Η γιορτή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, προστάτου των καλλιεργητών της γης και των κτηνοτρόφων, στους Ι. Ναούς της Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

2 Φεβρουαρίου 2022
19:23

 

Από όλους τους Ι. Ενοριακούς Ναούς της Α.Π.Β. (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού, Γενέσιον της Θεοτόκου Πλατανορρεύματος, Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου, Άγιο Νικόλαο Παλαιογρατσάνου, Άγιο Νικόλαο Καταφυγίου, Κοίμηση της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής, Αγία Παρασκευή Πολυφύτου, Αγίους Πέτρο και Παύλο Ίμερας, Προφήτη Ηλία Αύρας, Άγιο Γεώργιο Νεράιδας, Παμμέγιστους Ταξιάρχες Βαθυλάκκου, Άγιο Γεώργιο Μεσιανής, Άγιο Αθανάσιο Κουβουκλίων, Κοίμηση της Θεοτόκου Ροδίτη, Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη Λευκάρων, Άγιο Διονύσιο Βελβεντού) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, γιορτάστηκε (1-2-2022) ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων, προστάτης των καλλιεργητών της γης και των κτηνοτρόφων.

Παντού και σε όλες τις εκδηλώσεις τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Όπου υπήρξε η δυνατότητα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μικρός Αγιασμός με την προσθήκη των ειδικών Ευχών (Εις κήπους, αμπελώνας και χωράφια, του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος. Μικρόν Ευχολόγιον, έκδοσις της Α.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2007, σελ. 353-357), διαβάστηκαν αρτοκλασίες και κόλλυβα εις μνήμη εορταζόμενου Αγίου, προσφέρθηκαν εορταστικά κεράσματα στο εκκλησίασμα.

Αλλά και όπου δεν υπήρξε η δυνατότητα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, ωστόσο η δυνατότητα παροχής της ευλογίας του Αγίου Τρύφωνα και της Εκκλησίας εν γένει παραμένει – παρά τις όποιες αντιξοότητες – ανοιχτή και μεταδοτική στην κτίση.

Είναι ωσάν και να αυτο-λειτουργούνται αυτοί οι παλιοί ιστορικοί Ναοί. Ακόμα και μέσα από τα χαλάσματα βγαίνει – σαν και μέσα από ιερά λείψανα Αγίων – η χάρη και η ευλογία του Θεού.

‘’Αγίω Πνεύματι, αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα, άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’. (Τροπάριο του Όρθρου σε Δεσποτικές και Θεομητορικές γιορτές και σε μνήμες εορταζόμενων Αγίων). Οι φορές που έχει ψαλεί αυτό το τροπάριο σ’ αυτούς τους ιστορικούς Ναούς είναι τόσες, που ο ήχος των απλών ψαλτών είναι εκεί, το άρωμά του δε χάνεται. Συνεχίζει να αρδεύει ‘’ άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’.

Την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μετέφερε από τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό (όπου προσήλθαν και αρκετοί νέοι αγρότες – ροδακινοπαραγωγοί) ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ.

Από τον Αγιασμό αυτόν παίρνουν οι πιστοί για ραντισμό των χωραφιών και των ζωντανών στα ποιμνιοστάσιά τους.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος, 2-2-2022

Ένα σχόλιο

  • Ευλογείτε. Από όλα τα παραπάνω χωριά πόσα δεν έχουν ιερέα; πόσοι στερούνται ζωντανούς ναούς; κι όμως όλα θα μπορούσαν να λειτουργούνταν αν επιμεριστουν στους ιερείς κι ο καθένας σ αυτά τα χωριά που του αναλογούν τρέξει με προθυμία, αγάπη, ακόμη και υποχρέωση να λειτουργήσει τους στερημενους κατοίκους μια καθημερινή. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Λειτουργούνται μόνοι οι ναοί αλλά όχι δεν λειτουργούνται μόνοι οι κάτοικοι. Ο άνθρωπος θέλει Θ. Λειτουργία. Υπολογίστε τους ως πρόσωπα κι όχι ως αριθμούς που αν είναι μικροί δεν έχουν αξία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.