Cluster τυροκόµων στην Δ. Μακεδονία- Έµφαση στην ορεινή γαλακτοκοµική παραγωγή, στα ΠΟΠ προϊόντα και στη συλλογικότητα

15 Δεκέμβριος 2021
16:03

Το εισιτήριο για την πρόσβαση των τυροκομικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας στο πιάτο των Ελλήνων, αλλά και των διεθνών καταναλωτών επιχειρεί να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τις άμεσες ενέργειές της για τη δημιουργία ενός δικτύου τυροκόμων της περιοχής. Μάλιστα, η οριστική υπογραφή του συμφώνου για τη δημιουργία του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του νέου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητή στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παραγωγού τυροκομικών προϊόντων, Δρ Λάμπρου Χατζηζήση, συνάντηση με τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ενημέρωση για τα σχέδια της περιφέρειας, ενώ παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το καταστατικό για τη δημιουργία του cluster και οι προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων της περιοχής. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο Δρ Χατζηζήσης, η δημιουργία του cluster κρίνεται απαραίτητη, αφού, προκειμένου να τύχουν οι τυροκόμοι των ευεργετημάτων συμμετοχής σε προγράμματα ερευνητικά ή επενδυτικά της ΕΕ, θα πρέπει να είναι συνεργαζόμενοι, είτε με τη μορφή ομάδας παραγωγών, μιας εταιρείας, ενός δικτύου κ.λπ.

Το cluster των τυροκόμων

Ο συνεργατικός σχηματισμός, κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει τον διακριτικό τίτλο «Cheese Cluster WM». Το συγκεκριμένο cluster θα έχει τη μορφή μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και θα έχει σκοπό την προβολή, την προώθηση και την αξιοποίηση των τυροκομικών προϊόντων της περιοχής.

«Η περιφέρεια έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και αυτό που χρειάζεται είναι η πιστοποίηση των προϊόντων αυτών, η επιστημονική τεκμηρίωση και, στη συνέχεια, το κατάλληλο μάρκετινγκ, ώστε να δοθεί η υπεραξία που πρέπει στα προϊόντα μας και να τα βοηθήσουμε να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή», επισημαίνει ο Δρ Χατζηζήσης.

Τα τυροκομεία που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν τον σχηματισμό και τα οποία διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες και προδιαγραφές είναι περίπου 30 και τα περισσότερα έχουν εκφράσει την επιθυμία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου cluster. Πρώτιστη μέριμνα θα είναι να γίνεται εντός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η διαχείριση του τυρογάλακτος, όπως και η ένταξη σε προγράμματα.

«Η τυροκομία είναι δυνατή στην περιοχή μας από την άποψη του ενδιαφέροντος των τυροκόμων και του αριθμού των τυροκομείων. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό γάλακτος από τη Δυτική Μακεδονία επεξεργάζεται σε άλλες περιοχές. Ο στόχος είναι το γάλα μας να το επεξεργαζόμαστε στον τόπο μας, αυτό όμως προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των υφιστάμενων τυροκομικών μονάδων», δηλώνει ο Δρ Χατζηζήσης και προσθέτει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει οποιαδήποτε διαθέσιμη πανεπιστημιακή μελέτη υπάρχει για τα τυροκομικά προϊόντα της Δ. Μακεδονίας.

Πιστοποίηση ορεινών προϊόντων

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την πιστοποίηση των ορεινών προϊόντων. Για το θέμα αυτό, συναντήθηκε, μάλιστα, και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία των ορεινών προϊόντων και την προοπτική συνεργασίας των δύο περιφερειών.

«Με δεδομένο ότι οι δύο περιφέρειες έχουν πολλά κοινά και ομοιότητες, θα έλεγα ότι η Πίνδος μας ενώνει και ιδιαίτερα η περιοχή των Ιωαννίνων και των Γρεβενών. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση και των ορεινών προϊόντων –και γενικότερα της πιστοποίησης όσων περισσότερων προϊόντων γίνεται– αφού είναι μια διαδικασία και εισιτήριο για να μπει ένα προϊόν στις αγορές. Είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και σταδιακά θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Δρ Χατζηζήσης.

Ενημέρωση για λεβάντα και ρίγανη

 

Σε συνέχεια του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την περαιτέρω αξιοποίηση των φυτών της λεβάντας και της ρίγανης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε καλλιεργητές και ιδιοκτήτες αποστακτηρίων Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για τις ενέργειες που γίνονται στο ζήτημα αυτό. Επίσης, δόθηκαν πληροφορίες για την πιστοποίηση του αιθέριου ελαίου και του ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης ως ΠΓΕ προϊόντων, αλλά και για την παρασκευή καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών, τα οποία θα δώσουν οικονομική και αναπτυξιακή αξία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η περιφέρεια έχει εισηγηθεί την ένταξη στον Τοπικό Πόρο (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΠΔΜ) του έργου «Έρευνα αξιοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικών για την παρασκευή καινοτόμων προϊόντων και άλλων καινοτόμων εφαρμογών».

ypaithros.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι