kozan.gr: Έτσι θα γίνει η πλατεία Γιολδάση στην Κοζάνη μετά την ανάπλασή της, έργο προϋπολογισμού 708.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ 24%)

17 Μαΐου 2022
08:03

Το kozan.gr σας παρουσιάζει κάποια από τα βασικά στοιχεία της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Γιολδάση στην Κοζάνη και πώς θα μετατραπεί όταν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 708.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ 24%).  Ο νέος σχεδιασμός θα αρθρώνεται γύρω από τον πλάτανο. Βασικό λοιπόν στόχο, αποτελεί πρωταρχικά η προστασία του δέντρου κι η δημιουργία περιοχών στάσεων στην πλατεία σε άμεση γειτνίαση με τον πλάτανο και το στοιχείο του νερού, που είτε θα εκμεταλλεύονται τη σκιά του είτε θα σχεδιαστούν με οπτικές φυγές προς τον πλάτανο. Βασικό στόχο επίσης αποτελεί η βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης και η αναβάθμιση του μικροκλίματος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν εκτεταμένες φυτεύσεις, που να μπορούν να προσαρμοστούν στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, χρήση μαλακών δαπέδων και κατάλληλα υλικά αναφορικά με τα σκληρά δάπεδα. Η σχεδιαστική πρόθεση είναι να σχεδιαστεί η κρήνη – πηγή σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον πλατάνο και να δημιουργηθεί ένα ρυάκι που να καταλήγει σε μια λεκάνη με αβαθές νερό, όπου θα τοποθετηθεί και το μνημείο για τον Νικόλαο Γιολδάση. Το υδάτινο στοιχείο, με συνεχόμενη ροή νερού, διατρέχει ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας πλευράς της πλατείας και οριοθετεί τον χώρο αυτής που διατίθεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Τα καθιστικά που τοποθετούνται κάτω από τον πλάτανο, προτείνονται να είναι από μασίφ κομμάτια μαρμάρου (βλ. παρακάτω εικόνα).

 

 

Στην επαφή του ο χώρος της πλατείας με την οδό Κωτουνίου, αφήνεται ελεύθερος, μιας και πρόκειται για αδιέξοδη οδό πολύ ήπιας κυκλοφορίας που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους μόνιμους κατοίκους. Τα όρια εκεί γίνονται ασαφή, φέρνοντας το δρόμο και την πλατεία στο ίδιο επίπεδο, επιτυγχάνοντας την οπτική ενοποίηση και μεγιστοποίηση του χώρου της πλατείας. Ένα ακόμη στοιχείο που συμβάλει σε αυτή την ενοποίηση, είναι και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων επί της Παύλου Μελά και Σολωμού, και η χρήση κοινού υλικού διάστρωσης με τον κυρίως χώρο της πλατείας. Προτείνεται επίσης το επίπεδο των πεζοδρομίων να μην υπερβαίνει τα 7εκ. από το επίπεδο του δρόμου. Ο χώρος κάτω από τον πλάτανο, σχεδιάζεται σε ελλειψοειδές σχήμα (διαστάσεων 10Χ8,5 μ.) για την υγιή ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος, και την αποφυγή πρόκλησης ζημιών στο νέο δάπεδο της πλατείας. ∆ημιουργούνται καθιστικά στα παρτέρια που καδράρουν τη θέα προς στον πλάτανο, καθώς και κάτω από αυτόν. Αφήνεται μεγάλος ελεύθερος ανοιχτός χώρος στο κέντρο της πλατείας για τις εκδηλώσεις της αποκριάς και οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές  εκδηλώσεις. ∆ημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, κρατώντας κατά το δυνατόν τα υπάρχοντα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, και διαχωρίζεται μόνο με τον χώρο που προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Προτείνεται η υπογειοποίηση των κάδων ανακύκλωσης και οικιακών απορριμμάτων, στο πεζοδρόμιο επί της οδού Σολωμού.

 

kozan.gr

28 σχόλια

  • Η καημένη η πλατεία στα αλώνια, να δούμε ποτε θα γίνει.., που περνάς και αν δε σπάσεις κανενα πόδι θαύμα θα ειναι …

  • Πολύ μπλα μπλα για αιτιολογηση της δαπάνης. Η πλατεία θέλει απλά συμμαζεμα. Όλα τ άλλα είναι για το χρήμα. Το δε μνημείο αίσχος! Απαράδεκτο! Σαν τάφος! Τόσο ψυχρό σαν τις ψυχές χωρίς συναισθήματα

  • Πολύ πέτρα πάλι!!!!!που είναι το πράσινο;Δεν παίρνετε παράδειγμα από την νεολαία του δήμου Κομοτηνής με τα πάρκα τσέπης;

    • Όπως αναφέρεται, «πάρκα τσέπης»… οχι πλατεία! Είναι δυο διαφορετικές έννοιες με εντελως διαφορετικές λειτουργίες! Οποτε μιλάτε για εντελως διαφορετικο πράγμα. Συνεπώς άτοπο το σχόλιο

      • Πλατεία τσέπης είναι που μπορεί να μετατραπεί σε πάρκο αν θέλουμε πραγματική βελτίωση. Κ άλλο τσιμέντο και μπετό= ευτυχισμένο το 1960!! Ευστοχοτατο το σχολιο του.

          • Το σχόλιο αναφέρει μια πρόταση για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί ένας τέτοιος χώρος (ακολουθώντας και τις “πράσινες” τυμπανοκρουσιες), αναφέροντας μια μετατροπή, δεν αγνοεί την ορολογία…

          • Για κάντε μας μια πρόταση λοιπόν! Αλλά να εμπεριέχονται στην πρόταση σας και οι θεσμοθετημένες χρήσεις της συγκεκριμένης πλατείας κάθε όλη τη διάρκεια του έτους

  • Συμφωνώ με τον “Ανώνυμος – 17 Μαΐου, 2022 at 09:02”
    Με λίγα χρήματα γίνεται δουλειά υπεραρκετή. Οσο για τον “τάφο” το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Αλλά τι να περιμένουμε μετά τα σεντούκια από μάρμαρο της κεντρικής πλατείας;
    Τέλος πάντων, οι με νεοφιλελεύθερες ισοπεδωτικές και αντιαισθητικές ιδέες, ας ακούσουν και τις προτάσεις του κόσμου.

  • ναι μην ξεχασετε κανα μαρμαρινο παγκακι οπως τα αθλια του παρκου η της πλατειας πεταμενα λεφτα

  • Δεν έχει πάτο αυτή η δημοτική Αρχή! Γίνεται και χειρότερα τελικά….

    χωρις χαρακτηρα χωρις πρασινο χωρίς αναφορά στην ιστορία του στρατηγού, χωρις ελευθερο χωρο για παιδια (γωνίες απο τους “τάφους”) Τι ακριβως ήθελε 700χιλιαρικα. 2 παρτέρια;; Αισχος

  • Εν τω μεταξύ στο 3D ο πλάτανος -γυρω απ’ τον οποίο θα περιστρέφονται όλα και θα προστατευθεί πάση θυσία- φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τα πάνω σε σχέση με την τωρινή εικόνα; Έχουν σκοπό να τον μετακινήσουν δηλαδή, ή απλά δεν χειρίζονται σωστά το σχεδιαστικό πρόγραμμα; (Ας μ ενημερώσει κάποιος αν λέει μετακίνηση στην μελέτη γιατί σόρυ βαρέθηκα να διαβάσω όλο το κατεβατο)

    • Εσείς που είστε expert λοιπόν στα σχεδιαστικά προγράμματα, για πείτε μας, που εντοπίσατε την μετακίνηση του πλατάνου;

      • Expert δεν είναι κανείς. Ερώτηση τέθηκε, συγκρίνοντας την εικόνα του τώρα όπου ο πλάτανος φαίνεται στην αριστερή πλαϊνή πλευρά, με την μελλοντική εικόνα όπου ο πλάτανος εμφανίζεται στην πάνω μεριά…

        • Τότε μάλλον δεν έχετε καταλαβει ότι η λήψη της φωτογραφίας του τωρα δεν είναι από το ίδιο σημείο που είναι το 3d…
          Θέμα αντίληψης είναι καθαρά!

          • Από όπου και να είναι η λήψη της φωτογραφίας,το δέντρο στο 3D είναι τοποθετημένο πολύ πιο δεξιά προς την πάνω πλευρά και μοιάζει σαν να έχει μετακινηθεί..συμφωνώ, θέμα αντίληψης είναι… για αυτό θέλει ακρίβεια στην τοποθέτηση η οπτική αναπαρασταση

        • Όπως προείπα, η οπτική αναπαράσταση είναι σωστή, η γωνία λήψης είναι εντελως διαφορετική και ο παρατηρητής στέκεται σε άλλο δρόμο… όταν το αντιληφθείτε αυτό, θα έχετε κάνει ένα βήμα προόδου.
          Η φωτο της υπάρχουσας κατάστασης είναι τραβηγμένη από την οδό σολωμου. Το δε 3d από την Παύλου Μελα! Προφανως και δεν θα είναι ιδια η απεικόνιση!
          Κατά συνέπεια , μάλλον δεν έχετε κ πολύ ιδέα από σχεδιασμό και ιδιαίτερα από τρισδιάστατο σχεδιασμό! Δεν τα μάθατε ντιπ καλα!

          • Επειδή λοιπόν με την δημοσίευση της μελέτης απευθύνεστε σ εμάς τους αδαείς,ταπεινούς δημότες που μας αφορά το έργο, καλό θα ήταν να υπάρχει ακρίβεια στην επιλογή και την τοποθέτηση των εικονων προς σύγκριση και στην αναπαράσταση του περιβάλλοντα χώρου. Η προχειρότητα στην παρουσίαση και το πολύ μπλα μπλα στην ανάλυση μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει σ εμας με την μειωμένη αντίληψη.. εκτός αν αυτός είναι ο στόχος. Η προχειρότητα στην επιλογή εικόνων προς σύγκριση στην παρουσίαση δίνει την ανάλογη εντύπωση. Για αυτό και τέθηκε ως ερώτημα με αυτόν τον τρόπο, αφού χρειάζεται να σας το εξηγήσω. Τώρα αν κάποιος θίχτηκε αντί να προβληματιστεί προς βελτίωση ως προς τον τρόπο που επικοινωνε τις προτασεις στους δημότες, δεν χρειάζεται να ανησυχεί αφού είναι προφανές ότι τα ξέρει όλα καλύτερα και η γνώμη ημών των αγράμματων δεν πρέπει να τον απασχολεί.

  • 3 μαγαζια εστιασης στην πλατεια αυτη την στιγμη… Και μερικα κενα τριγύρω που θα μπορουσαν να ανοιξουν. Μερος για τραπεζοκαθισματα μονο για ενα… Παραπανω προβληματα θα δημιουργήσει η πλατεία παρα θα λύσει

    Υ. Γ(Η ταφοπλακα απλα ενα εκτρομα που δεν θελει συζήτηση)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι