων που κάνουν να ξεχωρίζει ένα νοσοκομείο από μια ειδική κλινική ή ένα κέντρο Υγείας; Όποτε έστελνα σε δύο παιδικούς μου φίλους προκηρύξεις για θέσεις επιμελητών στα νοσοκομεία της περιφέρειας, μου απαντούσαν με ένα στόμα «Δεν σπούδασα ιατρική για να γράφω παραπεμπτικά διακομιδών».
Ποια είναι όμως η λύση που προτείνεται στον δημόσιο διάλογο για το πρόβλημα; Μα φυσικά ένα νέο έκτο(;) Περιφερειακό/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το νέο «Περιφερειακό Νοσοκομείο» θέλει να έχει έδρα φυσικά την πρωτεύουσα Κοζάνη σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ το αντίστοιχο νέο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο» θα είναι η μετεξέλιξη του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα. Πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους κρύβονται οι μικρομέγαλοι τοπικισμοί, σε μια Περιφέρεια που φθίνει οικονομικά και δημογραφικά.
Οι μερικές μας ταυτότητες όταν δεν περιορίζονται σε ζητήματα αθλητισμού, διασκέδασης, γαστρονομίας αλλά υπεισέρχονται σε ζητήματα κατανομής πόρων, πολιτικών και κοινωνικών επιδιώξεων λειτουργούν διαβρωτικά για την κοινωνική συνοχή, αλλά και την όποια μελλοντική προοπτική της περιφέρειά μας. Μέχρι να αποφασίσουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις αγκυλώσεις, θα βλέπουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κατανέμει τους αντίστοιχους πόρους του ΕΣΠΑ σε πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα για παρεμφερή έργα και το Υπουργείο Υγείας να διαμοιράζει το προσλαμβανόμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε πέντε οργανισμούς.
Αυτό είναι το τίμημα της ματαιοδοξίας και του μικρομεγαλισμού μας. Να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας αν «μας πάρουν το νοσοκομείο»· να βγαίνουμε εκτός εαυτού με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όταν μας λέει ότι δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει λόγω απουσίας κατάλληλων ειδικοτήτων· και να ικανοποιούμαστε όταν μας διακομίζουν στην κοντινή Θεσσαλονίκη ή στα πιο κοντινά Γιάννενα «που έχει γιατρούς».
Υ.Γ. Το Νοσοκομείο με τις προοπτικές επέκτασης και κάλυψης των αναγκών ολόκληρης της περιφέρειας είναι το Μποδοσάκειο. Το Μαμάτσειο έχασε το τρένο όταν αποφασίστηκε η επέκτασή του να γίνει εντός του υπάρχοντος οικοπέδου.
Δεν χρειάζεται να χτιστεί κανενα νεο νοσοκομείο. Υπάρχει το Μποδοσακειο
Υπάρχει και άλλη λύση χρήματα για την Δημόσια υγεία. Ενίσχυση του ΕΣΥ Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με εκσυγχρονισμό τοπικών νοσοκομείων πρωτοβάθμιας φροντίδας προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Όλα τα υπόλοιπα από μόνα τους είναι πονηριές για κονόμες εργολάβων και ιδιωτικών κέντρων . Διότι τι να το κάνω ένα υπερσύχρονο νοσοκομείο χωρείς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αν θέλουμε την υγεία στον ιδιωτικό τομέα ας αναλάβει ο ιδιώτης επενδυτής να κτίσει το νοσοκομείο όπου θέλει και ας παρέχει τις υπηρεσίες που θέλει στις τιμές που θέλει
Πες τα χρυσοστομε
καεις δε μιλαει για τη σπαταλη υποδομων και την ανεπαρκεια προσωπικου σε όλη τη δυτικη μακεδονια
Στις επόμενες εκλογές, πού θα κατέλθετε υποψήφιος;
Εκπληκτικά εύστοχο άρθρο χωρίς αγκυλώσεις και τοπικισμούς. Ακόμη και η λύση των 2 Νοσοκομείων με μοιρασμένες και πλήρεις κλινικές φαντάζει όαση στην σημερινή κατάντια. Ωστόσο απευθύνεσαι σε έναν λαό ο όποιος είναι διαχρονικά μαλωμένος με τον ρεαλισμό. Δυστυχώς, ελάχιστες ελπίδες σωτηρίας.
Τα αυτονόητα. Ένα μεγάλο νοσοκομείο στελεχωμένο για όλα τα σοβαρα περαστατικά και από ένα σε κάθε δήμο για παιδιατρικά, επείγοντα κτλ.
Δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε το αυτονόητο το Μποδοσάκειο έπρεπε ήδη να ήταν εξοπλισμένο με ΟΛΕΣ τις υποδομές τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Αυτό ΕΊΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ με δέλεαρ στους γιατρούς μια θέση παράλληλα καθηγητή στο πανεπιστήμιο.
Τώρα που ξεκινάει η Σήραγγα της Κλεισούρας, και θα γίνει και η Σήραγγα του Βερμίου ένα κεντρικο Νοσοκομείο στην Βέροια ή Νάουσα που θα καλύπτει Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
Η Κοζάνη έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό να εξυπηρετήσει! Εδώ έπρεπε να είναι ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο! Τα άλλα είναι τοπικιστικοί παραλογισμοί!
Αυτό όμως πάει πέρασε. Έγινε το Μποδοσάκειο. Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο σε 30 χιλιόμετρα. Τώρα δεν έχουμε κανένα και τρέχουμε στη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον να έχουμε ένα σοβαρό
Σύνδρομο κατωτερότητας και μηδενιστική λογικη προερχόμενη από τον ανεξήγητο υποβοσκων τοπικιστικό και συμφεροντολογικο χαρακτήρα της κοινωνίας της Πτολεμαΐδας. Άποψη στερούμενη σοβαρής και τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας.
ΥΓ 1 Προφανώς είναι υποστηρικτής της ιδεοληπτικης άποψης του ιατρού ορθοπεδικού κυρίου Σαμαρά ο οποίος απευθύνεται στους ανεμβολιαστους πολίτες με το χαρακτηρισμό ” ανθρωπάκος”.
ΥΓ 2 Η ιατρική επιστήμη στις επάλξεις.
Ασε μας ρε Κωστάκη. Ασχολήσου με το αν βάζεις στο φρέντο σου καστανή ή λευκή ζάχαρη και ασε τα υγειονομικά στην ησυχία τους
Ενω να πεταζομαστε στα γιαννενα (5 ‘ ) λεπτα δρομος η σαλονικα κ λαρισα αλλα τοσα ειναι η λυση, ξυπνηστε ρε μας εχει εγκαταληψει η κεντρικη εξουσια ,πανεπηστημιακο τωρα ειμαστε 300000 κατοικοι στη δυτικη μακεδονια!
Ας αφήσουμε κατά μέρος τους ανόητους τοπικισμους που μας δέρνουν και ας αξιωσουμε για να επιτύχουμε ένα Νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες και όχι μόνο όλων των κατοίκων της Περιφερειας
Κάνεις τότε δεν θα μπορεί να μας το αρνηθει
Τα νοσοκομεία δεν είναι τα ντουβάρια, είναι οι άνθρωποι και τα μηχανήματα. 12 με 14 δισεκατομμύρια έχουμε πληρώσει για ν’ αγοράσουμε “Α”ΠΕ, για να καταντήσουμε να έχουμε ρεύμα από φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος. Πόσα μηχανήματα και πόσους υγειονομικούς θα είχαμε μ’ αυτά τα λεφτά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το νοσοκομείο γεμάτο γιατρούς,το πρόβλημα που περιγράφεις το δημιούργησε η ΝΔ(όπως και στην προηγούμενη διακυβέρνηση της ακόμη χειρότερα).
Επίσης δεν ρωτάς πόση ώρα θέλει ασθενοφόρο να πάει στις Πρέσπες να πάρει ασθενή και να τον πάει στο μποδοσακειο(εκτός αν φέρει ο Άδωνις τα υδροπλάνα χεχεχε).
Απαιτείται άμεση σύνδεση του Μποδοσάκειου με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας για την απρόσκοπτη μετάβαση όλων των κατοίκων, από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Συν όχλω αμαθία πλείστον κακόν.
Ο Νικόλας έτσι αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δηλαδή έχει μαύρα, ολόμαυρα μεσάνυχτα (το τρένο έχασε το Μποδοσάκειο που έπρεπε να γίνει ανάμεσα στις δύο πόλεις. Οι γεωγραφικές καλύψεις είναι πρώτιστης σημασίας – διακινδύνευση ζωής -αλλά είπαμε ο καθένας έχει την άποψη του επί παντός επιστητού – αμάθεια). Άντε περαστικά.
Θα μπορούσατε να πείτε την άποψη σας με ονοματεπώνυμο, για να μπορούμε να έχουμε άποψη για το πόσο σχετικός είστε με το θέμα.
Μην εκτίθεσαι, δεν έχεις ειδικές γνώσεις για το χωροταξικό υγείας και μάλλον όπως φαίνεται δεν γνωρίζεις ειδικά και γενικά χαρακτηριστικά στον χάρτη υγείας της Δ.Μ. Το να είσαι διδάκτορας κάπου δεν σημαίνει ότι τα γνωρίζεις όλα. Ο ξερολισμός είναι κακός δείκτης είτε επαγγελματικά είτε κοινωνικά.
Δύσκολο, η Κοζάνη προκειμένου να μη χάσει από τα πόδια της το νοσοκομείο θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την περιφέρεια ως συνήθως, θα θέλει να κατασπαταλησει πόρους για να είναι ντε και καλά εκεί το νοσοκομείο. Αλλά ας ξυπνήσουν Φλώρινα και Καστοριά και ας πάρουν θέση, τι προτιμούν, πέντε Νοσοκομεία που λειτουργούν σαν κέντρα υγείας ή 4 Κέντρα υγείας και ένα κανονικό νοσοκομείο στην περιφέρεια;
Η βλακεία έχει απύθμενη βάση..
Ταυτιζομαι απολυτα με τις αποψεις αυτες. Η δημιουργια ενος ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ νοσοκομειου -πανω στον αξονα της εγνατιας-ειναι υψιστης σημασιας για την περιοχη. Ενα πληρως εξοπλισμενο β’βαθμιο νοσοκομειο με ολες τις απαραιτητες ειδικοτητες. Στην Ελλαδιτσα μας ολοι θελουν ενα νοσοκομειο εξω απο την πορτα τους.. Αυτο δε γινεται!!!! Ας παραμεινουν τα πεντε ως δομες α’βαθμιας υγειας ωστε να διακομιζουν στο κεντρικο αυτα που χρηζουν πραγματικα εισαγωγης. Και να λειτουργησει επιτελους και το νοσοκομειο ως πανεπιστημιακο που ενω εχουμε φοιτητες στην περιοχη δεν εχουν κλινικες να εκπαιδευτουν…. και αυτοι ειναι οι μελλοντικοι φροντιστες της υγειας μας!
Ποια δημιουργία βρε παιδιά; Ποιός θα πληρώσει για νεο νοσοκομείο σε 30χλμ από ένα άλλο; Ποιοί γιατροί θα τα στελεχώσουν; Πως θα γίνει πανεπιστημιακό χωρίς ιατρική σχολή;
Οι κύριοι με τις ειδικές των γνώσεις μπορούν να τοποθετηθούν επώνυμα
Αν έπος αν εργον
Μποδοσακειο θα λέμε και θα κλαίμε… Αν μοσχοπουληθεί σε ιδιώτη, θα καταλάβουμε τί χάσαμε…
δεν πωλούνται τα κληροδοτήματα