Παρά τις δυσκολίες από τη νυχτερινή (1η προς 2α Φεβρουαρίου) χιονόπτωση, η εκδήλωση με λειτουργικό, ποιητικό, αφηγηματικό και μουσικό περιεχόμενο: “Από την Υπαπαντή του Χριστού στην προσωπική μας υπαπαντή – νηπιακό σαραντισμό μας”, έγινε στο Βελβεντό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (2-2-2022) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου.
Η πρόσβαση στο Ναό τις πρωινές ώρες που έγινε η εκδήλωση, παρά τη νυχτερινή χιονόπτωση, ήταν δυνατή. Τα εκχιονιστικά του Δήμου Βελβεντού και Κοινότητας Βελβεντού είχαν καθαρίσει τους δρόμους, κάνοντας βατή την προσέλευση των πιστών στο Ναό.
Θέματα εκδήλωσης:
α. Λειτουργικό: Τέλεση Θείας Λειτουργίας για τη γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.
β. Ποιητικό: Ανάγνωση (Γιώργος Σεραφείμ) Κοντακίου, Υπακοής, Μεγαλυναρίων και Συναξαρίου από το Μηναίον.
γ. Αφηγηματικό (π. Κ.): Η ιστορικότητα της Υπαπαντής και η θεολογικής της προέκταση. Από την Υπαπαντή του Χριστού – Βρέφους στην προσωπική μας υπαπαντή – βρεφικό σαραντισμό μας.
δ. Μουσικό: Ψαλτική απόδοση από τον Βυζαντινό χορό του Ι. Ναού (μαθητών της Σχολής Εκκλησιαστικής – Βυζαντινής Μουσικής “Διονύσιος Ψαριανός” της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης), Μεγαλυναρίων της Υπαπαντής ‘’Ακατάληπτον εστί το τελούμενον εν σοι’’ και του Ειρμού της Θ’ Ωδής ‘’Εν νόμω σκιά και γράμματι’’ σε ήχο γ’.
Περίληψη από την αφήγηση.
Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου.
Υπαπαντή: από το ρήμα υπαντώ = εξέρχομαι εις συντάντηση κάποιου.
Σαράντα ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού η Παναγία (η Θεοτόκος Μαρία) με τον μνήστορα Ιωσήφ έφεραν το Βρέφος – Ιησού στο Ναό.
Στην είσοδο του Ναού, το πήρε στην αγκαλιά του ο Πρεσβύτης Συμεών και το έφερε μέσα στο Ναό.
“Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, ….”, είπε προσευχόμενος ο Συμεών.
Δώρο Θεού το παιδί στους γονείς. Οι γονείς αντιπροσφέρουν το παιδί τους στο Θεό, ως πράξη ευγνωμοσύνης για τη δωρεά Του.
Σήμερα γιορτάζει ο καθένας τον προσωπικό του σαραντισμό – πρώτο εκκλησιασμό.
Την οδήγησή του, 40 ημερών βρέφος, από τους γονείς του στο Ναό, την υποδοχή και την ανάληψη στην αγκαλιά, με το πετραχήλι, του παπά, την οδήγηση και παράδοσή του στον Τριαδικό Θεό. ‘’Το τεχθέν παιδίον, ευλόγησον, αύξησον, αγίασον, συνέτισον, σωφρόνισον, καλοφρόνησον, ότι συ παρήγαγες αυτό, και έδειξας αυτώ το φως το αισθητόν, ίνα και του νοητού καταξιωθή φωτός..’’.
Είμαστε (και γι’ αυτό το λόγο) ευγνώμονες διά βίου στους γονείς μας.
Είμαστε δώρο Θεού. Μέσα στην αγάπη Του, την κοινωνία Του και την ελευθερία Του.
Στον δικό μου σαραντισμό (23-1-1953) ο απλούς, συμπαθέστατος και καλλίφωνος παπα-Στέφανος Κάντζιος (εφημέριος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού) με υπο-δέχτηκε από την αγκαλιά της μάνας μου στο Νάρθηκα, με εισήγαγε στο Ναό λέγοντας το ‘’Εκκλησιάζεται ο δούλος του Θεού’’ και με παρέδωσε εντός του ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, στο Θεό, διαβάζοντας και τις ανάλογες Ευχές του Σαραντισμού. Τους (γονείς μου και παπα-Στέφανο, που με σαράντισε και με βάπτισε) ευγνωμονώ. Και προσεύχομαι γι’ αυτούς.
Στο 46ο έτος της ιεροσύνης μου (Γαλλία, Αιανή, Βελβεντό) ο Θεός με αξίωσε να έχω σαραντίσει εκατοντάδες παιδιά. Μέσα σ’ αυτά τα παιδιά μου και τα εγγονάκια μου.
‘’Ο Χριστός διά πρεσβειών της Παναγίας, της Θεοτόκου Μαρίας, να τα χαρίζει (και όλα τα παιδιά του κόσμου) υγεία ψυχής και σώματος μέσα στη χάρη Του και την ευλογία Του’’, είπε ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ., μεταφέροντας την ευλογία σε όλους (παρόντες και απόντες) του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Αμήν.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
4-2-2022