Σήμερα βιώνουμε, δυστυχώς, έναν υψηλό πληθωρισμό επειδή αυξήθηκε υπερβολικά το κόστος διαβίωσης.
Κατά την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τρέχει με 10,2% επίσημα. Δεν εξετάζουμε το ανεπίσημο του θέματος και δεν τον διαχωρίζουμε με αυτόν που μπορεί να προκύπτει ξεχωριστά στους μικροκαταναλωτές και στους μεγαλοκαταναλωτές. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές που επωμίζονται, οι πρώτοι, το μεγαλύτερο βάρος του πληθωρισμού. Τι αναμένεται όμως με τον μακρόχρονο υψηλό πληθωρισμό; Το γνωρίσαμε παλαιότερα και δεν χρειάζεται επανάληψη για τα προβλήματα που γεννώνται σε βάρος βέβαια του μικροεισοδηματία, του μικρομισθωτού, του μεροκαματιάρη, του συνταξιούχου. Τη μεγάλη μάζα του λαού.
Αιτία του πληθωρισμού σήμερα είναι η ακρίβεια που ξέσπασε. Η εισαγόμενη αλλά και η εσωτερική, για τους γνωστούς λόγους των αυξήσεων της ενέργειας, των τροφίμων, αλλά και των γεγονότων στην Ουκρανία και όχι μόνο. Η ακρίβεια όμως χτύπησε την πόρτα και άλλων χωρών, ακόμα και πλουσίων.
Στην πρώτη, της ενέργειας δηλαδή, μεγάλο μέρος εσωτερικής ευθύνης, για το ηλεκτρικό, έχουν οι Κυβερνήσεις που συνέβαλαν για την ίδρυση και στη συνέχεια ανέχθηκαν , αφού μαγειρεύτηκαν τα κατασκευασμένα ήδη υπερκέρδη των λεγόμενων «παρόχων ενέργειας». Άκου, πάροχοι ενέργειας! Εφευρέσεις επιχειρήσεων και φράσεων που προκαλούν αγανάκτηση και θυμό.
Εμείς δεν θα εστιαστούμε όμως στο πως και στο γιατί της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των μικροεπιχειρήσεων, αλλά στην ακρίβεια γενικά που ενέκυψε και εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός, μετά από 28 χρόνια, σ αυτό το μεγάλο ύψος .
Ένας τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού που θα συμβάλει στην ανακούφιση του λαού είναι η σχετικά δίκαιη και υποφερτή αύξηση του εισοδήματος του μισθωτού, του συνταξιούχου, δια μέσου της σωστής όμως ΑΤΑ, έστω πάνω στον βασικό μισθό, για όσο κρατεί ο υψηλός πληθωρισμός, και την οποία ΑΤΑ, πριν από χρόνια , ο μισθωτός και ο συνταξιούχος εναγωνίως ανέμεναν κάθε φορά που η ΕΛΣΤΑΤ την ανακοίνωνε, με βάση τον εισαγόμενο και τον εγχώριο πληθωρισμό. Αλλά και τότε, μετά από ένα διάστημα, είχε καταργηθεί και υπήρξαν στοιχεία νόθευσης αφού δεν αναπροσαρμοζόταν κάθε μήνα που έπρεπε, αλλά με βάση το 4μηνό ή το εξάμηνο.
Γνωρίζουμε ότι η ΑΤΑ εφαρμόζεται όταν έχουμε άνοδο του τιμαρίθμου ( βάσει του κόστους ζωής και της διαβίωσης ), σχετικά με τις λιανικές τιμές αγαθών ή υπηρεσιών. Με γνώμονα αυτή την κατάσταση σήμερα είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί.
Επειδή λοιπόν βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, νομίζουμε ότι το όπλο αντιμετώπισης της είναι η ΑΤΑ ολόκληρη, που κάπως μπορεί να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των αναφερομένων νοικοκυριών και δεν αυξάνει τον πληθωρισμό που ενδεχομένως κάποιοι να προβάλλουν, ίσως, ως δικαιολογία, τη μη εφαρμογής της.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έτρεχε με 5,1% επισήμως. Τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο 2022 διπλασιάστηκε ακριβώς (10,2%). Αν πάει έτσι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο δεν θα πιάνεται. Οπότε τα νοικοκυριά θα ανεβούν στα κάγκελα και η εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος, που υπάρχει, θα τρυπήσει εντελώς τις τσέπες. Βέβαια κάποιοι ωφελούνται οικονομικά από τον πληθωρισμό, αλλά ενδιαφερόμαστε για τον λαοτζίκο που υποφέρει.
Έλα τότε, το φθινόπωρο, να πληρώσεις το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, το νοίκι, τον φ. εισοδ/τος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, να αντιμετωπίσεις τους πλειστηριασμούς και τις απειλές, την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης για τον χειμώνα της Δυτ. Μακεδονίας, τις υποχρεώσεις στα παιδιά και να φας κιόλας. Πως λοιπόν θα πάνε σε εκλογές, όποτε και αν γίνουν, οι πολιτικοί του Κοινοβουλίου, μόνο αυτοί ξέρουν για το πόσοι απ αυτούς θα συμμετέχουν εκ νέου σ αυτό..
Δεν γνωρίζουμε αν η Ε.Ε συμφωνεί με την εφαρμογή της ΑΤΑ, αλλά η Ελλάδα για την σχετική προστασία του λαού της πρέπει να είναι ανυπάκουη. Άλλωστε, από την χορηγούμενη ΑΤΑ μερίδιο θα αποκομίσουν και ο ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, οπότε τι μείνει ;
Η μεγάλη λιτότητα με την οποία διακατέχεται ο Έλληνας πρέπει να πεισθούν οι πολιτικοί για μια άλλη γενναία οικονομική πολιτική κατάλληλη για την διαμορφωθείσα κατάσταση.
Βέβαια, η καλύτερη λύση αντιμετώπισης του πληθωρισμού θα ήταν η αύξηση των κατώτερων, ειδικά, εισοδημάτων, για να έρθουμε στα επίπεδα της εποχής προ ένταξης στο ευρώ, μαζί με τις δίκαιες τιμαριθμικές αυξήσεις αναπροσαρμογής, ως τώρα, αλλά αυτό είναι άπιαστο όνειρο που όλοι οι πολιτικοί αδυνατούν να εφαρμόσουν, ιδιαίτερα ύστερα από τα χάλια των οφειλών μας λόγω των μνημονίων, αφού αυτά δεν καταγγέλλονται. Τέτοια αύξηση όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να δοθεί και μένει έτσι για μια γενναία εφαρμογή της ΑΤΑ.
Είπαν μερικοί ότι η Ε.Ε. αποφασίζει, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες. Ε, γι αυτό ζητούμε συμπαράσταση στην κατάσταση που μας οδήγησαν αυτοί οι κερδοσκόποι αποικιοκράτες μας, που είναι και εταίροι.
Ακούστηκε ότι επίκειται τώρα η απεξάρτηση μας από την επιτήρηση. Τότε χρειάζονται καλοί χειρισμοί υπέρ των πολιτών. Λύνονται τα χέρια της Κυβέρνησης.
Αν τυχόν όμως δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της ΑΤΑ ούτε και στα πραγματικά επίπεδα του πληθωρισμού, που μαστίζει τη χώρα, δεν θα ήταν δικαιότερο να υπάρξει αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση του πληθωρισμού, επί των υποχρεώσεων του πολίτη στους φόρους , στους τόκους, στις μηνιαίες δόσεις δανείων που επέβαλλαν οι τράπεζες με τα γνωστά τερτίπια και έστειλαν τον κόσμο στα funds, στις εταιρίες διαχείρισης χρεών (με νόμο), στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, με την συμβολή ή ανοχή των πολιτικών, που δεν θέλουν να δημιουργήσουν κατάσταση σεισάχθειας παντού, ενώ βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς, κάθε μήνα, οι επιβαλλόμενες χρηματικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία, τις τράπεζες με τους περί αυτών;
Μια ανάλογη επαναστατική οικονομική πολιτική περιμένει ο λαός για να ανταποκριθεί αναλόγως στις κάλπες που θα στηθούν.
Εξαγγέλθηκε ότι το κράτος θα συμβάλει οικονομικά στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμό κύριας κατοικίας) με το ποσόν των 280 εκατ. ευρώ (αν τόσο είναι), από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο σύνολο των 4,2 εκατ. καταναλωτών. Το ποσόν αυτό, που προκύπτει, θα είναι πάρα πολύ μικρό και δεν υπάρχει λόγος τυμπανοκρουσίας γιατί βλάπτει στον σχολιασμό! Ο λαός όμως περιμένει σοβαρά θεσμικά μέτρα για να ανασάνει.
Να ξέρουμε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνιμος και το μέγεθος του αυξομειώνεται αναλόγως. Καταπολεμάται δε με σωστούς χειρισμούς και εξαφανίζεται έτσι ή έστω μπορεί να καταστεί αμελητέος.
Εμείς, απλά εντοπίζουμε το πρόβλημα, για ενημέρωση, το προβάλλουμε και αναμένουμε τα καλύτερα, εφόσον γινόμαστε αντιληπτοί και κατανοητοί.
Τι γκρινιάζεις;;;Πάρε ένα επίδομα και μη μιλάς!!!