Η επιστράτευση των λιγνιτικών έχει πολλές χρησιμότητες – Την ανηφόρα και πάλι οι τιμές των CO2

15 Μαρτίου 2022
07:09

Με ελαφρώς διαφοροποιημένη θέση ως προς την χρήση των λιγνιτικών μονάδων από την ΔΕΗ, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε «η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις λιγνιτικές μονάδες της όταν κρίνει ότι την συμφέρει». Η  θέση του αυτή προσθέτει μια ακόμη παράμετρο, σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ότι η χρήση των λιγνιτικών μονάδων τις πρώτες ημέρες του μήνα δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά για λόγους επάρκειας, εν αναμονή προγραμματισμένου φορτίου LNG στη Ρεβυθούσα.

Η επιστράτευση των λιγνιτικών

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ «οι λιγνιτικές μονάδες χρειάστηκε να επιστρατευθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της γενικότερης κρίσης που αυτή προκάλεσε». Μάλιστα στην συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Σκρέκας σημείωνε πως είναι προφανές, ότι λιγνιτικές μονάδες λειτούργησαν προσωρινά και εκτάκτως έπειτα από εντολή των αρμοδίων φορέων ως στρατηγική εφεδρεία για την διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους.

Πάντως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ΔΕΗ τις τελευταίες κρίνει ότι τη συμφέρει η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αφού η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 16%.  Για παράδειγμα σήμερα, που η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει διαμορφωθεί στα 298,71 €/MWh, μειωμένη κατά 6,44% σε σχέση με χθες, η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 16,54% του μείγματος, του φυσικού αερίου στο 43,15% και των ΑΠΕ στο 23,08%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 μετά το άλμα στα 96,93 €/τόνο στις 8 Φεβρουαρίου, έπεσαν στα 58,3 €/τόνο στις 7 Μαρτίου για να αυξηθούν και πάλι στις 11 Μαρτίου στα 76,76 €/τόνο.

Η χρήση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης όλο το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί την ταχεία απολιγνιτοποίηση άκριτα και χωρίς σχέδιο και την κυβέρνηση να ανταπαντά πως η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010 και ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε στο μισό την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μεταξύ των ετών 2015 και 2019.

Κλειεδί η διείσδυση των ΑΠΕ για την πτώση των τιμών

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στην βασική πολιτική της για διακοπή της χρήσης του λιγνίτη έως το 2028 κάτι το οποίο επανέλαβε χθες και ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας πως οι τιμές σήμερα θα μπορούσε να ήταν πολύ χαμηλότερες εάν είχαμε μεγαλύτερη διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ο κ. Σκρέκας με σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του έχει υποστηρίξει ότι η παραγωγή από λιγνίτη είναι ακριβή λόγω του φόρο άνθρακα που έχε επιβάλει η Ευρώπη. Όπως λέει το μεταβλητό κόστος των τριών από τα έξι λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν μεταβλητό κόστος από 193 έως 215 €/MWh. Η θέση αυτή αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης και με τη ΓΕΝΟΠ, αφού ο πρόεδρος της Γιώργος Αδαμίδης υποστηρίζει ότι ο λιγνίτης την περίοδο αυτή, είναι πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο.

Στη χθεσινή συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σκρέκας κατέληξε σημειώνοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν σταμάτησε ποτέ και ότι όταν ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός η ΔΕΗ λειτουργεί τις μονάδες της .

www.worldenergynews.gr

2 σχόλια

 • Αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε με την βίαια απολιγνητοποίηση, θα πρέπει να πληρωθεί με κάθε τρόπο.
  Μπορεί να τινάξει την κοινωνία στον αέρα.

 • Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν
  Κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ευρώπη ( Ρωσίας εναντίον Ουκρανίας) θα τελειώσει και θα επέλθει κάποια σχετική ισορροπία στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το παράδειγμα αυτής της διένεξης μας έδειξε ξεκάθαρα πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξαναβρεθούμε σε αυτή τη δεινή θέση ή και ακόμη χειρότερα
  Τα ορυχεία του λιγνίτη της Χώρας μας έως ότου βρεθεί άλλο ισοδύναμο εγχώριο προϊόν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα χωρίς ρύπους, πρέπει και οφείλουμε σαν χώρα να τα κρατήσουμε ανοιχτά και τις λειτουργίες των σταθμών μας να τις θεραπεύσουμε, να τις προσαρμόσουμε, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την παρουσία του προβλεπόμενου εξειδικευμένου προσωπικού. • Νο 6κ: Το Κράτος είναι ασφαλές όταν έχει δικές του πηγές ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια; (17-10-2020) ο 6ξ: O Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς στην Δυτική Μακεδονία έκλεισε. Η Πρόοδος και η Ανάπτυξη έρχεται; (15-6-2021)
  Ένα ορυχείο όταν παύσει να χρησιμοποιείται χρειάζεται εκατομμύρια ευρώ για να αρχίσει και πάλι η εξόρυξη σε αυτό και απαιτεί και χρόνο, κάτι που ίσως αν τα εγκαταλείψουμε τελείως σε μια κρίσιμη στιγμή να μην τα έχουμε για την επαναλειτουργία τους. Συγχρόνως όποιο Ορυχείο τελειώνει πρέπει να το επαναφέρουμε στην φυσική προηγούμενη κατάσταση του, με τις προβλεπόμενες επιστημονικές μεθόδους : Νο 6γ: ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (20-5-2019) πριν το χρησιμοποιήσουμε για άλλες χρήσεις !!!!!!!! Τις οποίες πρέπει να τις διαχειρίζεται Νομικό Πρόσωπο από εκπροσώπους των Τοπικών Φορέων με έδρα την Δυτική Μακεδονία : • Νο 6λ: Προτάσεις για την άμεση ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας κατά την μεταλιγνιτική εποχή (6-11-2020) .
  Τις παραπάνω προτάσεις μας αξιολογεί το Ευρωκοινοβούλιο και τις ανάρτησε στην επίσημη Ιστοσελίδα του. Ελάτε να πάμε όλοι μαζί

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.