ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΥΜΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Ζωντανή αναμετάδοση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου: Δράσεις σε 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας
Το Φεστιβάλ Tale of X Cities είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων δικτύωσης που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα.
Τα εργαστήρια είχαν σαν αρχικό αντικείμενο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και στη συνέχεια —με τα νέα αυτά εφόδια— τη δημιουργία έργων με θέμα την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς. Σε όλα τα στάδια, οι συμμετέχοντες είχαν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το υλικό των εργαστηρίων παραμένει ακόμη διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Μετά τα σεμινάρια ακολούθησε σειρά εργαστηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των αρχικών τους ιδεών σε έργα (βίντεο, ήχου ή εικόνας) που αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, καθώς και να αναπτύξουν σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας.
Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο του προγράμματος και του φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού.
Ταυτόχρονα, σε συμμετέχοντες του προγράμματος ανατέθηκε και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και δικτύωσης που διαμορφώθηκε.
Τα έργα των συμμετεχόντων και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων παρουσιάζονται στο τελικό Φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και διαδικτυακά, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, σε ζωντανή αναμετάδοση από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο Goethe-Institut Thessaloniki, και με ζωντανές συνδέσεις με τους συνεργαζόμενους φορείς στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, την Καβάλα και την Κομοτηνή.
Επιπλέον, η ζωντανή αναμετάδοση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων, της μεθοδολογίας, καθώς και της εμπειρίας της συμμετοχής από εκπροσώπους των διοργανωτών, των συνεργαζόμενων φορέων και των συμμετεχόντων. Καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με καλεσμένους ομιλητές και θέμα την πολιτιστική πολιτική και τη δημιουργία δικτύων και κοινότητας μέσα από την τέχνη (τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν σύντομα).
Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, το Tale of X Cities θα παρουσιαστεί στο διεθνές φεστιβάλ Freiraum ως παράδειγμα καλής πρακτικής. (www.freiraumfestival.eu)
Η συμμετοχή της Κοζάνης στο Φεστιβάλ είναι με το έργο: «Αόρατες διαδρομές»
Μία σειρά πέντε (5) podcasts διάρκειας 7 λεπτών περίπου το καθένα που θα περιλαμβάνουν αφηγήσεις για πέντε + ένα «αόρατα» αρχοντικά της Κοζάνης, που δεν υπάρχουν πια, μέσα από αφηγήσεις λογοτεχνικών κειμένων.
Η αόρατη διαδρομή ξεκινά από το Αρχοντικό των Τακιατζήδων που βρισκόταν στην οδό Τακιατζήδων 16, προχωράμε προς το Αρχοντικό Δαρδούφα στην οδό Τράντα και Μητροπολίτη Φωτίου γωνία, κατευθυνόμαστε στην πλατεία όπου απέναντι και κοντά στο καμπαναριό, όπου υπήρχαν δύο ακόμη αρχοντικά των Τακιατζήδων, συνεχίζουμε στην οδό Δημοκρατίας 13, όπου βρισκόταν το αρχοντικό Παπακωνσταντίνου και τελειώνουμε ανεβαίνοντας την οδό Δημοκρατίας 72 στο αρχοντικό Τσιτσελίκη.
Tα podcasts αυτά θα παρουσιαστούν στο online φεστιβάλ Tale of X Cities (21 Νοεμβρίου 2021) καθώς και στο Freiraum Festival και θα βρίσκονται στις ιστοσελίδες των διοργανωτών, του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σε banner, στην πλατεία Νίκης υπάρχουν τα στοιχεία του project, χάρτης της διαδρομής με σημειωμένες τις θέσεις των αρχοντικών και QR code για το κάθε podcast.
Στη θέση κάθε αρχοντικού θα υπάρχει φωτογραφία και πληροφορίες για το συγκεκριμένο αρχοντικό και το QR code του συγκεκριμένου podcast.
«Αόρατες διαδρομές»
Σύλληψη-έρευνα: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου
Επιμέλεια κειμένων: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου, Νικολέτα Σιώμου
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Κόμπος
Ηχοληψία/video/artwork: Βαγγέλης Παπαστάμκος
Οργάνωση: Άρτεμις Νέστορα
Παραγωγή: Δη.Πε.Θε. Κοζάνης
Διαβάζουν: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου, Χάρης Σισμανίδης, Νικολέτα Σιώμου, Κώστας Κοζικόπουλος.
Τα μουσικά κομμάτια είναι από το cd του Βαγγέλη Βέττα: «Αργά που φεύγει ο καιρός» (2002), το οποίο περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα που έγραψαν Κοζανίτες ποιητές.
Βιβλιογραφία:
Αρχοντικό Τακιατζήδων: Η αδερφή Αγάθη, του Κων. Παπακωνσταντίνου
Αρχοντικό Δαρδούφα: Η γιαγιά μου η Ρούσα, του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου
Αρχοντικά Τακιατζήδων (πλατεία): Αποσπάσματα από τα περιοδικά Ελιμειακά, (τεύχη 66, 71) και το βιβλίο του Νικολάου Δελιαλή: Διαθήκαι Ευεργετών της πόλεως Κοζάνης.
Αρχοντικό Παπακωνσταντίνου: Πέτρινη πόλη, Παπακωνσταντίνου Μιχάλης
Αρχοντικό Τσιτσελίκη: Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912-1913, της Θάλειας Φλωρά- Καραβία,
Πέτρινη πόλη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου
Ευχαριστούμε τον Δρ. Στράτο Δ. Ηλιαδέλη, διευθυντή σύνταξης περιοδικού «Ελιμειακά», για τις πολύτιμες συμβουλές του
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Tale of X Cities βασίζεται σε πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και concept της ArtBOX στο πλαίσιο του project Common Lab, σε στενή συνεργασία με 24 ακόμη φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όλους τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Γενική διεύθυνση: Beate Koehler, Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki
Γενικός συντονισμός: Άρης Καλόγηρος, υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki
Επιμέλεια: ArtBOX — Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Υπεύθυνη των εργαστηρίων: Έλλη Χρυσίδου, εικαστικός
Συνεργαζόμενοι φορείς: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—partners.html
Συμμετέχοντες: Οι λεπτομέρειες των έργων και των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν τις ημέρες πριν από το Φεστιβάλ.
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Γιώργος Παπαλεξάνδρου
Υπεύθυνη social media: Παλμύρα Γιαννακίδου
Σύνθεση συλλογικού soundtrack: Μενέλαος Λώμης (με τη συμβολή όλων των συμμετεχόντων)
Σχεδιασμός info-point: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης
Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς: Φιλαρέτη Κομνηνού, Θέμιδα Μπαζάκα, Ελένη Ουζουνίδου, Έφη Σταμούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Λυδία Φωτοπούλου που συνέβαλαν στην προώθηση του Φεστιβάλ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities.html
Ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακού Φεστιβάλ, 21/11, 12:00-17:30:
https://www.commonlab.info/x-cities-live.html
Πρόγραμμα διαδικτυακού Φεστιβάλ 21/11 και τοπικών δράσεων:
https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—festival-programme.html
Online βιβλιοθήκη:
– Σεμινάρια: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—seminars.html
– Υλικό αναφοράς: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—resources.html
Βίντεο – Teasers Φεστιβάλ:
– Tale of X Cities – Teaser HD: https://vimeo.com/592139795
– Tale of X Cities – Teaser 1080×1080: https://vimeo.com/592140941
– Φιλαρέτη Κομνηνού: https://vimeo.com/637819350
– Θέμις Μπαζάκα: https://vimeo.com/640631113
– Ελένη Ουζουνίδου: https://vimeo.com/640630977
– Έφη Σταμούλη: https://vimeo.com/637819107
– Γιάννης Στάνκογλου: https://vimeo.com/637819587
– Λυδία Φωτοπούλου: https://vimeo.com/637819755