Το σχέδιο για την επιστροφή στο λιγνίτη – Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επιστρέφουν έστω και ως προσωρινό μέτρο που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση, η ασφάλεια εφοδιασμού

21 Απριλίου 2022
08:05

 

Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επιστρέφουν στον λιγνίτη, έστω και ως προσωρινό μέτρο που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση, η ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και  η εκτίναξη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, κυρίως εξ αιτίας των πανάκριβων εισαγόμενων καυσίμων.

Ετσι ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τη λιγνιτική παραγωγή κατά 50% σε δύο χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ως το 2023 να αυξηθεί ως και 16,5 εκατ.τόνους η εξορυκτική δραστηριότητα από ορυχεία, που τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν εγκαταλείφθηκαν και ταυτόχρονα οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ, στις οποίες επίσης δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες επενδύσεις και πολλοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει να μπορέσουν να αποδώσουν.

Το νέο σχέδιο προβλέπει την παράταση κατά δύο χρόνια της λειτουργίας των πιο σύγχρονων μονάδων λιγντίτη της ΔΕΗ, τον ‘Αγιο Δημήτριο  5 και τη  Μελίτη στη Φλώρινα, που είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν το 2023  και τη λειτουργία της υπό κατασκευή “Πτολεμαΐδας 5” με λιγνίτη τουλάχιστον ως το 2028. Για την εν λόγω μονάδα η διοίκηση της ΔΕΗ σχεδίαζε από το 2025 να την μετατρέψει σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου.

Η ολοκαίνουργια “Πτολεμαΐδα 5” που αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι έχει εγκατεστημένη ισχύ  610 MW και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Σε πλήρη λειτουργία προγραμματίζεται να τεθεί τον Δεκέμβριο.

Το σχέδιο που εξετάζει η ΔΕΗ είναι να αυξήσει τη λιγνιτική της παραγωγή σε 6,5 τεραβατώρες ή ακόμη και σε 7 τεραβατώρες έως τον Απρίλιο του 2023, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και τούτο γιατί ο στόχος των  7TWh προϋποθέτει την ενεργοποίηση  του ορυχείου της Λακιάς, το οποίο παλαιά τροφοδοτούσε το συγκρότημα της Καρδιάς, που έχει σβήσει. Πρόκειται για ένα ορυχείο με χαμηλής ποιότητας λιγνίτη στα εδάφη του οποίου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδίαζε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σήμερα, η λιγντική ενέργεια έχει περιοριστεί στις 2,3  TWh και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης για τον φέτος τον Σεπτέμβριο είναι η η παραγωγή να φθάσει  στις 4,8 Twh.

Προς το παρόν η ΔΕΗ αποθεματοποιεί λιγνίτη για ενδεχόμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν το καλοκαίρι, οπότε αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκρτιρσμού.

Αμφίβολο είναι να θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- και οι μονάδες 3-4 του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου, οι οποίες οδεύουν προς  παράταση ως τον Απρίλιο 2023 για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής, αφού έχουν καθυστερήσει τα έργα. Μπορεί όμως να χρειαστούν και για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στο αρχικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για φέτος ήταν ως το τέλος του χρόνου να σβήσουν οι μονάδες 1 εως 4 του Αγίου Δημητρίου και η Μεγαλόπολη 3. Ακολουθύσε ως το τέλος του 2023 η απόσυρση της  Μεγαλόπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5, συνολικής ισχύος 890 MW.  ‘Ηδη έχουν κλείσει το Αμύνταιο 1 και 2 καθώς και η Καρδιά 3 και 4.

Πάντως ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση παραμένει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ανατροπή των αρχικών ενεργειακών σχεδιασμών είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη. Οι ΑΠΕ θα χρειαστούν  πολλά χρόνια και τεράστιες επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες του συστήματος, ενώ η προσπάθεια υποκατάστασης όλου του ρωσικού αερίου που εισάγει, για παράδειγμα  η χώρα μας, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τρίτες πηγές μπορεί να καταλήξει σε ένα πανάκριβο εγχείρημα χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές στη Ρεβυθούσα δεν επαρκούν.

ΝΑ Ευρώπη

Πολλές χώρες  η μία μετά την άλλη  στρέφονται στον άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Η Βόρεια Μακεδονία, που τα προηγούμενα χρόνια είχε προσελκύσει πολλούς  επενδύσεις σε ΑΠΕ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι σχεδιάζει να ανοίξει δύο νέα ανθρακωρυχεία για την τροφοδοσία σταθμών παραγωγής ενέργειας, όπως αναφέρει το Reuters. Eπίσης το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να αγοράσει 3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, αν και δεν έχει υπογραφεί συμφωνία.

Τα νέα ανθρακωρυχεία βρίσκονται  στο Zivojno, κοντά στο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Bitola στα νότια της χώρας και στο Gushterica, κοντά στο συγκρότημα του  Oslomej στα δυτικά. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ανοίξουν τα νέα ανθρακορυχεία και ποιά θα είναι η παραγωγή τους.

Τα Σκόπια σχεδίαζαν αρχικά να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 2027, αλλά τον Ιανουάριο μετέθεσαν για το 2030 το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων.

Εν τω μεταξύ, το Κόσοβο γνωστοποίησε ότι ξένες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων γερμανικών ομίλων  – έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά άνθρακα. Το Κοσσυφοπέδιο έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στον κόσμο.

Επίσης, η  Σερβία έχει ανακοινώσει  ότι αυξάνει την παραγωγή άνθρακα λόγω των ανεπαρκών υδατικών αποθεμάτων στις υδροηλεκτρικές της μονάδες, σαν συνέπεια των χαμηλών βροχοπτώσεων. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα θα εισάγει 500 τόνους άνθρακα την ημέρα από το Μαυροβούνιο. Τέλος, η Βοσνία, που είναι η μόνη χώρα των Βαλκανίων η οποία  εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια για το κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι μία από τις πρώτες χώρες όπου αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα ήδη από το καλοκαίρι του 2021 είναι η Γερμανία, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί η Τσεχία και η Πολωνία.

 

businessenergy.gr

13 σχόλια

  • Η στροφή στον άνθρακα ΔΕΝ μειώνει το κόστος της μεγαβατώρας που μας κατσίκωσαν οι άριστοι του Κυριάκου… Όσο η πολιτική δεν αλλάζει τόσο θα ξηλώνεται η τσέπη μας!

      • Οχι θα ψηφισουμε τον τριημερακια της Παρνηθας τον γονο που καθε φορα που λεει οτι παιρνουμε εγκαιρα μετρα και εξυπνα , η κοινωνια υποφερει!

  • Ο τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ψηφίστηκε το 2018 επι συριζα .
    Η μεγαλύτερη μείωση της εξόρυξης λιγνίτη έγινε επι συριζα .
    Η εθελουσία αποχώρηση του προσωπικού των ορυχείων κ σταθμών παραγωγής ξεκίνησε επι συριζα .

    • Ο τρόπος υπολογισμού της τιμής χονδρικής έγινε από τον Χατζηδάκη και τη ΝΔ. Η επιδότηση των ιδιωτών και όχι των καταναλωτών έγινε από τη ΝΔ. Η απόφαση για στροφή στο φυσικό αέριο έγινε από τον Μητσοτάκη. Τι δεν καταλαβαίνεις; Αλλά… αυτοί είστε!

  • Αγιο είχαμε που τους τράβηξαν τα αυτια άλλοι απ’εξω
    με τους νουδουληδες που μπλεξαμε με τον ακομα πιο ανεκδιηγητο αρχηγο τους σε λιγο θα αναβαμε φωτια στο σαλονι στου σπιτιου για να ζεσταθουμε. Μου θελανε σε 2 χρονια να φυγουμε αρον αρον απο τον λιγνιτη τα μπλε νουμερα χαχαχαχαχα!

    • Γιατί τι άλλαξε ; Αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη τι σημαίνει ; Από 10 σε 15 εκ. Τόνους που μεταφράζεται από 4 σε 6 twh , σε σύνολο 55 twh δηλαδή θα έχουμε 10% συμμετοχή της λιγνιτικης παραγωγής στο μίγμα .
      Δεν έχεις καταλάβει ότι φύγαμε από το λιγνίτη από τις 50 εκ. Τν τι 2012 σε 25 εκ των το 2018 και σε10 εκ.τν το 2010. Εσύ άναψε λαμπάδες στους Αγίους .

      • Ποιος διεδιδε γεματος περηφανια το 2019 οτι φευγουμε απ τον λιγνιτη και μεχρι το 23 το πολυ θα εχουμε φυσικο αεριο ο φουφουτος?
        Ο αρχηγος σου ο τριημερακιας τα ελεγε αυτα
        που μετα ελεγε οτι θα κλεισουν ολα το 28 που το εκανε 25 και μετα εγινε 23. Που ησουν εσυ οταν τα ελεγε αυτα στη Σομαλια? Δεν ησουν εδω? Γιατι εμεις θυμομαστε πολυ καλα τι ελεγε απο τοτε.

        Και τωρα που ειδε οτι δεν του βγαινουν τα κουκια ξαναγυρισε αρον αρον πισω σε αυτα που φωναζε ο κοσμος τοτε.

        Και ναι θα αναψω λαμπαδες σε ολους τους Αγιους τωρα με την ευχη να πεσει το συνονθυλευμα σας οσο πιο συντομα γινεται και να βρουμε ξανα την ησυχη την παλια ζωη μας που ειχαμε.

  • Όσο οι κομματόπιστοι θα μαλωνετε να σας εξηγήσω γιατί το ρεύμα θα εκτοξευθεί έτι περαιτερω:
    Στην κατανάλωση πρώτες μπαίνουν οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) και οι οποίες πληρώνονται με την τιμή του ακριβότερου καυσίμου του μίγματος παραγωγής δηλ. του φυσικού αερίου. Από την στιγμή που αντί του ρωσικού φυσικού αερίου έλθει το 6πλάσιο στην τιμή αμερικάνικο, καταλαβαίνετε ότι μας περιμένει λαίλαπα…

    • Επομένως η μόνη δυνατότητα είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη σε ποσοστά πάνω από το 20% στο μίγμα, αφού είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο, ώστε να μειωθούν οι ώρες καθορισμού της τιμής από τις μονάδες φ.α. Επιπλέον να μειωθεί δραστικότατα το ποσοστό διαπραγμάτευσης της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο με συμβάσεις απευθείας παραγωγού και καταναλωτή, π΄χ, με λιγνιτικούς ΑΗΣ και βιομηχανικούς καταναλωτές, όπως δηλ. γίνεται σε άλλες χώρες που έχουν φθηνότερο ρεύμα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι