Την ώρα που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις αρχικές της εκτιμήσεις και παραδέχεται ότι οι ακριβές τιμές της ενέργειας ήρθαν για να μείνουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, αυξάνονται οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδος που ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η ενεργειακή μετάβαση και ζητούν αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε 3 προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης. “Πρέπει να δοθεί παράταση στη ζωή των βιώσιμων με τα σημερινά δεδομένα (λιγνιτικών) μονάδων γιατί οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου είναι τόσο μεγάλες ώστε σήμερα ακόμη και μετά το κόστος των ρύπων η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι φθηνότερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο” τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ακόμη και η ΓΔ Ενέργειας της Ε.Ε. εκτιμά ότι η παρούσα κρίση μπορεί να κρατήσει 2 ή 3 χρόνια. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν δύο μήνες έλεγαν ότι προσδοκούν αποκλιμάκωση των τιμών την άνοιξη. Τους καλοσωρίζουμε στην πραγματικότητα, ανέφερε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι “γι᾽ αυτό θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές . Γιαυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων” υπογράμμισε ο κ. Βολουδάκης, σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο ο λιγνίτης βοηθά ώστε να μειώνεται κάπως το κόστος
Σύμφωνα με τον ίδιο οι λιγνιτικές μονάδες που είναι ανταγωνιστικές και διαθέτουν υψηλά περιβαλλοντικά standards όπως η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη στη Φλώρινα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν με λιγνίτη τουλάχιστον έως ότου θα είναι εφικτή η αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση της ενέργειας από ΑΠΕ.
Οι άλλες δύο προτάσεις του κ. Βολουδακη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι:
Καταρχάς η Ε.Ε. να διανείμει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη δωρεάν δικαιώματα ρύπων από το στρατηγικό απόθεμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και άνθρακα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτό το μέτρο στο οπλοστάσιο πολιτικής της ΕΕ και να μη χρησιμοποιείται.
Επιπλέον, να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς.
Όπως τόνισε ο κ. Βολουδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί ένας δογματισμός όσον αφορά στην πράσινη συμφωνία, η οποία αντιμετωπίζεται ως ιερή αγελάδα, που παραμένει στο απυρόβλητο του δημοσίου διαλόγου. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ως έχει: η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς της διεθνούς κοινότητας για την κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 και με τους ενδιάμεσους στόχους της ΕΕ έως το 2030.
Όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς ρύπους και χωρίς ανθρώπινη επιβάρυνση, δεν είναι δυνατόν όμως να γίνονται σχεδιασμοί χωρίς δυνατότητα προσαρμογής στα κάθε φορά ισχύοντα δεδομένα, κατέληξε ο κ. Βολουδάκης.
capital.gr
Μάλλον ο βολουδακης δεν παρακολουθεί τις τιμές του ρεύματος σε σχέση με το μίγμα πηγών παραγωγής . Αν δει ότι τις μέρες που έχουμε υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μιγμα έχουμε χαμηλές τιμές , σε αντίθεση με όταν έχουμε υψηλή συμμετοχή λιγνιτικων μονάδων στο μίγμα έχουμε και υψηλή τιμή. Όσο για την απολιγνιτοποιηση μέχρι στιγμής καμία λιγνιτικη μονάδα δεν έχει βγει εκτός συστήματος ,(ο ΑΗΣ Καρδιάς σταμάτησε επι συριζα επειδή εξαντλήθηκαν οι ώρες λειτουργίας του), .όσο για την μονάδα Πτολεμαϊδα 5 ….ακόμα δεν μπήκε στο σύστημα ,για ποια συνεχεια μιλάει ο βουλευτής.
Για την Μελίτη , δεν υπάρχει ορυχείο λιγνίτη , περιμένουμε από τους ιδιώτες και από τα Σκόπια.
Ούτε εσύ κατάλαβες πως εννοεί το αέριο και την εξάρτηση της χώρας, τα ΑΠΕ δεν μπορούν να κρατήσουν το σύστημα.
Η συμμετοχή του λιγνίτη στο σύστημα είναι 6-8 % , αυτό κρατά το σύστημα . Έλεος με τα παραμύθια .
Κι όταν δεν έχουμε συμμετοχή ΑΠΕ τι θα γίνει θα δουλεύουν οι Μυτιληναίος και κοπελουζος με επιδοτούμενη τιμή και η ΔΕΗ πουθενά;άστα φίλε μου 2 χρόνια δεν κάναν τίποτα εκτός από ανεργία απολύσεις και φτώχεια στην περιοχή μας
Οι ΑΠΕ έχουν μεγαλυτερη συμμετοχή από το φυσικό αέριο μάλλον δεν παρακολουθείς το μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά αν γνωρίζεις η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια παράγει μόνο το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας ,πάντα έκανε εισαγωγές και η ΔΕΗ και οι ιδιώτες . Τι δε πειράζει αν δουλεύουν ο μητιληναιος και τα ΕΛΠΕ κλπ ; Καλύτερα ήταν που περναμε από Τουρκία , Βουλγαρία. Κλπ;
Ότι να ναι λες.Μια χαρά τα λέει ο Βολουδάκης.Οιδικοι μας που να βγάλουν κουβέντα τα κοτόπουλα
Ας το πάρουμε από την αρχή εάν αφαιρεθεί ο φόρος των ρύπων ο λιγνίτης θα είνα βιώσιμη λύση καθως εσύ και εγώ κτλπ θα πληρώνουμε ακόμα πιο φθηνό ρεύμα και από τις ΑΠΕ
Οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας ακούν! Οι άρχοντες τού α’βαθμου και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης ακούν, βλέπουν ή έχουν πάθει φωτοβολταϊκό δαιμόνιο! Κρίμα βουλευτές από άλλες περιφέρειες νά μιλούν να λένε την ορθή άποψη τους και οι δικοί μας εδώ νά έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό. Κρίμα…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ Η ΛΙΓΝΙΤΙΚΕς ΜΟΝΑΔΕς ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕς ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΕΛΛΗΝΑς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕς ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 2-3ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ