Επικαιροποίηση των Επιπτώσεων της Απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία με  Ορίζοντα το 2028 (γράφουν Δημήτρης Σωτηρόπουλος και Ευάγγελος Καρλόπουλος)

15 Φεβρουαρίου 2022
09:30

 

Η πρόσφατη ανακοίνωση από την πλευρά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής των Περιφερειακών Λογαριασμών για τα έτη 2012-2019, μας οδήγησε στην άμεση επικαιροποίηση της μελέτης των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, με όρους απώλειας εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν συνοπτικά ως ακολούθως:

  • Η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας κινείται σε πτωτική πορεία και με τάση επιβεβαίωσης του πλέον αρνητικού σεναρίου.

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο 2018-2019 όλες ανεξαιρέτως οι Περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και μόνον η Δυτική Μακεδονία κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 8,8%, οι αιτίες της πτωτικής πορείας σχετίζονται προφανώς με ενδοπεριφερειακές, δομικές αδυναμίες και διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες.

  • Για να ξαναδημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν  από το 2013 μέχρι σήμερα, θα απαιτηθεί μια αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 23% πάνω από τα επίπεδα του 2013. Δεδομένου όμως ότι το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας βαίνει έκτοτε συνεχώς πτωτικά, οι προβλεπόμενοι οικονομικοί πόροι των ταμείων Δίκαιης Μετάβασης ενδεχομένως να μην επαρκούν και πιθανώς να απαιτηθεί μια τεκμηριωμένη αναθεώρησή τους.

  • Δεδομένου ότι από το 2013 δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις ανάσχεσης των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης, ο μέσος πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας απώλεσε σημαντικό μέρος των εισοδημάτων του σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα μόνο για το 2019 να έχει απωλέσει περίπου 4.500 ευρώ.

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο 2015-2020 ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 11.750 κατοίκους καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης πανελλαδικά, η δημογραφική συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας και η απώλεια ενεργού πληθυσμού (που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την περιοχή), αναδύεται σε εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα. Η άμεση εφαρμογή στρατηγικών OASIS, προτείνεται ως μια δόκιμη διαδικασία προσέγγισης από την πλευρά των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Επισυνάπτεται σύντομη εκδοχή της επικαιροποιημένης μελέτης.

 

Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Χημικός Μηχανικός, MSc

Ευάγγελος Καρλόπουλος

Χημικός Μηχανικός, MSc

 

           

3 σχόλια

  • Χρήσιμες επισημάνσεις από δύο πολύ καλούς επιστήμονες όμως όλα αυτά φαίνονται και δια γυμνού οφθαλμού θα ήταν όμως πιο χρήσιμες εάν υπήρχαν και ορισμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση και όχι απλές ευχές. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της περιοχής δίνει περιφέρεια βουλευτές κυβέρνηση Δεν φαίνεται να έχει κανένα απολύτως σχέδιο και η περιοχή προχωράει με ταχύτατα βήματα στην οικονομική και πληθυσμιακή κατάρρευση.

  • “οι προβλεπόμενοι οικονομικοί πόροι των ταμείων Δίκαιης Μετάβασης” δεν είναι για τους Δυτικομακεδόνες”! Προορίζονται να ξεκοκαλιστούν απ’ τις “εμβληματικές” επενδύσεις που προωθεί στην περιοχή η κυβέρνηση, με μπροστάρη της τον Κασαπίδη, για λογαριασμό των Γερμανών. Θέλετε θέσεις εργασίας; Έχει στις φάμπρικες της Γερμανίας!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.