Tην ανάπτυξη κατά προτεραιότητα τριών νέων επιχειρηματικών πάρκων σε Νέα Νικόπολη, Αναρράχη και Μεράς Αμυνταίου, υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προτείνει η μελέτη που παρουσίασε η εταιρεία REDEPLAN, για λογαριασμό της Περιφέρειας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μια μελέτη που, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, προέκυψε μετά το οριστικό ναυάγιο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Περιφέρειας και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για τα επιχειρηματικά πάρκα σε Κοζάνη και Φλώρινα, που είχε οδηγήσει τον κ. Κασαπίδη να ζητήσει την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ από τις Βιομηχανικές Περιοχές Κοζάνης και Φλωρινας.
Όταν φάνηκε πως δεν θα βρεθεί λύση η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ανέθεσε μελέτη για την οριοθέτηση νέων βιομηχανικών περιοχών στην εταιρεία REDEPLAN.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως περιφερειακή αρχή είναι η έλλειψη οργανωμένων χώρων υποδοχής επενδύσεων, ειδικά μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις με τον Αναπτυξιακό Νόμο» ανέφερε ο Γιώργος Κασαπίδης σημειώνοντας πως με τις ΒΙΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας υπήρχε απόλυτη στασιμότητα για αυτό και επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, προσθέτοντας πως η Δυτική Μακεδονία στέλνει το μήνυμα πως έχει χώρους για επενδύσεις και είναι φιλόξενη στους επενδυτές.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο Μανώλης Μπαλτάς Αντ/δρος & Δ/νων Σύμβουλος της REDEPLAN, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σημασία των επιχειρηματικών πάρκων για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε σε 14 περιοχές που διερευνήθηκαν και οι οποίες είναι:
- Βατερό (Κοζάνη)
- Μελίσσια (Κοζάνη)
- Στρατόπεδο Λασσάνη (Κοζάνη)
- Στρατόπεδο Ν. Νικόπολης (Κοζάνη)
- Αναρράχη (Κοζάνη)
- Μικρόκαστρο (Κοζάνη)
- Ασβεστόπετρα (Κοζάνη)
- ΒΙΟΠΑ Γρεβενών (Γρεβενά)
- Α. Άνεμος (Γρεβενά)
- Αγ. Παντελεήμονας (Γρεβενά)
- Πλησίον Αμμοχωρίου (Φλώρινα)
- Σιταριά (Φλώρινα)
- Μεράς Αμυνταίου (Φλώρινα)
- Δισπηλιό (Καστοριά)
Για τις περιοχές αυτές εξετάστηκαν μια σειρά από παραμέτρους και οι δυνατότητες χωροθέτησης πάρκων, που είχε ως αποτέλεσμα την παρακάτω αξιολόγηση.
ΠΕ Κοζάνης
- Βατερό
- Νικόπολη
- Ασβεστόπετρα
- Αναρράχη
ΠΕ Γρεβενών
- ΒΙΟΠΑ Γρεβενών
ΠΕ Φλώρινας
- Σιταριά
- Μεράς
ΠΕ Καστοριάς
- Δισπηλιό
Οι 8 επιλεγείσες περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν 532 επιχειρήσεις ενώ σε προτεραιότητα τίθεται η ανάπτυξη τριών πάρκων σε Νικόπολη, Αναρράχη και Μεράς Αμυνταίου, προϋπολογισμού 20εκ. ευρώ μέσω της ίδρυσης από την Περιφέρεια Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων.
Σύμφωνα με τους μελετητές η ανάπτυξη των πάρκων μπορεί να γίνει εντός της επόμενης τριετίας.
ΠΗΓΗ xronos-kozanis.gr
Πεταμένες παραδες
Καντε κατι σωστο και ολοκληρωμένο ρε παιδια πρωτα
Έλεος με την εμμονή του καινούριοθ
Εάν περιμένουμε άλλη μια τριετία μέχρι τότε θα έχουν φύγει από την περιοχή στο εξωτερικό χιλιάδες νέοι.
Θα μας αποτρελάνει ο Κασαπίδης: μετά την απολιγνιτοποίηση, το καλύτερο βιομηχανικό οικόπεδο των Βαλκανίων κι ένα απ’ τα καλύτερα στον κόσμο είναι οι εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων! Με όλες τις υποδομές έτοιμες και καθαρά από αρχαία. Τι δουλειά έχει να τρέχει να δεσμεύει κι άλλες εκτάσεις και μάλιστα σε περιοχές που δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή; Υπάρχει κανείς σώφρων στην Πριφέρεια;