Μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μπορεί να προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου για τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα.
Οι δηλώσεις Πιτσιόρλα, με τις οποίες ουσιαστικά κατέστησε σαφή την κυβερνητική θέση ότι η συμφωνία της ΔΕΗ με την CMEC δεν μπορεί να προχωρήσει, επιβεβαιώνουν επί της ουσίας το χθεσινό ρεπορτάζ του energypress, που αναδείκνυε τα εμπόδια που βάζουν οι Βρυξέλλες στην ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια.
Ο κ. Πιτσιόρλας διασαφήνισε ότι το έργο για τη νέα μονάδα στη Μελίτη, όπως και κάθε άλλο έργο με στόχο την αναβάθμιση, την πώληση ή την κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση αλλά μόνο μετά από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι «αδειάζει» τις πρωτοβουλίες Παναγιωτάκη, υπό το φόβο ευρωπαϊκών αντιδράσεων. Πάντως, ο κ. Πιτσιόρλας έσπευσε να τονίσει ότι το… άδεισμα της ΔΕΗ για τη συμφωνία της με την CMEC για τη Μελίτη, δεν σηματοδοτεί «αλλαγή στάσης» της κυβέρνησης η οποία επιθυμεί διακαώς να εδραιώσει την οικονομική συνεργασία με την Κίνα.
Οι δηλώσεις Πιτσιόρλα έρχονται σε συνέχεια της παλαιότερης ανακοίνωσης Σταθάκη περί εκ νέου προκήρυξης του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ. Δίχως όμως το συγκεκριμένο ορυχείο της Βεύης, η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC για τη Μελίτη είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο…
Ο προβληματισμός αυτός για τα εμπόδια που θα έβαζαν οι Βρυξέλλες, εξηγεί ίσως και το γιατί η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν συναντήθηκε με την κινεζική CMEC κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, ενώ είχε αντίστοιχες συναντήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ΔΕΗ είχε σπεύσει να βγάλει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του προέδρου της με τον ομόλογό του της CMEC, στην οποία σημείωνε ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο για τη Μελίτη, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο σχέδιο «απομένουν να διευκρινιστούν κάποια τελευταία ζητήματα».
Όπως φαίνεται, όμως, το πρώτο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν υπάρχουν οι παραμικρές πιθανότητες να προχωρήσει πλέον το σχέδιο, αφού η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων Πιτσιόρλα (και στο βαθμό που οι δηλώσεις Πιτσιόρλα εκφράζουν συνολικά την κυβέρνηση), δείχνει να κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη ΔΕΗ.
energypress.gr
Ααααα, οι Βρυξέλλες φταίνε …
Θα μας εξηγήσει ποτέ κανείς από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους περίοικους συνδικαλιστές με τί κριτήρια επιλέχτηκαν οι Κινέζοι???
Γιατί αν το βλέπω σωστά δεν βάζουν συνέταιρο στο σπίτι τους αλλά στη δημόσια περιουσία….