Περισσότερα από 12000 στρέμματα, που είναι χαρακτηρισμένα ως βοσκότοποι, παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους στην περιοχή του Ασκίου, της Γαλατινής και της Εράτυρας για να κατασκευαστούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, για πράσινες κερδοφόρες επενδύσεις. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα δραματικές για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, και όχι μόνο, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους.
Αποτελεί πρόκληση ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις σκοπεύουν να γίνουν σε περιοχή Natura, όπως και ότι μεθοδικά υπήρξε κατάτμηση των επενδύσεων για να αποσπάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους για την δρομολόγηση των έργων αυτών.
Η πολιτική της “πράσινης ενέργειας” που τάχα θα βγάλει το λαό μας από την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει, έχει οδηγήσει ήδη πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας στην καταστροφή από τη δημιουργία των διάφορων πάρκων, αφού χάνονται χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπων.
Υπάρχει πείρα από προηγούμενες παρόμοιες επενδύσεις. Πίσω από τις διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενάργειας (ΑΠΕ) κρύβεται η προκλητική κρατική στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Λίγες και κακοπληρωμένες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν στην φάση της κατασκευής με κύριο στοιχείο αυτό της εντατικοποίησης της εργασίας και μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτές που θα διατηρηθούν σε φάση λειτουργίας αυτών των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Από την άλλη οι εξαγγελίες όχι μόνο της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , πως με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πράσινη μετάβαση θα έχουμε φθηνό ρεύμα, καταρρέουν από την σημερινή τραγική πραγματικότητα που βιώνει ο λαός με της μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Η επέκταση των ΑΠΕ, και ειδικά των μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είτε χορτολιβαδικές εκτάσεις παραδίδονται στα μονοπώλια. Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής (χλωρίδα – πανίδα) μέσα από τις παρεμβάσεις όπως διάνοιξη δρόμων – ασφαλτοστρώσεις κλπ. Δίκαια αντιδρούνε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αφού περιορίζεται δραστικά έκταση των βοσκότοπων μειώνοντας δραματικά και τις επιδοτήσεις που στήριζαν το εισόδημα τους, τους οδηγούν έτσι σε αφανισμό.
Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή.
Υποκριτική είναι στάση της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που παρά τις επιμέρους διαφοροποίησης ,συμφωνούν με την πολιτική της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των κομμάτων που τους στηρίζουν .
Καλούμε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί και να εμποδίσει την παράδοση των εκτάσεων στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.