Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
→ ο Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί την πορεία της χώρας μετά την πανδημία, μετά την οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση όλο αυτό το διάστημα.
Είναι δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση εμπόδισε τις μετακινήσεις. Μειώθηκε η παραγωγή προϊόντων στην ισχυρή βιομηχανία και παράλληλα περιορίστηκε ο τουρισμός που είναι ένα σημαντικό έσοδο για την χώρα.
Έτσι, λοιπόν, είχαμε μείωση του ΑΕΠ, όμως με βάση τον Προϋπολογισμό του 2022 στοχεύουμε στο να αυξηθεί σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα και από αυτά πριν από την πανδημία.
Ο στόχος αυτός δεν γίνεται τυχαία. Έχουμε μηνύματα από την Eurostat, όπου νούμερα του αναπτυξιακού δείκτη, σε επίπεδο τριμήνου και ενιαμήνου του ΑΕΠ, θέτει την χώρα μας στις πρώτες θέσεις. Αλλά παράλληλα ο στόχος αυτός φαίνεται ότι είναι υλοποιήσιμος και θετικός από την μέχρι τώρα πορεία και από τους χειρισμούς των επιμέρους θεμάτων.
→ Και ποιοι είναι αυτοί οι χειρισμοί; Είναι τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ που επέλεξε αυτή η Κυβέρνηση να δώσει και να στηρίξει τα νοικοκυριά, τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε η πορεία τους να είναι βιώσιμη και να μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία θα δώσει προοπτικές και στην χώρα και στην ανεργία και στις θέσεις εργασίας και βέβαια αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό.
Και με ποιο τρόπο αυτά τα 43 δισεκατομμύρια δόθηκαν στους πολίτες;
Πώς ένιωσαν οι πολίτες αυτήν τη διαφορά;
→ Καταρχήν με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είχαμε σημαντικούς τομείς, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, όπως είναι ο ΦΠΑ, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει καταργηθεί και πολλά άλλα επιμέρους τα οποία ελάφρυναν τους πολίτες και αυτό τους έκανε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της παραγωγής του έργου τους και της πορείας τους.
Σίγουρα κάθε προσφορά και κάθε διευκόλυνση μπορεί να έχει το επόμενο βήμα που θα είναι κάποια μεγαλύτερη προσφορά προς τον πολίτη. Ωστόσο, όμως, θα πρέπει και αυτήν να την αξιολογούμε με βάση τι έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ή με συγκριτικά δεδομένα του παρελθόντος. Και θα διαπιστώσουμε ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την πανδημία, δεν είναι καθόλου μικρό το επίτευγμα, το οποίο έχει γίνει και έχει διευκολύνει τον πολίτη σ’ αυτόν τον τομέα.
→ Ο Προϋπολογισμός έχει αύξηση των εσόδων που όπως φαίνεται δεν στοχεύει να γίνει μέσα από φόρους, αλλά με ανάπτυξη και με μεγαλύτερη παραγωγή έργου.
→ Έχει και αύξηση των εξόδων, η οποία βασίζεται στις ανάγκες που υπάρχουν για στήριξη του τομέα της υγείας και βέβαια στην υλοποίηση των σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίσαμε σαν Βουλή πάρα πολύ σωστά για να ισχυροποιήσουμε την χώρα μας, να βελτιώσουμε την ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι επιμέρους τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση και φαίνεται, και θέλω να αναφερθώ στο χρόνο που έχω στην ομιλία μου, είναι τέσσερις μεγάλοι τομείς.
→ Ο ένας είναι ο τομέας της υγείας. Όπως απεδείχθη από τις προβλέψεις και από την κίνηση που έγινε όλο αυτό το διάστημα δίνουμε έμφαση και τον στηρίζουμε.
• Έγιναν δώδεκα χιλιάδες προσλήψεις,
• δυο χιλιάδες μόνιμοι γιατροί,
• δύο χιλιάδες επικουρικοί και
• ο στόχος είναι να γίνουν μέσα στο ’22 άλλες έξι χιλιάδες προσλήψεις, δηλαδή ένας στους τρεις που θα προσληφθούν στο Δημόσιο θα είναι στο χώρο της υγείας.
Άρα, αποδεικνύεται ότι δίνεται έμφαση και σε συνδυασμό με το
• 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, που θα αξιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις υποδομές και τις υλικοτεχνικές υποδομές,
είναι το μεγάλο κεφάλαιο που αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας, βοηθάει τους πολίτες, τους ανθρώπους, την ανθρώπινη υγεία και σώζει τις ζωές.
→Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η ακρίβεια, η οποία πλήττει το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Η χώρα μας έρχεται, μαζί με την Ισπανία, στις πρώτες χώρες που λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες,
• μειώνοντας κατά ένα μέρος τον λογαριασμό της ΔΕΗ,
• τον λογαριασμό του φυσικού αερίου,
• αφαιρεί το κονδύλιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας από 1η Νοεμβρίου μέχρι τέλη Μαρτίου στους αγρότες και στους βιοτέχνες, βιομηχάνους που έχουν μεγάλες καταναλώσεις.
Όλες αυτές οι κινήσεις είναι προς την κατεύθυνση της βοήθειας των πολιτών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα μέσα στο Δεκέμβριο
• για τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους,
• για 250 ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο για κάθε πολίτη, ο οποίος βρίσκεται στο επίδομα ή στη σύνταξη αναπηρίας και
• το 1/3 του μισθού, όσων ασχολούνται στο χώρο της υγείας, στο ΕΚΑΒ σε οποιοδήποτε τομέα, σαν μερική αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς και του αγώνα που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα.
→ Επίσης, πρέπει να κάνουμε αναφορά και στις φοροαπαλλαγές οι οποίες ήταν σε πολλούς τομείς ιδιαίτερα σημαντικές. Θέλω να αναφερθώ
• στην απαλλαγή από τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 και
• στις δωρεές των πρώτου βαθμού συγγενών χωρίς φόρο και δίνει κι αυτό άλλη μια ώθηση στην κίνηση, στην αγοραπωλησία και γενικά στους επενδυτικούς στόχους.
→ Και τέλος θέλω να αναφερθώ στην ανεργία, σε ένα κεφάλαιο το οποίο απασχολεί το σύνολο της χώρας, γιατί πίσω από κάθε πρόβλημα αυτό είναι το ζητούμενο:
• Να βρεθεί δουλειά στους νέους και στους μεγαλύτερους, να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
• Και εδώ γίνεται μία πολύπλευρη προσπάθεια για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας.
Δεν γίνεται με συζητήσεις η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά γίνεται με μεγάλο σχέδιο και με μεγάλο πρόγραμμα σε όλους τους τομείς.
• Οι στρατηγικές επενδύσεις,
• οι εμβληματικές επενδύσεις,
• ο νόμος της δίκαιης μετάβασης,
• ο αναπτυξιακός νόμος, όπου δίνει τη δυνατότητα της εξασφάλισης κονδυλίων και της προσέλκυσης επενδυτών είναι το μεγάλο βήμα της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας.
→ Και τέλος θέλω να αναφερθώ στην περιοχή μου, την ΠΕ Κοζάνης, που το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) την ενδιαφέρει και την αφορά και να πω ότι παρακολουθώντας το από την αρχή μέχρι το τέλος και βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Κυβέρνηση τα προβλήματα και τις δυσκολίες, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για όλη τη χώρα και γενικότερα για τον Προϋπολογισμό.
• Στην περιοχή μου η ανεργία αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και ήταν σε μεγάλα ποσοστά, διότι συντελούνταν η απολιγνιτοποίηση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να μην μιλά για αυτήν για να μην έχει πολιτικό κόστος.
• Μη μιλώντας, όμως, γι’ αυτήν, δεν μπορούσες να την αναφέρεις ούτε στα ευρωπαϊκά τραπέζια και να διεκδικήσεις τα κονδύλια εκείνα που πρέπει, για να πάμε στη μετάβαση και να γίνουν άλλου είδους επενδύσεις και να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας.
Αυτό έγινε από την σημερινή Κυβέρνηση.
• Ήδη το πρόγραμμα ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε ο αντίστοιχος νόμος, ήδη διασφαλίστηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ,
• κατ’ αρχήν 1,7 δισεκατομμύρια για να δοθούν στην κίνηση της αγοράς και στη δημιουργία επενδύσεων με γρήγορους ρυθμούς και
• οι πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίες, οι οποίες θα γίνουν μέσω του ΟΑΕΔ, σηματοδοτούν το ενδιαφέρον της Κυβέρνηση για τους ανέργους.
→ Θα είμαστε δίπλα σε κάθε βήμα.
• Θα προσπαθούμε να προσελκύσουμε και να αξιοποιήσομε όλα αυτά τα δεδομένα.
• Όμως, εκείνο το οποίο ιδιαίτερα μας ικανοποιεί, είναι ότι υπάρχει μέριμνα και αποτελεσματικότητα και χάριν σε αυτή
• μπορούμε να ευελπιστούμε ότι μπορούν να γίνουν βήματα και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία θα εξασφαλίσει και όλους τους επιμέρους τομείς.
Σας ευχαριστώ.
Δεν έχω καταλάβει γιατί κάθε βουλευτής που κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει βγάζει κι ένα δελτίο τύπου… και αν την κάνει καλά έχει καλώς, όταν όμως προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις υπάρχει πρόβλημα… ωραία τα λέτε αλλά ο κόσμος πεινάει, είναι άνεργος κι έχει προβλήματα… τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ …
ρε βικυ ποιο κοινωνικο προσημο εχει ο προυπολογισμος της κυβερνηση σας απο την στιγμη που εχετε ισοπεδωσει καθε εννοια δικαιου και κοβετε τα δωρα ακομα και απο τα επιδοματα ανεργειας,ελεος
Αμα μιλανε οι αριστοι και αριστες για αναπτυξη καλα κρασια
να περιμενουμε κι αλλα λουκετα κι ακομα χειροτερες μερες απ αυτες που ηδη ζουμε επι των ημερων τους 2,5 χρονια τωρα