Αύξηση 43% στην εξόρυξη λιγνίτη για να δουλέψουν στο φουλ οι μονάδες – Το σχέδιο της ΔΕΗ στο σενάριο διακοπής του ρωσικού αερίου

5 Απριλίου 2022
09:13

Δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη ακόμη και στα 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα, έχει η ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες της χώρας απέναντι στο σενάριο διακοπής προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Αποτελεί μια επιπλέον κίνηση εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει πράξη τις απειλές του και κόψει τις ροές, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια θα είναι σε θέση να καλύψει το τεράστιο κενό που θα προκληθεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί και τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΝ, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλεπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ΔΕΗ να επιταχύνει μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες: Προϋπόθεση, μια λιγνιτική παραγωγή της τάξης των 15 εκατ. τόνων ετησίως, δηλαδή μια αύξηση κατά 43%. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαζευτεί πολύ περισσότερος λιγνίτης στις αυλές των συνολικά 7 εργοστασίων της ΔΕΗ, δηλαδή των πέντε του Αγ. Δημητρίου, της μονάδας στη Μελίτη και εκείνης στη Μεγαλόπολη.

Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες το αναθεωρημένο ετήσιο πλάνο εξόρυξης της επιχείρησης για το οποίο ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα στα δύο βασικά ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής. Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5, της οποίας η μεν δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, η δε, εμπορική, τον Οκτώβριο.

Στόχος του ετήσιου πλάνου είναι η ποσότητα λιγνίτη να αυξηθεί :

  • Αγ. Δημήτριος: Από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους στους 1,75 εκατ. τόνους στην αυλή των πέντε μονάδων του συγκροτήματος.
  • Μελίτη: Από τους 220.000 τόνους στους 300.000 τόνους μέχρι τα τέλη Απριλίου, με βασικό τροφοδότη τα ορυχεία Αχλάδας.
  • Μεγαλόπολη: Από τους 270.000 τόνους, στους 500.000 τόνους.

Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται εφικτοί. Σύμφωνα με το πλάνο, εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από τις παραπάνω ποσότητες, τότε μετά τις 30 Απριλίου αυτό θα πρέπει να αναπληρωθεί. Αν πάλι δεν συμβεί το απευκταίο, και δεν διακοπούν οι ρωσικές ροές αερίου, τότε πολύ απλά οι ποσότητες αυτές δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και οι επτά μονάδες της ΔΕΗ απαιτηθεί να λειτουργήσουν στο φουλ, και πάλι θα πρόκειται για μια καθαρά εμβαλωματική λύση. Οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό του ρωσικού αερίου. Στο ερώτημα, γιατί τότε δεν αυξάνεται περαιτέρω η παραγωγή λιγνίτη, η απάντηση πολύ απλά είναι ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Τα υπολειτουργούντα εδώ και χρόνια ορυχεία θα ανεβάσουν ταχύτητες, παροπλισμένος εξοπλισμός θα τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο οι δυνατότητες παραγωγής λιγνίτη είναι πεπερασμένες. Τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη περίπτωση, δεν μιλάμε για την επιστροφη του λιγνίτη, το ενεργειακό δόγμα της χώρας δεν αλλάζει και τον τόνο στην Δ.Μακεδονία θα δίνουν από εδώ και πέρα οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Στο θέμα θα αναφερθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στην συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν το ενεργειακό κόστος και θα στείλει το μήνυμα ότι η κατασκευή και λειτουργία έργων τέτοιες κλίμακας δείχνει τον δρόμο του ενεργειακού μοντέλου που θα ακολουθήσει η χώρα σε μια συγκυρία εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

energypress.gr

9 σχόλια

  • Αφού πρώτα μας κατέστρεψε η κυβέρνηση μ την απολιγνιτοποίηση, τώρα τρέχει ξανά στον λιγνίτη… ερασιτέχνες της πλάκας… ή μάλλον ήταν πολλά τα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των ανεμογεννητριών…

  • Οι άΧριστοι διέλυσαν τα ορυχεία και τώρα δεν έχουν λιγνίτη! Ούτε αέριο θα βρουν πουθενά. Γι’ αυτό και ψάχνουν να κάψουν πετρέλαιο αντί για αέριο κι έβγαλαν τον Πορτοσάλτε να προετοιμάζει για διακοπές ρεύματος. Μόνο που τις διακοπές ρεύματος θα τις έχουν προκαλέσει οι ίδιοι, που δεν είχαν καμιά δουλειά να στείλουν όπλα στην Ουκρανία.

  • Έπρεπε οι Ρώσοι να εισβάλλουν στην Ουκρανία,ώστε να εξορύξουμε κι άλλο λιγνίτη;Καμία κυβέρνηση δεν έβγαλε την ενέργεια αυτής της χώρας,προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των Ελλήνων και να πλουτίζουν από εξαγωγές ενέργειας.Εάν εμπορευόμασταν την ενέργεια της χώρας πριν από τα μνημόνια,δεν θα χρειαζόμαστε καθόλου δανεικά από το ΔΝΤ.Μας ήθελαν όμως δέσμιος τους οι ξένες χώρες .Οι Έλληνες πρωθυπουργοί μέχρι στιγμής είναι οι εντολοδόχοι των ξένων της Δύσης.Αυτοί είναι οι εχθροί της Ελλάδας.Οι πολιτικοί της.Μαύρο στα συστημικά κόμματα.

  • Πρωθυπουργος που θεωρει πως πρεπει να ειναι ενεργειακα εξαρτημένος πρεπει να παει στο σπιτι του, δεν κανει για αρχηγος συγχρονου κρατους. Κριμα Κυριακο, πολύ κρίμα. Ουτε ο πατερας του ουτε ο Κ. Καραμανλής θα εκαναν ποτε τις αψυχολογητες κινήσεις του. Οσοι δεξιοι τον χειρικροτάτε ακόμη, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας.

  • Ή υπόθεση έχει μεγάλη πλάκα
    Το προσωπικό που έχουν τώρα τα ορυχεια έχει συνηθίσει να κάθετε λόγω της απόσυρσης του λιγνίτη.Κάποτε όταν χαλαγε μηχάνημα έτρεχαν όλοι να το επισκευάσουν .Τώρα ποιος θα τρέχει

    Όλοι οι ικανοί πήραν σύνταξη .όσοι έμειναν συνηθησαν αλλιώς.Ας δουλέψουν οι συνδικαλιστές τώρα καθότι είναι και ξεκουραστοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.