Αυξημένη κατά πολύ η στάθμη της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου στα μέσα της άνοιξης του 2022

7 Μαΐου 2022
18:03

Σημαντική αύξηση της στάθμης της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου παρατηρείται τον τελευταίο μήνα σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο και χειμώνα. Σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις τα όρια της λίμνης έχουν μεταβληθεί κατά  150μ – 250μ, ενώ σε μερικά σημεία αυτής και κατά 270μ, σε σχέση με τα όριά της κατά τον περασμένο Οκτώβριο του 2021, όπου συνήθως τότε παρατηρείται το ελάχιστο βάθος της.

Απόρροια της αύξησης της στάθμης της λίμνης είναι και το λιώσιμο του χιονιού στα ορεινά της Πίνδου, καθώς η λίμνη τροφοδοτείται κυρίως από τον ποταμό Αλιάκμονα (78-84%), από υπόγεια νερά (10-15%), ενώ δέχεται και τα νερά από τη λεκάνη απορροής μέσω χειμάρρων (4-8%). Η λεκάνη απορροής της λίμνης περικλείεται από τα όρη Βόιο, Β. Πίνδος, Καμβούνια, Πιέρια, Άσκιον, Βέρνον και Τρικλάριο.

Εικόνα 1. Δορυφορική 3D απεικόνιση της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου σημειώνοντας τα όρια αυτής κατά τον περασμένο Οκτώβριο του 2021, Sentinel2.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης αύξησης της στάθμης είναι πως αρκετά σημεία περιφερειακά της λίμνης έχουν καλυφθεί από το νερό, σχηματίζοντας σε μερικές περιπτώσεις και διάφορα πανέμορφα νησάκια όπως φαίνεται και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα του Sentinel2 την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022.

Εικόνα 2. Σχηματισμένα νησάκια κατά μήκος της Λίμνης Πολυφύτου λόγω της αύξησης της στάθμης, Sentinel2.

Στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε το climatebook παρουσιάζονται οι διαφορές στα όρια της Λίμνης Πολυφύτου μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και τέλη Απριλίου του 2022. Οι εικόνες είναι προϊόν του δορυφόρου Sentinel2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται στις περισσότερες λίμνες της ηπειρωτικής χώρας τέτοια εποχή, λόγω της τήξης του χιονιού στα ορεινά. Ο φετινός χειμώνας προσέφερε μεγάλες ποσότητες χιονιού στα βουνά της χώρας μας, με αποτέλεσμα τέτοια εποχή να γεμίζουν οι υδροφόροι ορίζοντες (λίμνες, ποτάμια).

Πηγές: Copernicus, limnepolyphytou/limnipolifitou

8 σχόλια

  • Γιατί δεν δουλεύουν τα υδροηλεκτρικά και να παράγουν τσάμπα ρεύμα; Αλλά σαφώς προτιμούν την παραγωγή ενέργειας με πανάκριβο φυσικό αέριο για να δικαιολογηθεί το ακριβό ρεύμα.
    Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο τον αέρα και το νερό τσάμπα μας την χρεώνουν ανάλογα με την τιμή του φυσικού αερίου που μας ακριβοπουλάειη Ρωσία και η ΗΠΑ.
    Κατακαημενη Ρούμελη….

    • Τα υδροηλεκτρικά λειτουργούν σε μεγάλο φορτίο μόνο στο 2ωρο 8 και 9 μ.μ. όταν η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρική αγορά είναι στο μέγιστο του 24ώρου και κατά συνέπεια και τα ουρανοκατέβατα κέρδη της ΔΕΗ τα οποία επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

    • Κρατάνε νερά για τις αρδεύσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγο…. αν δεν τα κρατήσουν τώρα μετά αντίο νερά

    • Καλημέρα φίλε
      Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα Υδροηλεκτρικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για ενέργεια, αλλά και για άρδευση, το δικό μας αρδεύσει τον κάμπο της Ημαθίας και επειδή τώρα δεν χρειάζεται για την άρδευση, αποθηκεύουν νερό για το καλοκαίρι.
      Αρα με το σχόλιό σου είσαι οφσάιντ

      • Το νερό μπορεί να ανακυκλώνεται έτσι ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και να επαρκεί για την άρδευση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.