Μειώθηκε στο 11,6% το μερίδιο του λιγνίτη το 2022 – Η ακτινογραφία της αγοράς

25 Απριλίου 2022
14:15

Σημαντική αύξηση κατά 11,01% στις 4.680GWh κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ. Σημαντική ήταν επίσης και η αύξηση της συνολικής παραγωγής στις 4.758GWh (+29,38% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), με το μεγαλύτερο μερίδιο (43,5%) να αφορά στο φυσικό αέριο. Ακολουθούν οι ΑΠΕ του συστήματος με 21,3%, οι ΑΠΕ του δικτύου με 13,9%, ενώ η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τις 672GWh, αντιπροσωπεύοντας το 14,1% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. Στο σύνολο της παραγωγής το 57,7% αφορούσε σε θερμική παραγωγή, το 7,1% σε υδροηλεκτρικά και το 35,2% σε ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή σημαντική ήταν η υποχώρηση των εισαγωγών κατά 36,66% ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι εξαγωγές κατά 570GWH ή αλλιώς κατά 139,59%.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους το παραγωγικό μείγμα στο ελληνικό σύστημα διαμορφώνεται ως εξής:
– Λιγνίτης 11,6%
– Φυσικό αέριο 37,3%
– Υδροηλεκτρικά 8,9%
– ΑΠΕ Συστήματος 20,9%
– ΑΠΕ Δικτύου 12,6%
– Διασυνδέσεις 8,5%

Σε ό,τι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει το μερίδιο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της  προσπάθειας για περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται υποχώρηση. Συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαν παραχθεί 1.744 λιγνιτικές GWh με το μερίδιο του λιγνίτη να φτάνει το 14%. Φέτος στο ίδιο διάστημα παράχθηκαν 1593 λιγνιτικές Gwh μετο μερίδιο του λιγνίτη να υποχωρεί στο 11,6%.

Ζήτηση

Σε σχέση με τη ζήτηση αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η μεγαλύτερη αύξηση (349GWh ή αλλιώς 9,9%) προήλθε από το δίκτυο και ακολούθησε η υψηλή τάση (50GWh ή 9,2%).

Όσον αφορά τέλος στους εκπροσώπους των φορτίων, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΔΕΗ με μερίδιο 64,42%, ακολουθεί η Mytilineos με μερίδιο 6,89%, ο ΗΡΩΝ με 6,33%, η Elpedison με 5,89%, η NRG με 4,2%, η Watt & Volt με 2,27%, η Φυσικό Αέριο με 2,91%, η Volterra με 1,95%, η ΖeniΘ με 1,9% και τέλος η Volton με 1,51%, με τους υπόλοιπους παίκτες να έχουν μερίδια μικρότερα το 1%.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

4 σχόλια

  • Μειώθηκε ο λιγνίτης αλλά αυξήθηκε το φυσικό αέριο και μαζί του τα κέρδη των κολλητών της οικογένειας Μητσοτάκη.

    • Ετσι ακριβως φιλε μου δυστυχως!
      Αλλά που θα πάει εκλογές θα έχουμε σε λίγο καιρό
      πλέον μπαίνουμε σιγα σιγα στην τελική ευθεία…πλησιάζει ο καιρός που ο Κούλης και η παρειτσα του θα πάει στα τάρταρα , αυτό περιμένουμε πως και πως να δώσουμε την απάντηση που ταιριάζει σε αυτο το μεγαλο σοι στην κάλπη!

  • Ακόμη και στις ώρες χαμήλης ζήτησης του ρεύματος απο 01-05 το πρωι καθημερινά, πάλι οι μονάδες φυσικού αεριου μειοδοτουν με 350 Ευρώ/ΜwH για να ανεβάσουν τεχνηέντως τη μέση ημερήσια χονδρική τιμή ρεύματος.

    Δυστυχώς το Χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα λειτούργει κερδοσκοπικά και με γνώμονα να αποζημιώνονται με τεράστια κέρδη οι 4 εταιρείες του καρτελ και μαζί και η ΔΕΗ.

    Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν περνά το 100% της ζητούμενης ενέργειας μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας.

    Δυστυχώς Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να κάνει διμέρη συμβολαια με σταθερές τιμές και προτιμά να σπαταλά χρήματα για να μετριάζειτην κερδοσκοπία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.