Την υποδηματοποιία και το εμπόριο παπουτσιών οι Σιατιστινοί τα ασκούσαν από πολύ παλιά. Στον Άγιο Σπυρίδωνα, προστάτη των υποδηματοποιών, οι Σιατιστινοί είχαν αφιερωμένη και εκκλησία. Πρόκειται για τον παλιό ναό ο οποίος ήταν στη θέση που είναι σήμερα ο ναός του Αγίου Νικαλάου και είχε κτιστεί το 1743 ως δισυπόστατος (Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνος). Σε άλλους ναούς υπάρχουν αγιογραφίες του Αγίου Σπυρίδωνα και εικόνες αφιερωμένες από τη συντεχνία των παπουτσήδων.
Τα γαλλικά αρχεία αναφέρουν δέκα εργαστήρια υποδηματοποιίας στα μέσα του 19ου αιώνα (Κ.Βακαλόπουλος, Πολιτική, κοινωνική και οικονομική δομή του πασαλικιού Μοναστηριού στα μέσα του 19ου αιώνα). Οι Σιατιστινοί παπουτσήδες κατασκεύαζαν πολλά είδη παπουτσιών. Κυρατζήδικα παπούτσια για τους κυρατζήδες, στιβάλια για τις γυναίκες, γόβες, παντόφλες κ.λπ..Για τα στιβάλια έχουμε την παρακάτω περιγραφή από τον καθηγητή Χρίστο Καπνουκάγια.: Τα παπούτσια των ήσαν τα «στιβάλια» λεγόμενα, τα οποία περιέβαλαν το πόδι αρκετά επάνω από τον ταρσόν και έκλειναν με δεσίματα..Ένας άλλος καθηγητής, ο αείμνηστος Λευτέρης Κουφογιάννης ετυμολογεί ως εξής τη λέξη στιβάλια: «στιβάλια». Από το γερμανικό ουσιαστικό der Stiefel: η μπότα, το άρβυλο.
Σήμερα στη Σιάτιστα υπάρχουν πολύ καλοί τεχνίτες που επιδιορθώνουν παπούτσια καθώς και τεχνίτες που κατασκευάζουν γούνινες παντόφλες. (Η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, δαπάνη συντεχνίας υποδηματοποιών, στο ναό του Αγίου Δημητρίου).